null Hajdú-Bihar megye - 33. számú vizsgálat - Bárdos Lajos Általános Iskola Főzőkonyha - Hajdúszoboszló

Hajdú-Bihar megye - 33. számú vizsgálat - Bárdos Lajos Általános Iskola Főzőkonyha - Hajdúszoboszló

Hajdú-Bihar megye - 33. számú vizsgálat - Bárdos Lajos Általános Iskola Főzőkonyha - Hajdúszoboszló

33. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Bárdos Lajos Általános Iskola Főzőkonyha (4200 Hajdúszoboszló, Arany János u. 2.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 16,0 pont

 

 

Menü: Magyaros burgonyaleves, Mustáros sült csirkecomb párolt barnarizzsel és sárgarépás zöldhagymasalátával

 

Mintavétel ideje: 2019. szeptember 13.

Mintavételi alap : 574 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 11-14 éves korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe :
Hajdúszoboszlói Gazdasági Szolgáltató Intézmény
(4200 Hajdúszoboszló, Rákóczi u. 58-64.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Magyaros burgonyaleves (312 g /adag)

Külső megjelenés:

Fűszerpaprikától narancsosra színezett, opálos alaplében egyenetlen méretűre darabolt sárgásfehér színű burgonyakockák, főtt paprika héjdarabok láthatók. A leves tetején megfelelő mennyiségben zsiradékcseppek gyöngyöznek. Nem tetszetős megjelenésű.

Állomány:

Az alaplé megfelelő sűrűségű, opálos. A burgonya átfőtt, az apróbb kockák kissé túlfőttek.

Illat:

Paprikás illat dominál.

Íz:

Jellemző, a magyaros elnevezésre utaló pirospaprika, bors és fűszerkömény íze dominál a burgonya íze mellett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mustáros sült csirkecomb párolt barnarizzsel (120g + 302g /adag)

Külső megjelenés:

Az állat testtájára jellemző sült csirke felsőcomb, felületén barnás színűre sült mustárréteg látható. Metszésfelületén a hús drappos-fehér színű, jól átsült. A köretként tálalt, drappos színű főtt barnarizs jellemző alakú, rizsszemek nem tapadtak össze. Tetszetős megjelenésű.

Állomány:

A hús jól átsült a csontok mellett is, teteje megfelelően roppanósra pirított, jól rágható, puha. A rizs nem egyenletesen főtt át, néhol kemény szemeket tartalmaz.

Illat:

A hús jellemző, sült csirke illatú, kevésbé mustáros, a rizs tiszta gabona illatú.

Íz:

A hús sült-mustáros íze harmonizál a rizs tiszta, főtt gabona ízével, de utóbbi ízhatását rontja a nem egyenletes puhasága és a kissé túlzó sóhasználat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sárgarépás zöldhagymasaláta (172 g /adag)

Külső megjelenés:

A zöldfűszerlevéldarabokat és apró olajcseppeket tartalmazó, felöntőlével kínált, csíkokra vágott narancsos sárgarépa és a zöldhagymakarikákat tartalmazó saláta friss, tetszetős megjelenésű.

Állomány:

Megfelelő állagú, lédús, jól rágató, friss érzetű.

Illat:

A sárgarépa és az ecet  illata dominál.

Íz:

Édeskés-ecetes, a zöldhagyma, a sárgarépa és a fűszerezés harmonikus.

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Magyaros burgonyaleves:

  • burgonya
  • olaj
  • liszt
  • paradicsomragu
  • vöröshagyma
  • fűszerpaprika
  • só, jódozott
  • pörkölt alap
  • édes anna
  • fokhagyma
  • ételízesítő, só nélküli
  • bors, őrölt

Mustáros sült csirkecomb

  • csirkecomb
  • olaj
  • mustár
  • só, jódozott
  • szárnyas fűszerkeverék

Párolt barnarizs

  • barnarizs
  • olaj
  • só, jódozott
  • köretek fűszerkeverék

Sárgarépás zöldhagymasaláta

  • zöldhagyma
  • sárgarépa
  • ecet
  • kristálycukor
  • só, jódozott
  • olívaolaj

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >