Hajdú-Bihar megye - 33. számú vizsgálat - Bárdos Lajos Általános Iskola Főzőkonyha - Hajdúszoboszló
Hajdú-Bihar megye - 33. számú vizsgálat - Bárdos Lajos Általános Iskola Főzőkonyha - Hajdúszoboszló
33. számú vizsgálat (Főzőkonyha)
A mintavétel helye:
(4200 Hajdúszoboszló, Arany János u. 2.)
A menü minősítése:
ÁTLAG FELETTI | 16,0 pont |
Menü: Magyaros burgonyaleves, Mustáros sült csirkecomb párolt barnarizzsel és sárgarépás zöldhagymasalátával
Mintavétel ideje: 2019. szeptember 13.
Mintavételi alap : 574 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 11-14 éves korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe :
Hajdúszoboszlói Gazdasági Szolgáltató Intézmény
(4200 Hajdúszoboszló, Rákóczi u. 58-64.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Magyaros burgonyaleves (312 g /adag)
Külső megjelenés: |
Fűszerpaprikától narancsosra színezett, opálos alaplében egyenetlen méretűre darabolt sárgásfehér színű burgonyakockák, főtt paprika héjdarabok láthatók. A leves tetején megfelelő mennyiségben zsiradékcseppek gyöngyöznek. Nem tetszetős megjelenésű. |
Állomány: |
Az alaplé megfelelő sűrűségű, opálos. A burgonya átfőtt, az apróbb kockák kissé túlfőttek. |
Illat: |
Paprikás illat dominál. |
Íz: |
Jellemző, a magyaros elnevezésre utaló pirospaprika, bors és fűszerkömény íze dominál a burgonya íze mellett. |
Mustáros sült csirkecomb párolt barnarizzsel (120g + 302g /adag)
Külső megjelenés: |
Az állat testtájára jellemző sült csirke felsőcomb, felületén barnás színűre sült mustárréteg látható. Metszésfelületén a hús drappos-fehér színű, jól átsült. A köretként tálalt, drappos színű főtt barnarizs jellemző alakú, rizsszemek nem tapadtak össze. Tetszetős megjelenésű. |
Állomány: |
A hús jól átsült a csontok mellett is, teteje megfelelően roppanósra pirított, jól rágható, puha. A rizs nem egyenletesen főtt át, néhol kemény szemeket tartalmaz. |
Illat: |
A hús jellemző, sült csirke illatú, kevésbé mustáros, a rizs tiszta gabona illatú. |
Íz: |
A hús sült-mustáros íze harmonizál a rizs tiszta, főtt gabona ízével, de utóbbi ízhatását rontja a nem egyenletes puhasága és a kissé túlzó sóhasználat. |
Sárgarépás zöldhagymasaláta (172 g /adag)
Külső megjelenés: |
A zöldfűszerlevéldarabokat és apró olajcseppeket tartalmazó, felöntőlével kínált, csíkokra vágott narancsos sárgarépa és a zöldhagymakarikákat tartalmazó saláta friss, tetszetős megjelenésű. |
Állomány: |
Megfelelő állagú, lédús, jól rágató, friss érzetű. |
Illat: |
A sárgarépa és az ecet illata dominál. |
Íz: |
Édeskés-ecetes, a zöldhagyma, a sárgarépa és a fűszerezés harmonikus. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Magyaros burgonyaleves:
- burgonya
- olaj
- liszt
- paradicsomragu
- vöröshagyma
- fűszerpaprika
- só, jódozott
- pörkölt alap
- édes anna
- fokhagyma
- ételízesítő, só nélküli
- bors, őrölt
Mustáros sült csirkecomb
- csirkecomb
- olaj
- mustár
- só, jódozott
- szárnyas fűszerkeverék
Párolt barnarizs
- barnarizs
- olaj
- só, jódozott
- köretek fűszerkeverék
Sárgarépás zöldhagymasaláta
- zöldhagyma
- sárgarépa
- ecet
- kristálycukor
- só, jódozott
- olívaolaj