null Idén is elkészült az erdészeti szektorra vonatkozó üvegházgáz-leltár

Idén is elkészült az erdészeti szektorra vonatkozó üvegházgáz-leltár

Idén is elkészült az erdészeti szektorra vonatkozó üvegházgáz-leltár
2014. szeptember 1, hétfő

Az ENSz Éghajlatváltozási Keretegyezmény és annak Kiotói Jegyzőkönyve előírásai alapján minden évben elkészül az ún. üvegházgáz-leltár, mely magában foglalja az összes fontosabb széndioxid kibocsátó és - elnyelő szektor részletes adatait.

A NÉBIH Erdészeti Igazgatóság készíti a leltár erdészeti részét a NAIK Erdészeti Tudományos Intézettel együttműködésben.

A leltárban az erdészeti szektor azért különösen jelentős, mivel ez az ágazat az egyetlen, amely valódi széndioxid megkötéseket tud felmutatni. Ezek a megkötések egyrészt annak köszönhetőek, hogy az ország erdőterülete évről évre nő, másrészt a már meglévő állományok is jelentős mennyiségű széndioxidot építenek be növekedésük során.

Az idei évben leadott leltár alapján az erdők teljes széndioxid megkötése a 2012-es évben 3,8 megatonna volt, ezen belül az 1990 óta telepített erdők megkötése 1,2 megatonna. Az erdőművelésből való kivonás 0,1 megatonna CO2 kibocsátásával járt.

Az erdészeti szektor megkötései részben kompenzálják a többi szektor, például az energiatermelés kibocsátásait, melynek mértéke – bár folyamatosan csökken – még az utóbbi években is megközelítette az 50 megatonnás értéket. Míg a kibocsátó ágazatok, az ipari és mezőgazdasági termelési folyamatok, valamint a hulladékgazdálkodás esetében legfeljebb a kibocsátások minél nagyobb arányú csökkentése érhető el, új erdők telepítésével a már kibocsátott széndioxid megkötése is lehetséges.


NÉBIH Erdészeti Igazgatóság

Budapest, 2014. augusztus 28.


Friss hírek

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon
2021. szeptember 15, szerda

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon

Augusztus végén, több napon át folytatott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata a Velencei-tavon. A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein. A szakemberek a beteg madarakat begyűjtötték és a lehető leggyorsabban eljuttatták a Tollas Barát Madármentés Alapítvány dunaharaszti telephelyére, valamint a Sukorói Vadmadárkórházba. A gyors és szakszerű intézkedésnek köszönhetően a legtöbb állat túlélte a laboratóriumi vizsgálatok által igazolt botulintoxin-mérgezést, és rövidesen visszanyerhetik a szabadságukat.

Tovább >

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)
2021. szeptember 13, hétfő

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)

Gyógy- és fűszernövény palánta forgalmazásához abban az esetben lehet szükség a növénytermesztési hatóság engedélyére, ha a forgalomba hozott palánta fajtája a Nemzeti Fajtajegyzék – Gyógy- és fűszernövények A és B fejezeteiben államilag elismert fajtaként van feltüntetve (fakultatív fajták) és a palánta hazai előállítású. A fajta nélküli palánta engedély nélkül is forgalomba hozható. A fűszerként, élelmezési célból forgalomba hozott gyógy- és fűszernövények nem szaporítóanyagok, ezért azokat az alábbi szabályozás nem érinti.

Tovább >