null Fokozott figyelem a méhek védelme érdekében

Fokozott figyelem a méhek védelme érdekében

2015. április 16, csütörtök

Április-május a mezőgazdasági munkák egyik csúcsidőszaka, ezzel együtt a növényvédelmi munkák nagy része is ilyenkor zajlik. Viszont ebben az időszakban virágzik termesztett növényeink jelentős része is.

A termőterületek gyomnövényeinek és károsítóinak elfogadható alacsony szinten tartása kulcsfontosságú, emellett azonban különös figyelemmel kell lennünk a hasznos élőszervezetekre, a beporzó rovarokra. A méhek védelmét rendelet szabályozza [43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet]. Erre azért van szükség, mert a nem kellő odafigyeléssel végzett permetezéssel súlyos károkat okozhatunk a méh állományban és ezzel a méhészeknek.

Repcében ezekben a hetekben időszerű az állomány védelme a repce szárát, virágát és termését károsító rovarok ellen. A felhasználni kívánt rovarölő szer kiválasztásakor elengedhetetlenül fontos a repce fejlettségi állapotának a figyelembe vétele, mivel a repce virágát szívesen látogatják a beporzó rovarok.

A méhekre kifejezetten kockázatos két hatóanyagot – klórpirifosz és klórpirifosz-metil – tartalmazó rovarölő szerek (Alligator, Cyren EC, Dursban 480 EC, Dursban Delta CS, Nurelle-D 50/500 EC, Pyclorex Neo, Pyrifosz 25 CS, Pyrinex 25 CS, Pyrinex 48 EC, Pyrinex Supreme, Daskor, Roksa) csak korlátozással használhatóak fel.

Ezekkel a kezelést legkésőbb a repce rejtett bimbós állapotában szabad elvégezni. Az említett rovarölő szerek nem alkalmazhatók, ha szórványosan sárgabimbós vagy virágzó növények már megjelentek a zömében rejtett bimbós állományban. Fontos ügyelni rá, hogy az ország egyes részein a repce túl van azon a fejlődési állapoton, amikor a két említett hatóanyagú szerekkel szabad védekezni. Repce-fénybogár ellen bimbós állapotig indokolt védekezni. Amikor már kivirágzott a repce, szakmailag indokolatlan.

A méhekre mérsékelten veszélyes vagy mérsékelten kockázatos minősítésű növényvédő szerek – amennyiben ezt a növényvédő szer engedélyokirata lehetővé teszi – méhkímélő technológiával juttathatók ki. Ez azt jelenti, hogy a házi méhek napi aktív repülésének befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdve, legkésőbb 23 óráig permetezhetők ki ezek a szerek. Virágzás időszakában a méhekre nem kockázatos készítmények kijuttathatók.

A növényvédő szer kijuttatás következményeként vélelmezett méhelhullást a méhész az észlelést követően haladéktalanul köteles bejelenteni az elhullás helye szerint illetékes Kormányhivatalnak.

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság


Friss hírek

2023. szeptember 19, kedd

Faanyag nyomon követéséhez alapvetően szükséges adatok

A tűzifaszezon közeledtével a faanyag útjának nyomon követése a kitermelés helyétől egészen a kandallóig egyre fontosabb minden érintett szereplő számára. A faanyag kereskedelmi lánc szereplők felügyeletét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Erdészeti Igazgatósága, mint kijelölt erdészeti hatóság látja el. A Nébih ellenőrzései arra világítottak rá, hogy a feltárt hiányosságok, szabálytalanságok mögött mindig tetten érhető a faanyag nyomon követéséhez használt adatkörök, az azokból összeállított nyilvántartások elégtelensége. 

Tovább >

2023. augusztus 31, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2023.08.31.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >