null Ismét Budapesten ülésezik a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottsága

Ismét Budapesten ülésezik a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottsága

2019. május 27, hétfő

2019. május 27-31. között tartja 40., jubileumi ülését Budapesten a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottsága (CCMAS). A nemzetközi szervezet szabványrendszereinek laboratóriumi kérdéseit összefogó szakbizottság éves találkozóinak 1972 óta Magyarország ad otthont, és ezzel együtt az elnöki feladatokat is minden évben magyar szakember látja el.

A rangos szakmai rendezvény szervezésében ez alkalommal is kiemelt szerepet vállalt az Agrárminisztérium, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakbizottság elnöki pozícióját az idei évtől dr. Nagy Attila, az Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratórium Igazgatóság igazgatója tölti be, míg az alelnöki feladatokat a Rendszerszervezési és Felügyeleti Igazgatóság munkatársa, dr. Zentai Andrea látja el.

Az egyhetes konferenciát megelőző hétvégén a tematikus munkacsoporti és kétoldalú értekezleteken vette kezdetét a szakmai munka. A legfontosabb kérdésekről szóló előkészítő ülések is évről évre egyre nagyobb érdeklődésre tartanak számot, a rendezvényen pedig mintegy 50 ország és 15 nemzetközi szervezet 180 delegáltja jelezte részvételi szándékát.

A testület tagjaira olyan fontos feladatok várnak, mint a mérési bizonytalanságról szóló útmutató felülvizsgálata; a mintavételi szabályok kialakítása; a jelenlegi, vizsgálati módszerekről szóló szabványgyűjtemény átalakítása és ennek nyomán egy adatbázis készítése, amelyet a Nébih fog üzemeltetni. Emellett a gabona-, a tejipar és a zsírok-olajok területén jelenleg használt módszergyűjtemény áttekintésére és az új mérési módszerek bevezetésére is sor kerül az ülésen.


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >