Heves vármegye - 13. számú vizsgálat - Egerszalóki Szivárvány Óvoda, Bölcsőde és Konyha - Egerszalók
Heves vármegye - 13. számú vizsgálat - Egerszalóki Szivárvány Óvoda, Bölcsőde és Konyha - Egerszalók
13. számú vizsgálat
A mintavétel helye:
Óvoda Tálalókonyha
(3394 Egerszalók, Kossuth Lajos út 65 (Szociális ételkiadó tálaló))
A menü minősítése:
ÁTLAG ALATTI | 8,9 pont |
Menü: Szárnyas raguleves, Sonkás rakott tészta
Mintavétel ideje: 2023.05.31.
Korosztály: óvodás
Mintavételi alap: 142 adag
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Egerszalóki Szivárvány Óvoda, Bölcsőde és Konyha
(3394 Egerszalók, Kossuth Lajos út 65.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Szárnyas raguleves (259 g /adag)
Külső megjelenés: | Zöldes sárga opálos alaplében különböző darabolt zöldségek láthatók, zöldborsó, fehérrépa, sárgarépa, gomba. A felületén nagyobb mennyiségű zsíradék látható. A leves tartalmaz darabolt hús és máj darabokat, fűszerszemcséket, és levesbetétként eperlevél tésztát. Megjelenésében kevéssé tetszetős fogás. |
Állomány: | Az alaplé jellemzően híganfolyó. A zöldségek átfőttek, de összhatásában nem kellően élvezhető állagú. A hús puha, átfőtt, a máj darabjaira széteső. A levesbetét túlfőtt, kissé elázott hatású. |
Illat: | A zsíradék illata dominál, nem érezhető a zöldségek illata sem, összhatásában jellegtelen. |
Íz: | Ízhatásában a zsír íze dominál, amely nem harmonikus, a só ízfokozó hatása túlzottan érvényesül. |
Sonkás rakott tészta (189,5 g / adag)
Külső megjelenés: | Fodros kocka kifőtt tészta elkeverve kismennyiségű darált sonka darabokkal, amely nagymennyiségű fekete bors fűszerrel van ízesítve, és sütőben megpirítva. A pirítás hatására néhány tésza darab sötétbarnára sült. A tetején pirult sajtra emlékeztető réteg látható, fehér tejfölre emlékeztető szemcsékkel keveredve. |
Állomány: | A tészta kellően átfőtt, puha, a tetején lévő túlsült darabok kemények. A darált sonka mennyisége kevés, a sonka-tészta arány nem megfelelő. |
Illat: | A darált sonka illata nem érezhető, inkább a főtt-sült tészta olajos illata dominál. |
Íz: | Az elnevzésével nincs összhangban az alkotók aránya, a sonka íze nem érezhető. Ízében az olajos tészta íz a meghatározó. A látványában nagy mennyiségű feketebors ízében nem érezhető ki. |
Szárnyas raguleves
- étolaj
- csirkecomb
- csirkemell
- petrezselyemgyökér
- sárgarépa
- zellergumó
- zöldborsó, mirelit
- jódozott só
- bors
- vöröshagyma
Sonkás rakott tészta
- fodros nagykocka
- gépsonka
- tejföl
- étolaj
- só