null Gyermekeknek készült tejpépet vont ki a NÉBIH

Gyermekeknek készült tejpépet vont ki a NÉBIH

2016. április 28, csütörtök

Azonnali hatállyal megtiltotta a NÉBIH a 250 grammos Nestlé 5 gyümölcsös tejpép forgalmazását. A termék „Ochratoxin A” toxint tartalmaz. A kifogásolt tejpép egyszeri, vagy rövid ideig történő fogyasztása valószínűleg nem ártalmas az egészségre.

A gyors hatósági intézkedésnek köszönhetően a termék már nincs az üzletláncok polcain. A NÉBIH kéri a vásárlókat, hogy aki vett az alábbi azonosítókkal ellátott termékből, az ne fogyassza el és vigye vissza a vásárlás helyére.

 

Tételazonosító: L51910301
Minőségmegőrzési idő: 01.2017
Gyártó: Nestlé Portugal S.A.
Kiszerelés: 250 g

 

Az ochratoxinok egyes penészgombák által termelt méreganyagok, melyek közül az „ochratoxin A” a legjelentősebb, erősen toxikus anyag. A toxin különböző élelmiszerekben, főleg gabonában, gabonatermékekben, hüvelyesekben, kávéban, sörben, szőlőlében, mazsolában, borban, kakaóban, mogyorófélékben, és fűszerekben fordulhat elő.

Bár az élelmiszerek előállítók folyamatosan törekednek arra, hogy csökkentsék az ochratoxinok szintjét, bizonyos mértékű jelenlétük elkerülhetetlen, ezért határértékkel szabályozzák eltűrhető mértékű előfordulásukat. A toxinok ártalmas hatása mindig a szervezetbe összesen bekerülő mennyiség függvénye. Azaz megbetegedéstől csak akkor kell tartani, ha valaki hosszú időn keresztül, rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxin tartalmú élelmiszereket.

 

Az eljárás során feltárt új információkról a NÉBIH – online felületein és a sajtón keresztül is – tájékoztatja a lakosságot.

A portugál nyomokövetés eredménye:

A Nestlé kockázatbecslés összegzése szerint nem várható, hogy az érintett tételből származó termék fogyasztásából adódó átmeneti OTA expozíció élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent csecsemőkre nézve.

A részletes kockázatbecslés kiértékelése szerint a termékből származó expozíció az EFSA által megfogalmazott heti tolerálható bevitel (TWI) 66-74%-t éri el a maximum fogyasztással (napi 2 adaggal) számolva. Figyelembe véve, hogy potenciálisan egyéb forrásokból is érheti a csecsemőt OTA expozíció (pl. egyéb gabonafélék, szőlő lé), nem lehet kizárni, hogy az össz. expozíció esetleg kis mértékben és ideiglenesen meghaladja a TWI-t, habár nem valószínű, hogy pl. nagy mennyiségű szőlő levet fogyasztana minden nap az érintett csecsemő.

Mivel a TWI-t konzervatív megközelítéssel határozzák meg, számos bizonytalansági tényezővel, valamint a legérzékenyebb állatfajokkal végzett kísérletek figyelembevételével,  a tolerálható napi OTA bevitel kismértékű túllépése rövid időszakban nem tekinthető fő egészségügyi kockázatnak. Továbbá, a TWI értéket teljes élethosszra vonatkoztatva határozzák meg. A termék beviteléből származó OTA expozíció ehhez képest rövid távú (néhány hét), továbbá csecsemő fejlődésével (testtömeg növekedésével) arányában csökken.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában

NÉBIH kockázatértékelése