null Nógrád megye - 66. számú vizsgálat - Galgaguta Manóvár Óvoda Főzőkonyha - Galgaguta Minta Másolat 1

Nógrád megye - 66. számú vizsgálat - Galgaguta Manóvár Óvoda Főzőkonyha - Galgaguta

Nógrád megye - 66. számú vizsgálat - Galgaguta Manóvár Óvoda Főzőkonyha - Galgaguta

66. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Galgaguta Manóvár Óvoda Főzőkonyha
(2686 Galgaguta, Kossuth út 70.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,0 pont

Menü: Májgaluskaleves, Almáskalács, Mandarin

Májgaluskaleves, Almáskalács, Mandarin

Mintavétel ideje: 2021. február 25.

Mintavételi alap : 25 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 4-6 éves korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Galgauta Község Önkormányzata
(2686 Galgaguta, Kossuth út 86.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Májgaluskaleves (240 g /adag)

Külső megjelenés: Az alaplé sötétebb szürkés-sárga színű, opálos, tetején kellő mennyiségben tartalmaz narancssárga zsiradékcseppeket, sok apró fekete fűszerszemcséket. A zöldségek: hagyma, sárgarépa, fehérrépa, zeller, fajtájukra
jellemző színűek, közel azonos méretűre kockázottak, 1-1 darab kevésbé jól tisztított. A levesbetét apró májgaluska, mennyisége megfelelő, barnás-rózsaszín színűek. A leves alján sok májgaluska és zöldség törmelék-foszlány látható.
Összhatásában kevésbé tetszetős megjelenésű.
Állomány: Az alaplé hígan folyó, de a sok májgaluska törmeléktől sűrűbb hatású. A zöldségek és a levesbetét kissé túlfőtt, a májgaluska kissé szétmálló, ami rontja a leves élvezeti értékét.
Illat: A leves jellemző illatú, tiszta, de kissé gyenge, a zöldségek és a májgaluska illata enyhén érezhető.
Íz: A leves jellegtelen, íztelen, a só ízfokozó hatása nem megfelelően érvényesül. A májgaluska ízében majorannára emlékeztető íz érezhető.

 

Almás kalács (150g/adag)

Külső megjelenés: A második fogásként tálalt 3 db 4,5x5,5 cm nagyságú, 3,5 cm magasságú téglalap alakú sütemény aranybarnára sült, felülete matt, márványos. Metszésfelületén látható, hogy a két törtfehér tésztaréteg között a
töltelék egyenletes vastagságú, de a tésztához képest mennyisége kevés. A töltelék jellemző barnás-sárgás színű, azonos méretűre reszelt alma.
Állomány: A tészta megfelelően átsült, az alsó tésztaréteg a tölteléktől kissé ázott, szalonnás, tömörebb, kevésbé jól lazított. A tészta csomómentes, rugalmas, nem morzsálódó, nem széteső. Az alsó és felső tésztaréteg külső felülete
kissé száraz, nehezebben harapható, a töltelék kifolyik. A töltelékben lévő egyenletes méretűre reszelt alma megfelelően átfőtt, szaftos, puha.
Illat: A bírált étel illata kalácsra kevésbé jellemző, gyenge, aromaszegény. A töltelék illatában a fahéj és alma jól érződik.
Íz: A sütemény tésztája natúr, semleges, kissé íztelen. A töltelék savanykás-édeskés-fahéjas ízű, mennyisége kevés, ezért összességében az étel natúr jellegű, kevésbé karakteres.

 

Mandarin (38 g/adag)

Külső megjelenés: A menüsorhoz kínált gyümölcs egy fél, hámozott mandarin. A gyümölcs megfelelően érett, tiszta, jellemző alakú, narancssárga színű, a gerezdek jól elkülöníthetők.
Állomány: A mandarin megfelelően érett, lédús, rostos, friss érzetű.
Illat:     
Illata jellegtelen, üres, aromaszegény.
Íz:     
A mandarinra jellemző, édeskés-savanykás ízű, de kevésbé intenzív.

Részletes összetétel/anyaghányad :

Májgombócleves

  • tojás
  • liszt
  • vöröshagyma
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • zeller
  • majoranna
  • jódozott só
  • csirkemáj
  • étolaj
  • panírmorzsa
  • piros fűszerpaprika
  • őrölt bors

Almás kalács

  • tojás
  • búzaliszt
  • jódozott só
  • étolaj
  • élesztő
  • kristálycukor
  • alma
  • tej, 2,8%
  • fahéj

Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >