null Fontos változások a növényegészségügyi bejelentések kapcsán

Fontos változások a növényegészségügyi bejelentések kapcsán

2024. január 8, hétfő

Módosult az április 30-ig szükséges növényegészségügyi bejelentések formanyomtatványa.

A vonatkozó rendeletalapján, a termelőknek bejelentési kötelezettségük van a növényegészségügyi vizsgálatokra vonatkozóan. A vizsgálathoz kapcsolódó Bejelentési űrlap tartalma megváltozott, számos pontja ugyanis kiegészült az (EU) 2016/2031 rendelet alapján.
A továbbiakban az illetékes vármegyei kormányhivatalokhoz már az új űrlap benyújtása lesz szükséges.

Az új Nyilvántartásba Vételi / Adategyeztetési Űrlap (pdf, doc) innen és a Nébih Növényegészségügy aloldaláról tölthető le.

Az új űrlapon a felhatalmazást kérelmező vállalkozónak lehetősége van nyilatkozni arról, hogy az aktuális évben állít-e majd ki növényútlevet az űrlap 6-os pontjában részletezett termelésre vonatkozóan, továbbá, hogy bejelentése az (EU) 2016/2031 rendelet 66. cikk (5) bekezdésében előírt éves aktualizálásra vonatkozik-e.

Felhívjuk a figyelmet, a kereskedelemben egy db növény szállítása során is szükséges a növényútlevél felhelyezése, a szállítás távolságától függetlenül.
A vármegyei növényvédelmi felügyelők a növényegészségügyi ellenőrzéseket a vizsgált növényen előforduló károsítók felderítésére legalkalmasabb időszakban, legalább évente egy alkalommal végzik, amelyről hatósági jegyzőkönyvet állítanak ki. A vizsgálati dokumentumok visszavonásig vagy a következő szemléig, a tárgyévi vegetációs időszakra érvényesek. 

A kérelmet, valamint a bejelentést továbbra sem szükséges papíralapon benyújtani, hanem ügyfélkapun keresztül vagy emailben is eljuttatható a vármegyei kormányhivatalokhoz.
A rendelet 2 alapján az adatszolgáltatási, nyilvántartási és nyilvántartásba vételi kötelezettséget elmulasztó termelőre 15.000–1.000000 Ft-os növényvédelmi bírság szabható ki1,3.
A rendelet2 II. melléklete tartalmazza továbbá az uniós zárlati károsítók, a IV. mellékelte a vizsgálatköteles nem-zárlati károsítók körét. A Nébih kéri a termelőket, hogy amennyiben a II. mellékletben felsorolt zárlati károsítókat vagy az általuk okozott tüneteket észlelnek, jelentsék azt az illetékes vármegyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályán.

Hasznos oldalak:
Károsító ismertetők
EPPO Global Database 

Hivatkozott jogszabályok:
1 A növényegészségügyi feladatok végrehajtásának részletes szabályairól szóló 7/2001. (I.17.) FVM rendelet
2 2019/2072 számú végrehajtási rendelet 
3194/2008. (VII. 31.) Kormány rendelet

Friss hírek

2024. június 14, péntek

Új funkció az EUTR-keresőben: már az erdőgazdálkodók korlátozásai is elérhetőek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR keresőjében az erdőgazdálkodók adatai név és születési dátum vagy adószám alapján kérdezhetők le. Az újabb EUTR fejlesztésnek köszönhetően már az erdőgazdálkodók esetleges felfüggesztése vagy eltiltása is látható a rendszerben.

Tovább >

2024. június 12, szerda

Zöldségpalánták kiskereskedelmi forgalmazását ellenőrizte a Nébih

A piacokon palántákat árusító kereskedőket ellenőriztek az elmúlt hetekben a Nébih szakemberei – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára.

Tovább >