Heves vármegye - 12. számú vizsgálat - Andrássy Tálalókonyha - Eger
Heves vármegye - 12. számú vizsgálat - Andrássy Tálalókonyha - Eger
12. számú vizsgálat
A mintavétel helye:
Andrássy Tálalókonyha
(3300 Eger, Klapka György utca 7. )
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 12,3 pont |
Menü: Nyírségi gombócleves, Pestós csirkemell, párolt rizs, Fehér szeletelt kenyér
Mintavétel ideje: 2023.05.30.
Mintavételi alap: 180 adag
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Andrássy Tálalókonyha
(3300 Eger, Klapka György utca 7 (TÁLALÓKONYHA))
Részletes érzékszervi minősítés:
Nyírségi gombócleves (344 g /adag)
Külső megjelenés: | A sárgás törtfehér színű alaplé felületén apró zsírcseppek láthatók megfelelő mennyiségben. Az darabolt zöldségek, sárgarépa, fehérrépa, mellett fűszerszemcsék, zöldfűszerek, kockára vágott hús és levesbetét is található a levesben. A levesbetét formázott, nudli jellegű gombóc. A leves és a benne látható alapanyagok aránya nem megfelelő, így a leves nem kellően tartalmas. |
Állomány: | Az alaplé homogén, csomómentes, jellegzetesen sűrű. A zöldség darabok puhák, átfőttek, a hús omlós, puha, rágási maradéka nincs. A gombóc külső felülete puha, kissé túlfőtt, de a belseje kissé rágós. |
Illat: | Kellemes, aromás, a zöldségek, a fűszerek és a sűrítőanyag illata harmonikus. |
Íz: | Kissé jellegtelen, a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. A zöldfűszerek , kapor és petrezselyem, íze érezhető, jellemző ízesítése megfelelő. |
Pestós csirkemell, párolt rizs (145 g / adag + 181 g / adag)
Külső megjelenés: | Zöldes színű alapszószban különböző méretűre darabolt húskockák láthatók. Az alapszósz tetején zöldes-sárga színű zsíradék kiválás figyelhető meg a zöldfűszer szemcsék mellett. A rizs törtfehér színű, egész szemek, elhanyagolható mennyiségben látható közötte tört szem. |
Állomány: | Az alapszósz két fázisra válik, az olajos réteg a sűrített réteg tetején terül szét, Sűrű, nehezen folyó, túrós, pelyhes kicsapódás tapasztalható. A hús puha, omlós, rágási maradék nincs. A rizs pergős, a közepe kemény, ropogós, nem megfelelően átfőtt. |
Illat: | A pestós csirkemell fűszeres, tárkonyos illata intenzív, olajos, kissé savanykás. A párolt rizs jellegezetes illata nem érezhető. |
Íz: | A pestós csirkemell íze jellegzetes fűszerezésű, a só ízfokozó hatása túlzóan érvényesül. A párolt rizs jellegtelen, ropogós, a só ízfokozó hatása nem megfelelően érvényesül. |
Fehér szeletelt kenyér (22 g / adag)
Külső megjelenés: | Vekni formájú kenyérből szeletelt kenyér, melyet elfeleztek. A héj jellemző a termék fajtájára, világos barna, mely nem válik el a bélzettől. |
Állomány: | A héj matt, egyenletesen sült, kissé visszapuhult. A bélzet rugalmas, jól lazított, homogén szerkezetű, jól átsült. |
Illat: | Jellegzetes sült illatú, aromás, kellemes, harmonikus, a kenyér típusának megfelelő. |
Íz: | A kenyér típusára jellemző, aromás, tiszta, harmonikus. |