null Ismét a fővárosban csapott le a Nébih

Ismét a fővárosban csapott le a Nébih

Ismét a fővárosban csapott le a Nébih
2020. október 20., kedd

Súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentő hiányosságokat tártak fel egy budapesti távol-keleti étteremben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei október első napjaiban. A vendéglátóipari egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették az ellenőrök az ott tapasztalt általános takarítatlanság, továbbá a nem nyomonkövethető, valamint lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű alapanyagok miatt.

Az elmúlt hetek ellenőrzései során egy budapesti távol-keleti étteremben tapasztaltak súlyos higiéniai hiányosságokat a Nébih szakemberei. Az egység üzemeltetője sem a tevékenység végzéséhez szükséges külön engedélyt, sem a dolgozók egészségügyi alkalmassági igazolását nem tudta bemutatni.

Az alapvető dokumentációs hiányosságokon túl az üzlet szinte minden helyiségében, de még az udvaron is egymást érték a higiéniai problémák. Többek között a kiszolgáló- és tálalópult szennyezett, higiénikus élelmiszertárolásra alkalmatlan volt. A mögötte kialakított egymedencés mosogató/kézmosóban a lefolyó koszos volt, a szintén kifogásolható állapotú padozaton élelmiszert tároltak.

Az ellenőrzés közben feltárt hibákat, hiányosságokat bemutató videó a cikkben leírtak vizuális bemutatására szolgál, többletinformációt nem tartalmaz.

A különösen takarítatlan főzőkonyha hűtőtereiben együtt tárolták a nyers zöldséget, a fagyasztott élelmiszert, a nyers tésztát és a húst, ami komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent. Piszkosak voltak a berendezési tárgyak, a főzőberendezések körül pedig ismeretlen eredetű, undort keltő folyadékot találtak az ellenőrök. 

Az egység hűtőtereiben általános szennyezettség uralkodott. Ez alól nem jelentettek kivételt az udvari részben elhelyezett hűtők sem, a fagyasztóláda tetején például, egy félig fedett helyen pácolt húst és friss tésztát tároltak. Mindezek mellett a vendégek részére kialakított mellékhelyiség padozata, oldalfala koszos volt, és a higiénikus kézmosás feltételeit sem biztosították.

Az étteremben tapasztalt hiányosságok miatt a Nébih azonnali hatállyal felfüggesztette az egység tevékenységét. Egyúttal a szakemberek csaknem 350 kg nem nyomonkövethető, lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű élelmiszert azonnali hatállyal kivontak a forgalomból, azok forgalomba hozatalát megtiltották, továbbá elrendelték az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését.

Az egység kizárólag az élelmiszerbiztonsági hiányosságok maradéktalan kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatja majd tevékenységét. 

Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

Az érintett vállalkozás adatai megtalálhatóak a jogsértés listán.



Friss hírek

OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny 2021: Június 25-ig lehet nevezni
2021. június 9., szerda

OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny 2021: Június 25-ig lehet nevezni

2021-ben az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub), a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai partnerségével újra meghirdeti az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, melyre várják az ország minden tájáról azon versenyezni kívánó közétkeztetőket, akik összemérnék tudásukat, vagy megméretnék magukat.

Tovább >

ONE Konferencia 2022
2021. június 8., kedd

ONE Konferencia 2022

A ONE – Egészség, Környezet, Társadalom – Konferencia 2022 (Brüsszel, 2022. június 21-24.) Tudományos Programbizottsága felhívást tett közzé absztraktok (digitális poszterek) beküldésére.

Tovább >