null Heves megye - 53. számú vizsgálat - Pöttömke Óvoda és Bölcsőde Tálalókonyha - Füzesabony

Heves megye - 53. számú vizsgálat - Pöttömke Óvoda és Bölcsőde Tálalókonyha - Füzesabony

Heves megye - 53. számú vizsgálat - Pöttömke Óvoda és Bölcsőde Tálalókonyha - Füzesabony

53. számú vizsgálat (Tálalókonyha)

A mintavétel helye:
Pöttömke Óvoda és Bölcsőde Tálalókonyha (3390 Füzesabony, Rákóczi út 16.)

A menü minősítése:

ÁTLAG ALATTI 9,4 pont

 

 

Menü: Magyaros zellerleves, Zöldbabfőzelék lecsós csirkeraguval és teljes kiőrlésű kenyérrel

 

Mintavétel ideje: 2019. október 08.

Mintavételi alap : 125 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 éves korosztály

A főzőkonyha neve, címe :
Hungast Vital Kft. Főzőkonyha
(3390 Füzesabony, Ifjúság út 17.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Magyaros zellerleves (294 g/adag)

Külső megjelenés:

Pirospaprikától narancsosra színezett, fakó, áttetsző, felkeverve zavaros alaplében csekély mennyiségű, szétfőtt narancsos színű sárgarépakocka, törtfehér színű kockázott gyökérzöldség látható. A zöldségek mennyisége csekély. A fehér színű, levesbetétként tálalt eperlevél tészta mennyisége elenyésző. Az alaplében zöldfűszerdarabok találhatók kis mennyiségben, tetején nagyobb mennyiségben változó méretű zsírcseppek úsznak.

Állomány:

Az alaplében a zöldségek túlfőttek, a leves zsíros érzetű.

Illat:

Gyenge, üres illatú, a zsiradék illata dominál.

Íz:

Jellegtelen, üres, zsíros ízű.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zöldbabfőzelék lecsós csirkeraguval (278 g + 154 g /adag)

Külső megjelenés:

A jellegzetes sűrűségű, vajszínű főzelékalapban zöld színű, darabolt zöldbab, egész babérlevél és apró zsiradékcseppek láthatók. A feltétként tálalt, zsíros, pirospaprikától narancsosra színezett szaftban szétfőtt paprikahéj, hagymadarabok, fekete fűszerszemcsék, és szabálytalan alakúra vágott, drappos színű, szafttal színezett, feltehetően a baromfi többféle testtájáról származó csirkehús láthatók csekély mennyiségben.

Állomány:

A főzelék megfelelő sűrűségű, csomómentes, sima, a zöldbab puha, ép, egyenletesen főtt át, de némelyik fás. A hús átfőtt, a szaft zsíros.

Illat:

A főzelék illata jellegzetes, a feltét illatából a zsíros hagymás illat érződik ki.

Íz:

A főzelék ízében a sűrítőanyag íze dominál, a zöldség íze alig érezhető, a lecsós csirkeragu íze zsíros, a lecsós íz nem érezhető.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Teljes kiőrlésű kenyér (36 g /adag)

Külső megjelenés:

A fél szelet, formázott kenyérszelet héja kissé fényes, barna színű. A bélzet drapp színű, benne sötétebb barna korpaszemcsék láthatóak egyenletes eloszlásban. A bélzet a héjtól nem elválló.

Állomány:

A bélzet egyenletesen lazított, rugalmas, puha, megfelelően lyukacsos, a korpaszemcsék egyenletes eloszlásban láthatók.

Illat:

A kenyértípusra jellemző illatú.

Íz:

A kenyértípusra jellemző aromás-jellegzetes ízű

 

 

 

 

 

 

 


Részletes összetétel/anyaghányad :

Magyaros zellerleves

  • zeller, mirelit
  • napraforgó olaj
  • sárgarépa, mirelit
  • búzaliszt
  • zöldségleves fűszerkeverék
  • vöröshagyma, tisztított
  • tojás
  • pirospaprika, csemege
  • bors, őrölt
  • zellerzöld, fagyasztott
  • gyökérkocka, mirelit
  • só, jódozott

Zöldbabfőzelék

  • bors, őrölt
  • búzaliszt
  • petrezselyemzöld, fagyasztott
  • pirospaprika, csemege
  • olaj, napraforgó
  • fokhagyma, tisztított
  • ecet, 10%-os
  • tejföl, 12%-os
  • só, jódozott
  • zöldségleves fűszerkeverék
  • vöröshagyma, tisztított
  • zöldbab, sárgahüvelyű, mirelit
  • kristálycukor

Lecsós csirkemell

  • lecsókonzerv
  • étkezési kukoricakeményítő
  • pirospaprika, csemege
  • napraforgó olaj
  • paradicsom
  • lecsópaprika
  • fokhagyma, tisztított
  • bors, őrölt
  • csirkemell filé
  • só, jódozott
  • füstölthús ízű alappor
  • vöröshagyma tisztított

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >