null Heves megye - 60. számú vizsgálat - Csengővár Óvoda és Minibölcsőde Tálalókonyha - Recsk

Heves megye - 60. számú vizsgálat - Csengővár Óvoda és Minibölcsőde Tálalókonyha - Recsk

Heves megye - 60. számú vizsgálat - Csengővár Óvoda és Minibölcsőde Tálalókonyha - Recsk

60. számú vizsgálat (Tálalókonyha)

A mintavétel helye:
Csengővár Óvoda és Minibölcsőde Tálalókonyha (3245 Recsk, Kossuth u. 219.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 13,9 pont

 

 

Menü: Zöldségleves, Zöldbabfőzelék sertésprökölttel, körte

 

Mintavétel ideje: 2019. október 21.

Mintavételi alap : 76 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 éves korosztály

A főzőkonyha  neve, címe :
Recski Szociális és Ellátó Gyermekjóléti Intézet Központi Konyha
(3245 Recsk, Kossuth u. 142.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldségleves (226 g/adag)

Külső megjelenés:

Áttetsző, tiszta, világos sárgás színű alaplében narancsos  sárgarépakockák és néhol elszíneződött  törtfehér színű gyökérzöldségdarabok, hagymacsíkok láthatók. Az alaplében elvétve zöldfűszerdarabok úsznak. Zsiradékmentes. Levesbetétként törtfehér színű masnitésztát tartalmaz

Állomány:

Az alaplé jellegzetesen hígan folyó, a zöldségek nem egyenletesen főttek meg, némelyik kemény, a levesbetét megfelelő puhaságú.

Illat:

Nem elég intenzív illatú, kissé jellegtelen.

Íz:

Nem megfelelően ízesített, jellegtelen, vízízű.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zöldbabfőzelék sertéspörkölttel (258 g + 112 g /adag)

Külső megjelenés:

Hígabb sűrűségű, sárgás-zöldes színű, feltehetően ételízesítőből származó narancsos és zöldes színű zöldségszemcséket tartalmazó főzelékalapban 1-2 cm-es sárgás-világoszöldes színű vajbabcsíkok és sárgás színű burgonyakockák láthatók. Tetején apró zsiradékcseppek gyöngyöznek. A feltétként tálalt pörkölt szaftja híg, pirospaprikától barnásra színezett. A sertéshús barnás-szürkés színű, közel azonos méretű kockára vágott, jól tisztított, benne apró szalonnadarabok is láthatók.

Állomány:

A főzelék hígabb, csomómentes, sima, a zöldbab megfelelően megfőtt, mennyisége a főzelékalaphoz képest kissé kevés. A pörköltszaft híg, nem szaftos, a hús átfőtt.

Illat:

A főzelék illatában savanykás zöldbabra jellemző illat dominál, a pörkölt jellemző, fűszeres illatú.

Íz:

A főzelék íze savanykás. A pörkölt íze kissé gyenge, de harmonikus.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Körte (112 g /adag)

Külső megjelenés:

Jellegzetes aranysárga színű körte jellemző formájú,  gyümölcshúsa krémfehér, héján barnás karcolás és ütődésfolt is látszik.

Állomány:

Puha, lédús, jól rágható.

Illat:

Gyümölcsre jellemző édeskés illatú.

Íz:

Gyümölcsre jellemző, édeskés-fűszeres ízű.

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

  • étolaj
  • tészta, 4 tojásos
  • húsleveszöldség, mirleit
  • só, jódozott
  • petrezselyem gyökér
  • sárgarépa
  • vöröshagyma
  • levesalap
  • sertéscomb
  • fűszerpaprika, csemege
  • vöröshagyma
  • lecsó konzerv
  • tejföl, 20%-os
  • liszt
  • ételízesítő, sószegény
  • ecet, 20%
  • burgonya
  • fokhagyma
  • sárgahüvelyű zöldbab, mirelit

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >