Heves vármegye - 21. számú vizsgálat - Délibáb Önkormányzat Konyha - Kál
Heves vármegye - 21. számú vizsgálat - Délibáb Önkormányzat Konyha - Kál
21. számú vizsgálat
A mintavétel helye:
Délibáb Önkormányzat Konyha
(3350 Kál, Rózsa utca 2.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 14,9 pont |
Menü: Brokkolikrémleves/ levesgyöngy levesbetét, Töltött pulykamell, kapros túró, burgonya püré
Mintavétel ideje: 2023.07.12.
Korosztály: 3-6 éves
Mintavételi alap: 60 adag
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Kál Nagyközségi Önkormányzat
(3350 Kál, Szent István tér 2.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Brokkolikrémleves/ levesgyöngy levesbetét (414 g / adag + 16 g/adag)
Külső megjelenés: |
Külső megjelenés: | Jellegzetes zöld színű, sűrített alaplében az alapanyag apró darabkái és fűszerszemcsék láthatók. A sűrítés homogén, jól elkevert, a zöldség jól pépesített. A leves felületén kismennyiségű, apró zsiradék csepp látható. A levesgyöngy jellegzetes középbarna, zöldborsó méretű és alakú, ropogós golyókból áll. |
Állomány: | A leves sűrűn folyó, krémes állagú. A sűrítés nem homogén, apró csomók láthatók. Az alapanyag pépesre aprított, de felismerhető jellegzetes zöld színéről. A levesgyöngy ropogós, pergős, egyenletesen átsült, kissé zsíros tapintású. |
Illat: | A felhasznált alapanyag, brokkoli illata jellemző, intenzív, telt, harmonikus. Kellemes, aromás. A levesgyöngy sült, pirított illata tiszta, harmonikus. |
Íz: | A brokkoli ízét, a fűszerként használt fokhagyma jól kiegészíti. Intenzív, aromás, telt, házias jellegű fogás. A levesgyöngy sült, kellemes ízű. |
Töltött pulykamell, kapros túró, burgonya püré (96 g / adag + 194 g / adag)
Külső megjelenés: | Roládból szeletelt, közel azonos méretű és alakú gönygyölt hússzeletek. Tetszetős megjelenésű, a tekerés egyenletes, a töltelék jól látható, aránya megfelelő mennyiségű. A tekert szeletekben a töltelék fehér, a kaportól zöldes árnyalatú. A hús világos rózsaszínűre sütött, felső kérge a fűszerektől és a sütéstől barna árnyalatú. A burgonyapüré halvány sárga színű, benne apró fűszerszemcsék láthatók. Az alapanyag darabkái nem láthatók, jól pürésített, homogén. |
Állomány: | A hústekercs kellően átsült, puha, rugalmas, rágási maradékot nem eredményez. A bennelévő töltelék krémes, jól kevert , a túró apró rögös darabkái felismerhetők, a kapor jól aprított. A burgonyapüré keverése nem egyenletes, kisebb foltban, margarinra emlékeztető darab látható. Az alapanyag átfőtt, puha, jól pürésített. |
Illat: | A hústekercsben lévő töltelék kapros illata intenzív, de jól kiegészíti a sült hús jellegzetes illatát. Harmonikus, aromás, telt. A burgonyapüré illata kissé jellegtelen, fűszerezés nem érezhető. |
Íz: | A hústekercsek jellegzetes, sült, fűszeres íze, harmonikusan kiegészül a kapros-túró intenzív, aromás, ízével. A burgonyapüré édeskés, kissé jellegzetes ízét jól ellensúlyozza a kapor intenzitása. A só ízfokozó hatása kellően érvényesül. |
Részletes összetétel/anyaghányad
Brokkolikrémleves
- brokkoli, mirelit
- tej, 1,5 %
- liszt (főző, rétes)
- teljeskiőrlésű, liszt
- étolaj
- jódozott só
- főzőtejszín
- liszt (főző, rétes)
- fokhagyma
Levesgyöngy
Töltött pulykamell, kapros túró
- pulykamell
- paprika, őrölt, csemege
- bors
- túró, félzsíros
- kapor
- brindza
Burgonya püré
- maragrin (RAMA)
- só
- burgonya
- tej, pasztőrözött, 2,8 %
- szerecsendió