Heves megye - 13. vizsgálat - Füzesabony - Széchenyi Általános Iskola
Heves megye - 13. vizsgálat - Füzesabony - Széchenyi Általános Iskola
13. számú vizsgálat mintavétel helye (tálalókonyha):
Széchenyi Általános Iskola (3390 Füzesabony, Kossuth út 1-3.)
A menü minősítése:
kiválóan megfelelt |
átlag feletti |
ÁTLAGOS |
átlag alatti |
nem megfelelő |
Menü: Tarhonyaleves (zöldséges), lencsefőzelék vagdalttal Mintavétel ideje: 2015. április 15. Napi adag: 122 adag/ebéd Főzőkonyha: SODEXO Magyarország Kft - Reményik Zsigmond Gimnázium főzőkonyha (3390 Füzesabony, Ifjúságút 17.) |
Részletes érzékszervi minősítés:
Tarhonyaleves (zöldséges) (0,3 l/adag)
Külső megjelenés: |
Pirospaprikától halvány narancsszínűre színezett, kissé opálos lében viszonylag nagyobb méretű kockákra aprított burgonya, kisebb fehér- és sárgarépakocka, valamint közel egyenletesen világosra pirított tarhonya. Tetején kevés aranysárga zsírcsepp és apró zöldfűszer levelek. Alján bors szemcse látható. Tartalmas leves. |
Állomány: |
A lé hígan folyó. A sárgarépa és a fehérrépa kissé túlfőtt, a burgonya kissé szétfőtt, szétmálló. A tarhonya jellegzetesen rugalmasan, kellően puha, különálló, nem összetapadt szemek. |
Illat: |
Kissé jellegtelen, gyengén fűszeres. Kevésbé harmonikus, idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Kellően fűszeres, kevésbé harmonikus, ízében az ételízesítő érezhető. |
Lencsefőzelék vagdalttal (0,3 l + 0,06 kg/adag)
Külső megjelenés: |
A főzelék jellegzetes, világos barna színű, benne sötétebb zöldes-barnás színű és közel azonos méretű lencseszemek, apró fokhagyma darabok, piros paprika és bors szemcse. A főzelékben kevés világos színű csíra látható. A vagdalt kb. 4 x 4 cm-es, négyzet alakúra vágott, kb. 3 cm magas, aranybarnára sült termék. |
Állomány: |
A főzelék leve kellően sűrű, sima, csomómentes. A lencse kevert állományú, zömében jól átfőtt, de kevés szétfőtt és kemény szemet is tartalmaz. A vagdalt megfelelően átsült, rugalmasan puha, jól szeletelhető. |
Illat: |
A főzelék jellegzetes, mustáros, enyhén savanykás. Idegen szagtól mentes. A vagdaltban a hús-illat kevésbé érvényesül, intenzíven fűszeres, kellemesen fokhagymás, minden idegen szagtól mentes. |
Íz: |
A főzelék jellegzetes, enyhén savanykás. Idegen íztől mentes. A vagdalt intenzíven fűszeres, kellemesen fokhagymás, kissé áztatott kenyérre jellemző, a hús íze kevésbé érvényesül, minden idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad: |
Tarhonyaleves (zöldséges) (10 adag) tiszt. burgonya -0,4 kg-, tiszt. sárgarépa – 0,1 kg-, tarhonya -0,07 kg-, mir. gyökér kocka – 0,04 kg-, tiszt. vöröshagyma -0,035 kg-, só – 0,02 kg-, olaj – 0,02 l-, delikát -0,007 kg-, pirospaprika – 0,003 kg-, ő. bors- 0,001 kg-, ő. köménymag – 0,001 kg-, mir. petrezselyem – 0,001 kg-
Lencsefőzelék vagdalttal (10 adag) lencse – 0,4 kg-, sovány tejföl – 0,3l-, tejföl -0,22 l-, liszt – 0,18 kg-, olaj – 0,05 l-, mustár – 0,02 kg-, só – 0,013 kg-, delikát – 0,008 kg-, ecet 20 % -0,006 l-, fokhagyma – 0,002 kg-, babérlevél -0,001 kg-, tiszt. vöröshagyma, pirospaprika, kristálycukor,só |