null Fontos betartani a gyümölcs- és a szőlő szaporítóanyagok kitermelési határnapját

Fontos betartani a gyümölcs- és a szőlő szaporítóanyagok kitermelési határnapját

2020. szeptember 9, szerda

A szabadgyökerű gyümölcsfaiskolai és szőlőiskolai ültetési anyagok termelési ciklusa ősszel, a növényállományok kitermelésével zárul. Előbbiek esetében október 10-e, míg a szőlőre vonatkozóan október 20-a a kitermelési határnap.

Túl korai felszedés esetén a növények nem tudják elérni a megfelelő beérettséget, csökkent értékűek lesznek. A Nébih felhívja mind a termelők, mind a forgalmazók figyelmét, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a kitermelési határnapok betartására, a forgalmazási időszak tervezésekor vegyék azt figyelembe. 

A kitermelési határidő betartását a hatóság is kiemelten vizsgálja ellenőrzései során. Szabálytalanság esetén a forgalmazástól történő eltiltásra és 250 ezertől akár 5 millió forintig terjedő minőségvédelmi bírságra számíthatnak az előírást megszegők.

A határnapoknak a növények fejlődésében betöltött jelentőségéről alábbi cikkünkben részletesen olvashatnak: https://portal.nebih.gov.hu/-/miert-fontos-betartani-a-hatarnapot-a-gyumolcs-es-a-szolo-szaporitoanyagok-kitermelesekor-


Friss hírek

2025. december 4, csütörtök

Év végén rövid leállás várható a Nébih szakrendszereiben

A Nébih ezúton értesíti az ügyfeleit, hogy 2025. december 31. 20:00 és 2026. január 01. 14:00 óra között több szakrendszer átmenetileg nem lesz elérhető. A karbantartás miatt szükséges szüneteltetés ideje alatt a Nébih által üzemeltetett ügyfélfelületek, valamint a kapcsolódó szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Tovább >

2025. december 3, szerda

Calicivírus-járvány okozta a budapesti XIII. kerületi tömeges megbetegedést

Lezárult a november 6-án a budapesti XIII. kerületben kialakult, közel 594 embert érintő enterális megbetegedéssorozat hatósági vizsgálata. A hatósági, laboratóriumi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatok kimutatták, hogy a járványt Norovírus, a calicivírusok családjába tartozó kórokozó okozta. A vírus feltételezhetően nyers élelmiszer útján került a közétkeztetésbe, a fertőzés terjedése tipikus közösségi mintázatot mutatott.

Tovább >