Nógrád megye - 66. számú vizsgálat - Galgaguta Manóvár Óvoda Főzőkonyha - Galgaguta
Nógrád megye - 66. számú vizsgálat - Galgaguta Manóvár Óvoda Főzőkonyha - Galgaguta
66. számú vizsgálat (Főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Galgaguta Manóvár Óvoda Főzőkonyha
(2686 Galgaguta, Kossuth út 70.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 14,0 pont |
Menü: Májgaluskaleves, Almáskalács, Mandarin
Mintavétel ideje: 2021. február 25.
Mintavételi alap : 25 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 4-6 éves korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Galgauta Község Önkormányzata
(2686 Galgaguta, Kossuth út 86.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Májgaluskaleves (240 g /adag)
Külső megjelenés: | Az alaplé sötétebb szürkés-sárga színű, opálos, tetején kellő mennyiségben tartalmaz narancssárga zsiradékcseppeket, sok apró fekete fűszerszemcséket. A zöldségek: hagyma, sárgarépa, fehérrépa, zeller, fajtájukra jellemző színűek, közel azonos méretűre kockázottak, 1-1 darab kevésbé jól tisztított. A levesbetét apró májgaluska, mennyisége megfelelő, barnás-rózsaszín színűek. A leves alján sok májgaluska és zöldség törmelék-foszlány látható. Összhatásában kevésbé tetszetős megjelenésű. |
Állomány: | Az alaplé hígan folyó, de a sok májgaluska törmeléktől sűrűbb hatású. A zöldségek és a levesbetét kissé túlfőtt, a májgaluska kissé szétmálló, ami rontja a leves élvezeti értékét. |
Illat: | A leves jellemző illatú, tiszta, de kissé gyenge, a zöldségek és a májgaluska illata enyhén érezhető. |
Íz: | A leves jellegtelen, íztelen, a só ízfokozó hatása nem megfelelően érvényesül. A májgaluska ízében majorannára emlékeztető íz érezhető. |
Almás kalács (150g/adag)
Külső megjelenés: | A második fogásként tálalt 3 db 4,5x5,5 cm nagyságú, 3,5 cm magasságú téglalap alakú sütemény aranybarnára sült, felülete matt, márványos. Metszésfelületén látható, hogy a két törtfehér tésztaréteg között a töltelék egyenletes vastagságú, de a tésztához képest mennyisége kevés. A töltelék jellemző barnás-sárgás színű, azonos méretűre reszelt alma. |
Állomány: | A tészta megfelelően átsült, az alsó tésztaréteg a tölteléktől kissé ázott, szalonnás, tömörebb, kevésbé jól lazított. A tészta csomómentes, rugalmas, nem morzsálódó, nem széteső. Az alsó és felső tésztaréteg külső felülete kissé száraz, nehezebben harapható, a töltelék kifolyik. A töltelékben lévő egyenletes méretűre reszelt alma megfelelően átfőtt, szaftos, puha. |
Illat: | A bírált étel illata kalácsra kevésbé jellemző, gyenge, aromaszegény. A töltelék illatában a fahéj és alma jól érződik. |
Íz: | A sütemény tésztája natúr, semleges, kissé íztelen. A töltelék savanykás-édeskés-fahéjas ízű, mennyisége kevés, ezért összességében az étel natúr jellegű, kevésbé karakteres. |
Mandarin (38 g/adag)
Külső megjelenés: | A menüsorhoz kínált gyümölcs egy fél, hámozott mandarin. A gyümölcs megfelelően érett, tiszta, jellemző alakú, narancssárga színű, a gerezdek jól elkülöníthetők. |
Állomány: | A mandarin megfelelően érett, lédús, rostos, friss érzetű. |
Illat: | Illata jellegtelen, üres, aromaszegény. |
Íz: | A mandarinra jellemző, édeskés-savanykás ízű, de kevésbé intenzív. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Májgombócleves
- tojás
- liszt
- vöröshagyma
- sárgarépa
- fehérrépa
- zeller
- majoranna
- jódozott só
- csirkemáj
- étolaj
- panírmorzsa
- piros fűszerpaprika
- őrölt bors
Almás kalács
- tojás
- búzaliszt
- jódozott só
- étolaj
- élesztő
- kristálycukor
- alma
- tej, 2,8%
- fahéj