Gyümölcsök és zöldségek fogyasztásakor is fő a biztonság!
Nem csomagolt élelmiszerek felületén – ilyenek tipikusan a zöldségek és a gyümölcsök – jelenlegi ismeretink szerint alacsony a koronavírus túlélési esélye. Éppen ezért a gyümölcsök és zöldségek tisztítási gyakorlata nem változik a koronavírus miatt. Az alapos lemosás hideg vízzel és a súrolókefe használata a „földes” termékek esetében (mint például burgonya, sárgarépa, gyökér) megfelelőnek tűnik. De mindenképpen ajánlott az elővigyázatosság és az alapvető élelmiszerhigiéniai szabályok betartása.
Frissítve: 2020.04.07.
Zöldség- és gyümölcsvásárlás:
- Ha tehetjük, válasszunk előrecsomagolt zöldséget vagy gyümölcsöt! Ügyeljünk arra, hogy a csomagolás tiszta és sértetlen legyen!
- Csomagolatlan zöldségek, gyümölcsök vásárlásakor mindenképpen vegyünk igénybe egyszer használatos kesztyűt, zacskót, fogóeszközt, kerüljük a termékek kézzel való érintését. Ne tapintással, hanem szemrevételezéssel válogassunk.
- Csomagolatlan gyümölcsöt hazaérkezést követően mossuk meg majd szárítsuk meg.
Konyhai higiénia:
- A háztartási élelmiszer-kezelés jó higiéniai gyakorlata továbbra is érvényes: a pultot, a munkafelületeket és az eszközöket gyakran kell tisztítani és fertőtleníteni, az élelmiszerekhez pedig csak alapos kézmosást, kézfertőtlenítést követően nyúljunk.
- Tárolásnál és feldolgozásnál kerüljük el a keresztszennyeződést! Az egyes terméktípusoknál ügyeljünk arra, hogy azok ne érintkezzenek egymással, vagyis elkülönítetten helyezzük el őket a fagyasztóban, külön vágódeszkán, külön késsel szeleteljük.
A zöldségek és gyümölcsök felhasználása, fogyasztása:
- Felhasználás vagy fogyasztás előtt a zöldségeket, gyümölcsöket javasolt bőséges folyóvízzel alaposan lemosni, esetleg többször is átöblíteni.
- Ecet vagy citromlé vízhez adása elfogadható gyakorlat, ezek az anyagok segítik a hatékonyabb öblítést, de kifejezette antimikrobiális hatásuk nincs.
- Amely gyümölcsök és zöldségek esetében ez lehetséges, a leghatékonyabb tisztítási mód a hámozás.
- Saláta és más levélzöldek: A salátaféléket bő vízben, rövid áztatással mossuk, hogy a rátapadt szennyeződéseknek legyen ideje leoldódni. Ezt követően helyezzük szűrőedénybe, és nagyon alaposan öblítsük le hideg víz alatt, majd centrifuga segítségével vagy konyhakendőn távolítsuk el a fölösleges vizet. A külső néhány levelet érdemes eltávolítani.
- Jégsaláta esetén elegendő a külső néhány levél eltávolítása, a zöldség mosása felesleges, mert a levelek szoros záródása miatt gyakorlatilag nem tud szennyeződés bejutni a salátafej belsejébe.
- Gyökérzöldségek: Bár a gyökérzöldségek és a burgonya egyre inkább mosva kerülnek a piacra, boltokba, elkészítés előtt hideg folyóvíz alatt mossuk meg őket, majd töröljük szárazra.
- Olyan termékeket, amelyek jól bírják az árukezelést, mint például a zöldbab, spárga, uborka és a szőlő, alaposan öblítsük le vízzel, miközben kézzel dörzsöljük le a látható szennyeződéseket. Ha szükséges, hagyjuk megszáradni vagy töröljük szárazra.
- Az árukezelésre érzékenyebb termékeket, mint például a paradicsom, az érett csonthéjas gyümölcsök (őszibarack, sárgabarack), a gombafélék és a bogyósgyümölcsök, öblítsük le folyó vízzel úgy, hogy minden oldal lemosódjon, de ne sérüljenek meg. A megmosott gyümölcsöket tiszta konyhai törölközőre vagy papír törülközőre helyezve szárítsuk.
- A banán hámozása után ne felejtsük el megmosni a kezünket, ugyanez igaz a citrusfélékre is.
Ha a gyümölcs, zöldség jellege, felhasználási módja engedi, célszerű hőkezelést (párolás, főzés, sütés legalább 2 percen át tartó 72°C-os maghőmérséklet megtartásával) alkalmazni, hiszen ez garantáltan elpusztítja a kórokozókat.
Azt viszont jó tudni, hogy a fagyasztás általában nem öli meg a mikrobákat, így a vírusokat sem, tehát „fertőtlenítésként” ezt ne alkalmazzuk!