null Heves megye - 55. számú vizsgálat - Kál Nagyközség Önkormányzat Főzőkonyha - Kál

Heves megye - 55. számú vizsgálat - Kál Nagyközség Önkormányzat Főzőkonyha - Kál

Heves megye - 55. számú vizsgálat - Kál Nagyközség Önkormányzat Főzőkonyha - Kál

55. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Kál Nagyközség Önkormányzat Főzőkonyha (3350 Kál, Rácsa u. 2.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 15,1 pont

 

 

Menü: Zellerkrémleves pirított kenyérkockákkal, Zöldborsós máj párolt rizzsel, Őszibarackbefőtt

 

Mintavétel ideje: 2019. október 09.

Mintavételi alap : 500 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: gyermek és felnőtt korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe :
Kál Nagyközség Önkormányzat
(3350 Kál, Szent István tér 2.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Zellerkrémleves pirított kenyérkockákkal (272 g + 11 g/adag)

Külső megjelenés:

Az alapanyagra és a felhasznált sűrítőanyagra jellemző, vajsárga, egynemű, hígan folyó opálos leves zöld fűszerdarabokkal tarkított. Tetején apró zsiradékcseppek gyöngyöznek megfelelő és arányos mennyiségben.  Az enyhén pirított, héjrészt is tartalmazó, közel azonos méretű kenyérkockák alkotják a levesbetétet.

Állomány:

A leves a krémlevesekre jellemzőnél kissé hígabb sűrűségű, krémes, a sűrítés csomómentes, sima. A zöldség megfelelően pürésített, egyneműsített. A levesbetét megfelelően pirított, roppanós, a levesben kellően felpuhul.

Illat:

A zellerre és a sűrítőanyagra jellemző, de nem elég intenzív. A pirított kenyérkocka jellemző illatú.

Íz:

A zeller és a sűrítőanyag  íze harmonikusan érződik, de nem elég intenzív.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zöldborsós máj párolt rizzsel (364 g /adag)

Külső megjelenés:

Az alapanyagra jellemző, fehér színű, hosszúkás, kisebb csomókban összeálló rizsszemek alkotják a köretet. A fűszerszemcséket tartalmazó sötétbarna sűrű szaftban darabolt, barna felületű, rózsaszínes vagy sárgás-rózsaszínes metszésfelületű csirkemájdarabok és jellemző színű zöldborsószemek és nagyobb hagymadarabok láthatóak.

Állomány:

A rizs jól átfőtt, puha, kissé csomó. A máj kellően puha, jól rágható. A zöldborsó puha. A szaft megfelelő sűrűségű.

Illat:

A kitálalt köret a rizsre jellemző semleges gabona illatú. A zöldborsós csirkemáj illatában a májas illat dominál.

Íz:

A főtt rizsre jellemző gabona íz mellett a máj jellegzetes májas íze érződik.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Őszibarack befőtt (65 g /adag)

Külső megjelenés:

Élénk napsárga színű, 5-6 cm átmérőjű, hámozott-magozott, fél őszibarackbefőtt a gyümölcs. Felülete jól tisztított, ép, egészséges.

Állomány:

Rostos gyümölcsre jellemző, puha, visszapuhult.

Illat:

Konzervre jellemző, édeskés, gyümölcsös.

Íz:

Konzervre jellemző, édes.

 

 

 

 

 

 

 


Részletes összetétel/anyaghányad :

Zellerkrémleves pirított kenyérkockákkal

  • zeller
  • sárgarépa
  • petrezselyemgyökér
  • liszt
  • étolaj
  • vöröshagyma
  • őröltpaprika, csemege
  • bors
  • levestészta

Zöldborsós máj párolt rizzsel

  • csirkemáj
  • rizs
  • zöldborsó
  • étolaj
  • vöröshagyma
  • bors

Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >