null Heves megye - 52. számú vizsgálat - Gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola Tálalókonyha - Gyöngyöspata

Heves megye - 52. számú vizsgálat - Gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola Tálalókonyha - Gyöngyöspata

Heves megye - 52. számú vizsgálat - Gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola Tálalókonyha - Gyöngyöspata

52. számú vizsgálat (Tálalókonyha)

A mintavétel helye:
Gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola Tálalókonyha (3035 Gyöngyöspata, Fő utca 49.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 15,3 pont

 

 

Menü: Palócgulyás, darásmetélt, körte

 

Mintavétel ideje: 2019. október 08.

Mintavételi alap : 54 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 éves korosztály

A főzőkonyha neve, címe :
Gyöngyöspatai Bokréta Óvoda és Bölcsőde Főzőkonyha
(3035 Gyöngyöspata, Fő utca 65/a)

Részletes érzékszervi minősítés:

Palócgulyás (267 g/adag)

Külső megjelenés:

Fűszerpaprikától narancsos-drappra színezett, tejterméket tartalmazó sűrített sűrű alaplében vajszínű, 2 cm hosszú zöldbab csíkok, kb. egyenlő méretűre kockázott barnás húsdarabok és sárgásfehér burgonya kockák láthatók. A narancsos zsiradékcseppek csoportosulva, az edény falára ülnek ki, benne zöldfűszerdarabok úsznak.

Állomány:

Az alaplé  megfelelően sűrű, csomómentes. A hús megfőtt, szálakra bomlik, a zöldségek átfőttek.

Illat:

Savanykás, illatú, kissé gyenge, a zöldbab és a sűrítés illata érezhető.

Íz:

Jellemző, kevésbé intenzív ízű, kissé gyenge ízhatású.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Darás metélt (270 g /adag)

Külső megjelenés:

Krémfehér színű, közel azonos hosszúságú metélt kifőtt tészta felületén a drappos színűre pirított dara egyenletesen eloszlatott. A dara és a tészta mennyisége, egymáshoz viszonyított aránya megfelelő. Tetején narancsos-barnás színű feltehetően lekvárból készült híg öntet látható, amit fogyasztáskor a tészta már magába szívott.

Állomány:

A tésztaszálak jól átfőttek, a dara megfelelően megpirított, nem vizes, nem porszerű. A lekváros öntet híg, mennyisége a tésztához képest kevés

Illat:

A főtt tészta semleges, tiszta illatához a pirított dara jellegzetes, gabona illata harmonikusan illeszkedik. Az öntet gyümölcsös illata kevésbé érződik.

Íz:

A főtt tészta semleges, tiszta ízéhez a pirított dara jellemző, pirított gabona íze harmonikusan illeszkedik. Az öntet gyümölcsös-édeskés íze kevésbé érződik.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Körte (124 g /adag)

Külső megjelenés:

Jellegzetes sárga színű, piros foltos körte kerekded formájú, gyümölcshúsa fehér, héján karcolás és ütődésfolt is látszik.

Állomány:

Kissé éretlen, kemény, lédús.

Illat:

Kissé jellegtelen illatú.

Íz:

Gyümölcsre jellemző, édeskés ízű.

 

 

 

 

 

 

 


Részletes összetétel/anyaghányad :

  • liszt
  • búzadara
  • száraztészta
  • burgonya
  • fokhagyma
  • vöröshagyma
  • zöldbab, mirelit
  • sárgabarackíz
  • étolaj
  • sertéscomb
  • tej 2,8%-os
  • tejföl 12%-os
  • fűszerpaprika
  • köménymag
  • majoranna
  • feketebors
  • babérlevél

Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >