null Hat túró viselheti a Kiváló Minőségű Élelmiszer-védjegy arany fokozatát

Hat túró viselheti a Kiváló Minőségű Élelmiszer-védjegy arany fokozatát

2021. január 28, csütörtök

December 31-ig pályázhattak a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer arany fokozatára a legkiválóbb tehéntúrók. A védjegyet kizárólag azon termékeknél igényelhették a vállalkozások, amelyek a Nébih koordinálta Termékmustrán kiemelkedtek a mezőnyből. A hat pályázóból egynél a tanúsítás még folyamatban van, öt túróra azonban hamarosan rákerül a KMÉ arany védjegy, így bárki könnyen rátalálhat a tehéntúrók legjobbjaira az üzletekben.

Csaknem egy éves, alapos és komplex munkát követően lezárult a túró termékek KMÉ arany fokozatú minősítése. A KMÉ arany védjegyére kizárólag azokkal a túrókkal pályázhattak a gyártók, forgalmazók, amelyek a Nébih által koordinált Termékmustrán a legjobbak között szerepeltek. 

A Nébih akkreditált laboratóriumai mintegy 20 féle élelmiszerbiztonsági és -minőségi paramétert vizsgáltak a termékeknél. Csak azok a túrók folytathatták a versenyt a KMÉ arany fokozatért, amelyek valamennyi mérésen maradéktalanul megfeleltek.
A termékek összehasonlító vizsgálatán, azaz a minőségmustrán, összesen 76 fő bírálta a tehéntúrókat. Minden csoportból a legtöbb pontot elért termékek jutottak tovább a csúcsbírálatra, ahol a szakértőkből álló bíráló csapat értékelésével kialakult a végső mezőny.
A Nébih szakemberei többek között a csomagolásokat is tesztelték, hogy képet kapjanak arról, mennyire praktikusak, ellenállóak, felhasználó- és környezetbarátok a termékek e tekintetben. 

A háromlépcsős vizsgálat után a 83 túrótermék közül a felső 10% nyerte el a jogot, hogy pályázzon a KMÉ arany fokozatú védjegyre. A kilenc jelöltből végül hat termék márkatulajdonosa élt a lehetőséggel. (A vizsgált tehéntúrók listája az alábbi linken érhető el.) 

A hat tehéntúró többek között átlagon felüli laboratóriumi eredményeivel, kimagasló fehérjetartalmával és kiváló érzékszervi tulajdonságaival emelkedett ki a mezőnyből. A csomagolásuk szintén minden szempontból garantálja az élelmiszer biztonságát és teherbírásuk is kiváló.

Önmagában a kiváló minőségű termék azonban még nem elég egy KMÉ-védjegy elnyeréséhez. A pályázóknak a termékelőállítás folyamatával és a fenntarthatósággal kapcsolatban további – bármikor ellenőrizhető – vállalásokat is teljesíteniük kell, amiket üzemaudit során fokozottan vizsgálnak a szakemberek. Ilyen például a gyakoribb önellenőrzés, a magasabb minőséget garantáló gyártástechnológia, a környezetbarát energiaforrások vagy csomagolás alkalmazása. 

A Nádudvari sovány tehéntúró esetében a tanúsítási folyamat még nem zárult le. A Gazda félzsíros rögös túró (250g, 450g, 1kg), a Hazai rögös túró (450g), a Mizo rögös túró (250g, 450g), a Reál félzsíros tehéntúró (450g) és a SPAR Free From félzsíros laktózmentes tehéntúró (250g)  esetében a döntés már megszületett, bizonyítottan kiválóbbak a többi terméknél. Ezeket a tehéntúrókat hamarosan KMÉ arany fokozatú védjeggyel ellátott csomagolásban tehetik majd kosarukba a vásárlók. 
 

Letölthető anyag
Sajtóközlemény

Termékmustra galéria


Friss hírek

2025. március 10, hétfő

Ragadós száj- és körömfájás járvány kapcsán elrendelt hazai intézkedések

A ragadós száj- és körömfájás a párosujjú patás állatok súlyos gazdasági károkat okozó, rendkívül fertőző betegsége. A terjedésében a legnagyobb szerepet az élőállatok közötti közvetlen érintkezés játssza, de a betegség könnyen terjed állati termékekkel, és ragályfogó tárgyak vagy személyek útján is. A járvány mielőbbi felszámolása érdekében az országos főállatorvos szigorú intézkedéseket vezetett be. A hatóság kéri, hogy minden állattartó haladéktalanul jelentse, ha állatainál a betegség tüneteit észleli.

Tovább >

2025. március 9, vasárnap

Tájékoztatás az állatok ártalmatlanításáról ragadós száj- és körömfájás betegség esetén

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a helyi állategészségügyi hatóságok a legkisebb járványügyi kockázattal járó ártalmatlanítási megoldást alkalmazzák a ragadós száj-és körömfájás (RSzKF) betegség kezelése során. A terjedés lehetőségének minimalizálása érdekében az ártalmatlanítás elföldeléssel – és nem égetéssel – történik, az érintett telephez legközelebb eső megfelelő helyszínen.

Tovább >