null Gyümölcsök és zöldségek fogyasztásakor is fő a biztonság!

Gyümölcsök és zöldségek fogyasztásakor is fő a biztonság!

Gyümölcsök és zöldségek fogyasztásakor is fő a biztonság!
2020. április 3, péntek

Nem csomagolt élelmiszerek felületén – ilyenek tipikusan a zöldségek és a gyümölcsök – jelenlegi ismeretink szerint alacsony a koronavírus túlélési esélye. Éppen ezért a gyümölcsök és zöldségek tisztítási gyakorlata nem változik a koronavírus miatt. Az alapos lemosás hideg vízzel és a súrolókefe használata a „földes” termékek esetében (mint például burgonya, sárgarépa, gyökér) megfelelőnek tűnik. De mindenképpen ajánlott az elővigyázatosság és az alapvető élelmiszerhigiéniai szabályok betartása.

Frissítve: 2020.04.07.

Zöldség- és gyümölcsvásárlás:

  • Ha tehetjük, válasszunk előrecsomagolt zöldséget vagy gyümölcsöt! Ügyeljünk arra, hogy a csomagolás tiszta és sértetlen legyen!
  • Csomagolatlan zöldségek, gyümölcsök vásárlásakor mindenképpen vegyünk igénybe egyszer használatos kesztyűt, zacskót, fogóeszközt, kerüljük a termékek kézzel való érintését. Ne tapintással, hanem szemrevételezéssel válogassunk. 
  • Csomagolatlan gyümölcsöt hazaérkezést követően mossuk meg majd szárítsuk meg.

Konyhai higiénia:

  • A háztartási élelmiszer-kezelés jó higiéniai gyakorlata továbbra is érvényes: a pultot, a munkafelületeket és az eszközöket gyakran kell tisztítani és fertőtleníteni, az élelmiszerekhez pedig csak alapos kézmosást, kézfertőtlenítést követően nyúljunk.
  • Tárolásnál és feldolgozásnál kerüljük el a keresztszennyeződést! Az egyes terméktípusoknál ügyeljünk arra, hogy azok ne érintkezzenek egymással, vagyis elkülönítetten helyezzük el őket a fagyasztóban, külön vágódeszkán, külön késsel szeleteljük.

A zöldségek és gyümölcsök felhasználása, fogyasztása:

  • Felhasználás vagy fogyasztás előtt a zöldségeket, gyümölcsöket javasolt bőséges folyóvízzel alaposan lemosni, esetleg többször is átöblíteni.
  • Ecet vagy citromlé vízhez adása elfogadható gyakorlat, ezek az anyagok segítik a hatékonyabb öblítést, de kifejezette antimikrobiális hatásuk nincs.
  • Amely gyümölcsök és zöldségek esetében ez lehetséges, a leghatékonyabb tisztítási mód a hámozás. 
  • Saláta és más levélzöldek: A salátaféléket bő vízben, rövid áztatással mossuk, hogy a rátapadt szennyeződéseknek legyen ideje leoldódni. Ezt követően helyezzük szűrőedénybe, és nagyon alaposan öblítsük le hideg víz alatt, majd centrifuga segítségével vagy konyhakendőn távolítsuk el a fölösleges vizet. A külső néhány levelet érdemes eltávolítani.
  • Jégsaláta esetén elegendő a külső néhány levél eltávolítása, a zöldség mosása felesleges, mert a levelek szoros záródása miatt gyakorlatilag nem tud szennyeződés bejutni a salátafej belsejébe.
  • Gyökérzöldségek: Bár a gyökérzöldségek és a burgonya egyre inkább mosva kerülnek a piacra, boltokba, elkészítés előtt hideg folyóvíz alatt mossuk meg őket, majd töröljük szárazra.
  • Olyan termékeket, amelyek jól bírják az árukezelést, mint például a zöldbab, spárga, uborka és a szőlő, alaposan öblítsük le vízzel, miközben kézzel dörzsöljük le a látható szennyeződéseket. Ha szükséges, hagyjuk megszáradni vagy töröljük szárazra.
  • Az árukezelésre érzékenyebb termékeket, mint például a paradicsom, az érett csonthéjas gyümölcsök (őszibarack, sárgabarack), a gombafélék és a bogyósgyümölcsök, öblítsük le folyó vízzel úgy, hogy minden oldal lemosódjon, de ne sérüljenek meg. A megmosott gyümölcsöket tiszta konyhai törölközőre vagy papír törülközőre helyezve szárítsuk. 
  • A banán hámozása után ne felejtsük el megmosni a kezünket, ugyanez igaz a citrusfélékre is.

Ha a gyümölcs, zöldség jellege, felhasználási módja engedi, célszerű hőkezelést (párolás, főzés, sütés legalább 2 percen át tartó 72°C-os maghőmérséklet megtartásával) alkalmazni, hiszen ez garantáltan elpusztítja a kórokozókat. 
Azt viszont jó tudni, hogy a fagyasztás általában nem öli meg a mikrobákat, így a vírusokat sem, tehát „fertőtlenítésként” ezt ne alkalmazzuk!


Friss hírek

Véget ért az ebek kötelező veszettség elleni oltására adott türelmi idő
2021. május 13, csütörtök

Véget ért az ebek kötelező veszettség elleni oltására adott türelmi idő

A fokozatos nyitáshoz igazodva megszűnt a kutyák veszettség elleni ismétlő oltásának beadatására tavaly márciusban elrendelt türelmi idő. A hatóság kéri az érintett kutyatartókat, hogy lehetőség szerint mielőbb pótolják állatuknál az esetlegesen elmaradt oltást.

Tovább >

Vendéglátó-, és közétkeztető létesítményekre vonatkozó intézkedések 2020. november 4-től visszavonásig
2020. november 16, hétfő

Vendéglátó-, és közétkeztető létesítményekre vonatkozó intézkedések 2020. november 4-től visszavonásig

A Nébih összegyűjtötte a veszélyhelyzet kihirdetésével összefüggő, a vendéglátó- és közétkeztető létesítményekre vonatkozó legfontosabb és aktuális információkat.

Tovább >