Heves megye - 57. számú vizsgálat - Parádi Idősek Otthona Főzőkonyha - Parád
Heves megye - 57. számú vizsgálat - Parádi Idősek Otthona Főzőkonyha - Parád
57. számú vizsgálat (Főzőkonyha)
A mintavétel helye:
(3240 Parád, Toldi Miklós út. 14.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 13,8 pont |
Menü: Zöldborsóleves, Rántott hal kukoricás rizzsel és tartármártással
Mintavétel ideje: 2019. október 10.
Mintavételi alap : 150 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: idős korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe :
Heves megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézmény
(3300 Eger, Szalapart út. 84.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Zöldborsóleves (332 g/adag)
Külső megjelenés: |
Halványsárga, áttetsző-opálos, fekete fűszerszemcséket tartalmazó alaplében olívazöld színű zöldborsószemek, egyenletes méretűre vágott narancsos sárgarépakockák és törtfehér gyökérzöldségdarabok, törtfehér karfiolrózsadarabok, vágott petrezselyemzöld és levesbetétként vajszínű kiskockatészta látható. |
Állomány: |
Az alaplé hígan folyó, a zöldségek puhák, némelyik és a levesbetét kissé túlfőtt. |
Illat: |
A zöldborsó jellemző illata kevésbé érződik, inkább a többi zöldség illata dominál. |
Íz: |
Nem elég intenzív ízű, kissé jellegtelen a zöldborsó íze kevésbé érződik, a bors csípős íze dominál.
|
Rántott hal kukoricás rizzsel és tartármártással (136g + 200 g + 136 g /adag)
Külső megjelenés: |
Egy darab, barna színű panírral egyenletesen fedett, háromszögre emlékeztető, jellemző formájú halszelet metszéslapján a halhús törtfehér színű.A rizs hosszúkás szemű, törtfehér színű, megfelelő mennyiségű aranysárga kukoricaszemet, néhány összetapadt szemet, csomót tartalmaz, amik villával szétnyomhatók. A tartármártás jellemző, vajszínű, fekete fűszerszemcséket tartalmaz. |
Állomány: |
A halszelet átsült, a bunda megfelelő puhaságú, kissé vastagabb. A rizsszemek nem egyenletesen főttek át, több kemény szemet tartalmaz. A kukorica puha.A tartármártás kissé zselés állományú, sűrűn folyó. |
Illat: |
A bundázott hal kissé használt olajra emlékeztető illata is érezhető a hal sült illata mellett. A rizs semleges, gabona illatú. A tartármártás ecetes savanykás illatú. |
Íz: |
A bundázott hal jellemző, sült ízű, a rizs semleges gabona ízű, a kukorica íze dominál. A tartármártás savanykás-édeskés, olajos ízű. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Zöldborsóleves
- húslevesalappor
- zöldborsó, mirelit
- sárgarépa
- vöröshagyma
- karalábé
- zeller
- só
- fűszerpaprika, csemege
- bors, őrölt
- kömény, őrölt
- étolaj
Rántott hal
- halfilé
- zsemlemorzsa
- tojás
- liszt
- étolaj
- só
Tartár mártás
- tejföl
- majonéz
- mustár
- porcukor