null Heves vármegye - 21. számú vizsgálat - Délibáb Önkormányzat Konyha - Kál

Heves vármegye - 21. számú vizsgálat - Délibáb Önkormányzat Konyha - Kál

Heves vármegye - 21. számú vizsgálat - Délibáb Önkormányzat Konyha - Kál

21. számú vizsgálat

A mintavétel helye:
Délibáb Önkormányzat Konyha
(3350 Kál, Rózsa utca 2.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,9 pont

Menü: Brokkolikrémleves/ levesgyöngy levesbetét, Töltött pulykamell, kapros túró, burgonya püré

Brokkolikrémleves/ levesgyöngy  levesbetét, Töltött pulykamell, kapros túró, burgonya püré

Mintavétel ideje: 2023.07.12.

Korosztály: 3-6 éves

Mintavételi alap: 60 adag 

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Kál Nagyközségi Önkormányzat
(3350 Kál, Szent István tér 2.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Brokkolikrémleves/ levesgyöngy levesbetét (414 g / adag + 16 g/adag)

Külső megjelenés:  
Külső megjelenés: Jellegzetes zöld színű, sűrített alaplében az alapanyag apró darabkái és fűszerszemcsék láthatók. A sűrítés homogén, jól elkevert, a zöldség jól pépesített. A leves felületén kismennyiségű, apró zsiradék csepp látható. A levesgyöngy jellegzetes középbarna, zöldborsó méretű és alakú, ropogós golyókból áll.
Állomány: A leves sűrűn folyó, krémes állagú. A sűrítés nem homogén, apró csomók láthatók. Az alapanyag pépesre aprított, de felismerhető jellegzetes zöld színéről. A levesgyöngy ropogós, pergős, egyenletesen átsült, kissé zsíros tapintású.
Illat: A felhasznált alapanyag, brokkoli illata jellemző, intenzív, telt, harmonikus. Kellemes, aromás. A levesgyöngy sült, pirított illata tiszta, harmonikus.
Íz: A brokkoli ízét, a fűszerként használt fokhagyma jól kiegészíti. Intenzív, aromás, telt, házias jellegű fogás. A levesgyöngy sült, kellemes ízű.

Töltött pulykamell, kapros túró, burgonya püré (96 g / adag + 194 g / adag)

Külső megjelenés: Roládból szeletelt, közel azonos méretű és alakú gönygyölt hússzeletek. Tetszetős megjelenésű, a tekerés egyenletes, a töltelék jól látható, aránya megfelelő mennyiségű. A tekert szeletekben a töltelék fehér, a kaportól zöldes árnyalatú. A hús világos rózsaszínűre sütött, felső kérge a fűszerektől és a sütéstől barna árnyalatú. A burgonyapüré halvány sárga színű, benne apró fűszerszemcsék láthatók. Az alapanyag darabkái nem láthatók, jól pürésített, homogén.
Állomány: A hústekercs kellően átsült, puha, rugalmas, rágási maradékot nem eredményez. A bennelévő töltelék krémes, jól kevert , a túró apró rögös darabkái felismerhetők, a kapor jól aprított. A burgonyapüré keverése nem egyenletes, kisebb foltban, margarinra emlékeztető darab látható. Az alapanyag átfőtt, puha, jól pürésített.
Illat: A hústekercsben lévő töltelék kapros illata intenzív, de jól kiegészíti a sült hús jellegzetes illatát. Harmonikus, aromás, telt. A burgonyapüré illata kissé jellegtelen, fűszerezés nem érezhető.
Íz: A hústekercsek jellegzetes, sült, fűszeres íze, harmonikusan kiegészül a kapros-túró intenzív, aromás, ízével. A burgonyapüré édeskés, kissé jellegzetes ízét jól ellensúlyozza a kapor intenzitása. A só ízfokozó hatása kellően érvényesül.

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad

Brokkolikrémleves

  • brokkoli, mirelit
  • tej, 1,5 %
  • liszt (főző, rétes)
  • teljeskiőrlésű, liszt
  • étolaj
  • jódozott só
  • főzőtejszín
  • liszt (főző, rétes)
  • fokhagyma

Levesgyöngy

Töltött pulykamell, kapros túró

  • pulykamell
  • paprika, őrölt, csemege
  • bors
  • túró, félzsíros
  • kapor
  • brindza

Burgonya püré

  • maragrin (RAMA)
  • burgonya
  • tej, pasztőrözött, 2,8 %
  • szerecsendió

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >