null Gazdálkodó szervezet és egyéni cég bioüzemanyag üvegházhatású gázkibocsátási nyilvántartásba (BÜHG nyilvántartás) és a bioüzemanyagok és folyékony bio-energiahordozók nyomon követhetőségi nyilvántartásába (BIONYOM nyilvántartás) vételi eljárása

Gazdálkodó szervezet és egyéni cég bioüzemanyag üvegházhatású gázkibocsátási nyilvántartásba (BÜHG nyilvántartás) és a bioüzemanyagok és folyékony bio-energiahordozók nyomon követhetőségi nyilvántartásába (BIONYOM nyilvántartás) vételi eljárása

A bioüzemanyagok, folyékony bio-energiahordozók és biomasszából előállított tüzelőanyagok fenntarthatósági követelményeiről és igazolásáról szóló 821/2021. (XII. 28.) Korm. rendelet értelmében, ha a biomassza-kereskedő, biomassza-feldolgozó, üzemanyag-forgalmazó az e rendelet hatálya alá tartozó tevékenységet kíván folytatni, az általa kiállított 19. § szerinti dokumentumokkal kísért termesztett és nem termesztett biomassza, köztes termék, bioüzemanyag, folyékony bio-energiahordozó, valamint termesztett és nem termesztett biomasszából előállított tüzelőanyag hatósági nyomonkövethetőségének biztosítása és igazolása céljából kérelmezi a mezőgazdasági igazgatási szervnél a BIONYOM nyilvántartásba történő felvételét.

Ennek értelmében a fenntartható bioüzemanyag-termelési értékláncon belül – akár a BÜHG-rendszertől eltérő, más önkéntes fenntarthatósági rendszer szerinti fenntarthatósági nyilatkozat kiállításával – fenntartható gazdasági tevékenység jogszerűen csak abban az esetben végezhető, ha a piaci szereplő a bioüzemanyagok, folyékony bio-energiahordozók, valamint a termesztett és nem termesztett biomasszából előállított tüzelőanyagok nyomonkövethetőségi nyilvántartásában (BIONYOM nyilvántartás) szerepel. Emellett a BÜHG-rendszer (magyar önkéntes fenntarthatósági rendszer) szerinti fenntarthatósági igazolás kiállítására kizárólag az jogosult, aki a BIONYOM nyilvántartásban való szereplés mellett a biomassza-kereskedőre, a biomassza-feldolgozóra, az üzemanyag-forgalmazóra, valamint a fenntarthatóság igazolására és az ÜHG értékeire vonatkozó adatokat tartalmazó nyilvántartásban (BÜHG nyilvántartás) is szerepel.

A biomassza-kereskedőként, illetve üzemanyag-forgalmazóként regisztrálni kívánó ügyfelek a kérelem 1. és a 3. oldalát, még biomassza-feldolgozóként regisztrálni kívánó ügyfelek a kérelem mindhárom oldalát szíveskedjenek kitölteni. A kérelmeket kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani.

Kérjük, hogy a kérelmek 3. oldalán található "Fontos információk!" részt szíveskedjenek figyelmesen elolvasni és az abban foglaltak szerint eljárni!

Kapcsolódó információk:
Gy.I.K.
BÜHG-BIONYOM tájékoztatók
KN-kódok

Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >