null Hajdú-Bihar megye - 29. számú vizsgálat - Földi János Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Főzőkonyha - Hajdúhadház

Hajdú-Bihar megye - 29. számú vizsgálat - Földi János Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Főzőkonyha - Hajdúhadház

Hajdú-Bihar megye - 29. számú vizsgálat - Földi János Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Főzőkonyha - Hajdúhadház

32. számú vizsgálat (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Földi János Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Főzőkonyha
(4242 Hajdúhadház, Jókai utca 1-3.)

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT 18,4 pont

 

 

Menü: Meggyleves, Bácskai rizseshús, Csemege uborka

 

 

Mintavétel ideje: 2018. szeptember 27.

Mintavételi alap : 628 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 év

A főzőkonyha üzemeltetője:
Városgondnokság Hajdúhadház Önkormányzat
(4242 Hajdúhadház, Mester utca 25.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Meggyleves (2,5-3,5 dl/adag)

Külső megjelenés: Barnás-rózsaszín alaplé, megfelelő színintenzitás. A levesben fahéj fűszerszemcsék és gyümölcs (meggy) láthatók.
A sűrítés egyenletesen oszlik el, csomómentes. Az edény szélén vékony zsírréteg látható.
Állomány: Az alaplé jellemző sűrűségű. A sűrítés homogén, sima. A meggy kellően átfőtt, puha.
Illat: A fahéj és szegfűszeg illata dominál, kissé zsíros illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: A bírált étel elnevezéséhez képest az ízesítése eltér (nincs összhangban). Sós íz dominál, nem harmonikus. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bácskai rizseshús (25 dkg/adag)

Külső megjelenés: A bírált ételben látható rizs, hús, zöldségek (borsó, sárgarépa, petrezselyem), arányuk megfelelő. Fűszerezése (bors, pirospaprika) megfelelő.
A rizs pirospaprikától színezett, ép, többnyire pergős, néhány rizscsomó villával szétnyomható. A hús megfelelő méretűre vágott, színintenzitása megfelelő. Az étel tetszetős megjelenésű, étvágygerjesztő.
Állomány: Az összetevők kellően átfőttek, rágási maradékot nem adnak. Az összetevők megfelelően eloszlatottak az ételben.
Illat: A bírált étel elnevezése és illata összhangban van. Jellegzetes, harmonikus illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegzetesen telt, harmonikus ízhatású. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cemege uborka (1 darab/adag)

Külső megjelenés 6-9 cm nagyságú sötétzöld csemege uborka. Felöntőlé nélkül. Jól tisztított, ép zöldségféle.
Állomány Ropogós, jellemző állagú, nem megpuhult. Jól rágható, lédús.
Illat Jellemző savanykás illatú, harmonikus. Idegen szagtól mentes, teljes élvezeti értékű.
Íz Harmonikus, ecetes, megfelelően savanyított. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:

Meggyleves
Mirelit meggy 7,0 kg
Jódozott só 0,15 kg
Kristálycukor 1,2 kg
Finomliszt 0,8 kg
Szegfűszeg 0,007 kg
Őrölt fahéj 0,7 kg
Főző tejszín 1,8 l
Citromle 0,09 l

Bácskai rizseshús
Vöröshagyma 1,7 kg
Fűszerpaprika 0,1 kg
Őrölt bors 0,01 kg
Jódozott só 0,2 kg
Rizs 6,0 kg
Sertéslapocka 9,0 kg
Sertés zsír 0,5 kg
Őrölt kömény 0,02 kg
Lecsó 0,15 kg
Zöldséges ragu 0,15 kg
Ételízesítő 0,2 kg
Sárgarépa 1,6 kg
Petrezselyem kocka 1,6 kg
Karalábé kocka 0,8 kg
Zeller kocska 0,8 kg
Zöldborsó 1,6 kg
Fokhagymakrém 0,2 kg



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >