null Fokhagymák másképp

Fokhagymák másképp

2015. november 5, csütörtök

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a fokhagymák után öt fokhagymakrém teljes körű hatósági vizsgálatát végezte el Szupermenta terméktesztje során. A minőségi és biztonsági paramétereken túl a jelölésekre is külön figyelmet fordítottak a hivatal munkatársai.

Hatósági mintavételt követően laboratóriumban vizsgálták a termékek minőségi és biztonsági paramétereit, azaz a sótartalmat, a tartósítószerek- és a nehézfémek mennyiségét.

A készítményekben mért sótartalom (8,4–9,6%) megegyezett a csomagoláson feltüntetett mennyiséggel, amely egyben az európai uniós ajánlásban előírt tűréshatároknak is megfelel. Mivel a „fokhagymakrém” termék nevében a fokhagyma összetevő kiemelten szerepel, ennek mennyiségét is kötelező feltűntetni. A nyers, darált fokhagymatartalom 60-70% között volt a vizsgált termékekben.

A tartósításra szolgáló adalékanyagok, valamint a nehézfémek ellenőrzéséhez mintegy 40 vizsgálatot végeztek a szakemberek. A nehézfémek mennyiségén túl a barnulást megakadályozó kén-dioxid tartalmat, valamint a szorbinsav- és a benzoesav tartalmat is megmérték. Az egyik termék esetében a gyártó benzoesav tartósítószert is használt a szorbinsav mellett. Ezt ugyan fel is tüntette terméke csomagolásán, azonban a benzoesav tartósítószert egy európai uniós rendelet alapján nem lehet alkalmazni a fokhagymakrémek esetében. Az élelmiszer-előállító ellen hatósági eljárás indult. A NÉBIH jelzését követően a gyártó a receptúrát megváltoztatta.

A jelölések ellenőrzése során csak kisebb hiányosságot találtak a hatóság munkatársai. A csomagoláson feltüntetett „Száraz, hűvös helyen tárolandó!”; „Felbontás után hűtve tároljuk” feliratokat a minőségmegőrzési idő jelölése után kell feltüntetni, ezt azonban egy termék esetében hibásan jelölték.

A fokhagymák kedveltségi próbáján az íz, illat, szín, állag, állomány szempontokat vették figyelembe a tesztelők, emellett nyersen, és olajban futtatva egyaránt kóstoltak. Az öt fokhagymakrém pontozása során az Auchan fokhagymakrém került az első helyre, második lett az Univer "Magyar ízek", harmadikként a Spar terméke zárt.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt honlapján.
 

Kapcsolódó tartalmak:
Közlemény letölthető formában


Friss hírek

2025. április 22, kedd

Tanúsító szervezet elismerése

Magyarországon az Öko EK rendelet által előírt ellenőrzési rendszer keretén belül két tanúsító szervezet ellenőrzése alatt tevékenykedhetnek az ökológiai gazdálkodást folytatni kívánó gazdálkodók. A 34/2013. VM rendelet alapján az ökológiai termelés, feldolgozás, forgalmazás ellenőrzési és tanúsítási tevékenység végzésére a NÉBIH jogosult tanúsító szervezetet elismerni.

Tovább >

2025. március 31, hétfő

Közlemény elveszett „zöld könyvekről” (2025.03.31.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >