null Friss és ropogós: hónapos retket termesztett a Szupermenta a szarvasi Növényfajta-kísérleti Állomáson

Friss és ropogós: hónapos retket termesztett a Szupermenta a szarvasi Növényfajta-kísérleti Állomáson

2025. június 13, péntek

A Szupermenta tavaszi terméktesztjén vizsgált retekvetőmagokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei elvetették a hivatal szarvasi Növényfajta-kísérleti Állomásán. A magok fejlődését egészen a hónapos retkek betakarításáig figyelemmel kísérték. Valamennyi vetőmag a várakozások szerint fejlődött, a csomagolásuknak megfelelő terméseket hoztak, melyek folsav-, C-vitamin- és káliumtartalmának laboratóriumi vizsgálata is jó eredménnyel zárult. A rangsor a vakkóstolásos kedveltségi vizsgálatot követően vált véglegessé.

A Szupermenta tavaszi összehasonlító vizsgálatában 22 kiskerti vetésre szánt gömbölyű, piros, hónaposretek-vetőmagot vizsgáltak meg a szakemberek, melyek a laboratóriumi és a hatósági vizsgálat kritériumainak megfeleltek. A szemrevételezéskor azonban egy terméknél rovarszennyezettséget állapítottak meg a szakértők. A minőségi hiba miatt a felügyelők figyelmeztették az érintett forgalmazót és felszólították a még raktáron lévő tétel megsemmisítésére. Emellett az érintett vetőmagot a terméktesztből, így a fajtakísérletből is kizárták.

A vetőmagteszten megfelelt magokat március elején vetették el 20 cm sor- és 5 cm tőtávra. A betakarítás végéig fátyolfólia alatt növekedtek a retkek a késői fagyok, a szél általi talajnedvesség elpárolgása, valamint a rovarkártevők elleni védekezés miatt. Az esetleges károsítók megjelenésének felismerése érdekében fehér és kék rovarcsapdákat, a csigák ellen pedig sörcsapdát helyeztek ki. A növények öntözésére, a megfelelő ütemben és mennyiségen érkező csapadéknak köszönhetően, mindössze kétszer volt szükség. Szintén két alkalommal került sor horolókapás talajlazításra és egyben gyomirtásra is. 
A hónapos retkek április közepére egytől egyig meghozták a terméseiket, melyek az elvárásoknak megfelelően fejlődtek. A betakarításkor szemmel látható volt, hogy melyek a korai és a késői érésűek. Összességében a vetőmagok jól vizsgáztak, hiszen mindegyikből az ígért hónapos retek fejlődött.

A Nébih laboratóriumában a szakemberek – két késői érésű retek kivételével – megmérték a termések folsav-, C-vitamin- és káliumtartalmát. A hónapos retkek átlagosan 14,45 μg/100g folsavat, 9,4 mg/100g C-vitamint és 305,67 mg/100g káliumot tartalmaztak. Az ajánlott napi beviteli érték folsav esetében 200 μg, C-vitaminból 80 mg, káliumból pedig 2000 mg (NNGYK), tehát ebben a tekintetben a termésekben mért mennyiségek alacsonynak mondhatóak. Az FDA (U.S. Food and Drug Administration) által meghatározott 200-400 mg/100g érték alapján azonban a magas káliumtartalmú élelmiszerek közé sorolhatóak. 

A terméktesztek egyik legnépszerűbb mozzanata a kedveltségi vizsgálat, mely ez esetben sem maradhatott el. Szakértő és laikus kóstolók pontozták a terméseket és az értékelésük alapján alakult ki a végső rangsor. A dobogó legfelső fokára a Cherry Belle (Garafarm) került, második helyezést ért el az Óriás vaj (Gara Seed), a harmadik helyen pedig az Escala (Gartenland) végzett.

További információk, érdekességek, valamint a részletes vizsgálati eredmények elérhetőek a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: https://szupermenta.hu/retekneveles-szupermenta-modra/


Friss hírek

2025. december 4, csütörtök

Év végén rövid leállás várható a Nébih szakrendszereiben

A Nébih ezúton értesíti az ügyfeleit, hogy 2025. december 31. 20:00 és 2026. január 01. 14:00 óra között több szakrendszer átmenetileg nem lesz elérhető. A karbantartás miatt szükséges szüneteltetés ideje alatt a Nébih által üzemeltetett ügyfélfelületek, valamint a kapcsolódó szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Tovább >

2025. december 3, szerda

Calicivírus-járvány okozta a budapesti XIII. kerületi tömeges megbetegedést

Lezárult a november 6-án a budapesti XIII. kerületben kialakult, közel 594 embert érintő enterális megbetegedéssorozat hatósági vizsgálata. A hatósági, laboratóriumi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatok kimutatták, hogy a járványt Norovírus, a calicivírusok családjába tartozó kórokozó okozta. A vírus feltételezhetően nyers élelmiszer útján került a közétkeztetésbe, a fertőzés terjedése tipikus közösségi mintázatot mutatott.

Tovább >