null Fokozottan ellenőrzi a hatóság a deflektorok használatát!

Fokozottan ellenőrzi a hatóság a deflektorok használatát!

2016. január 26, kedd

Az növényvédelmi tevékenységről szóló rendelet alapján pneumatikus vetőgépek használatakor, csávázott vetőmagok vetése esetén a deflektor használata kötelező. Felhívjuk a termelők figyelmét, hogy az idei évtől kezdődően a hatóság fokozottabban fogja ellenőrizni az ezzel kapcsolatos követelmények betartását!

A csávázott vetőmagok kezelése és vetése során leporlódó, rovar- vagy gombaölő növényvédő szer tartalmú por kockázatot jelenthet az ember egészségére és a környezetre. A levegőbe kerülő por elsodródva terheli a nem kezelt területek életközösségeit, és hasznos szervezetek (például méhek, szimbionta gombák) pusztulását okozhatja. Ezzel szemben kísérleti adatokkal alátámasztott tény, hogy a porelvezető adapter, más néven deflektor alkalmazásával a csávázott vetőmagról esetlegesen leváló por elsodródásának mértéke minimálisra csökkenthető, mivel a vetőgépek ventillátorából kilépő elhasznált levegőt közvetlenül a földfelszínre, a barázdába vezeti.

A deflektorok használatának szükségessége elsőként a neonikotinoid típusú hatóanyagokkal kezelt vetőmagok alkalmazása kapcsán merült fel 2010-ben, amikor az Európai Unió 2010/21/EU irányelvében előírta, hogy egyes neonikotinoid hatóanyagú csávázószerekkel kezelt magvak vetéséhez olyan berendezés használata szükséges, amely biztosítja a porkibocsátás minimalizálását.

2015. év végén hatályba lépett a növényvédelemi tevékenységről szóló 43/2010. ( IV. 23.) FVM rendelet módosítása szerint a csávázott vetőmagról ledörzsölődő port pneumatikus vetőgéppel történő vetés esetén megfelelő csővezetékkel (deflektorral) a talaj felszínére vagy a barázdába kell vezetni.  A módosítás kapcsán az idei év tavaszától a hatóság fokozottabb ellenőrzéseket tervez a termelőknél.

A gazdálkodók az elmúlt év folyamán különböző akciók keretén belül (akár ingyen is) hozzájuthattak a deflektorokhoz. Azoknak, akik nem használták ezt ki, érdemes figyelni a lehetőségeket az elkövetkező időszakban is.

Mezőgazdasági környezetünk megóvása a fenntartható termelés szempontjából alapvető követelmény, melyet a hatóság a földhasználók érdekeinek figyelembevételével kezel. A fogyasztók egészségének védelme, a fajok sokszínűségének fenntartása és a mezőgazdasági termelés biztonsága közös érdekünk.


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >