null Félidőben a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Félidőben a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2016. december 19, hétfő

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakaszában, december 1. és 13. között 2125 létesítményt és 10074 terméket ellenőriztek a szakemberek – számolt be a részeredményekről Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.

A tavalyi év hasonló időszakához képest kevesebb volt a szankció, fele annyi figyelmeztetés történt, a bírságok száma a háromnegyedére, az összegük pedig a felére csökkent.

Az említett időszakban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a megyei kormányhivatalok szakemberei az ellenőrzött hazai és külföldi élelmiszertételek 3,8%-át vonták ki a forgalomból, országosan csaknem 16 000 kg mennyiségben. Kiemelten figyeltek a hús- és haltermékekre, az édesipari készítményekre, a borokra és a pezsgőkre, továbbá a szezonális zöldségekre és gyümölcsökre. A feltárt szabálytalanságok miatt eddig 21 alkalommal figyelmeztetést, 62 esetben pedig bírságot szabtak ki, összesen 6,4 millió Ft értékben. Az ellenőrök leggyakrabban a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságokat állapítottak meg, ugyanakkor csökkentek a higiéniai feltételeket érintő kifogások.

A karácsonyi vásárokon, rendezvényeken történő élelmiszerárusítások kapcsán számtalan telefonos és írásos megkeresés érkezett a NÉBIH-hez. A vásárokon tartott ellenőrzések tapasztalatairól Zsigó Róbert elmondta: jellemző volt a nyomon követéshez szükséges dokumentumok, valamint a termékek megfelelő jelölésének hiánya, az élelmiszereket nem óvták megfelelően a szennyeződésektől, és több esetben bizonyult tájékozatlannak a személyzet.

A karácsony előtti ellenőrzések a szaloncukrokra is kiterjedtek.  A mustra alá vett 1595 hazai és külföldi tételből 720 piacokról származott, közülük tizennégyet lejárt minőség-megőrzési idő miatt vontak ki a forgalomból.

A zöldség-gyümölcs termékeknél az élelmiszer-felügyeleti hatóság 197 belföldi forgalmazónál végzett ellenőrzéseket, ahol 515 tétel vizsgáltak. Eddig 32 darab élelmiszer-ellenőrzési, illetve élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki, összesen 3 830 008 Ft értékben.

Az élőállat-szállítások ellenőrzése alkalmával országosan 607 szállítmányt (több mint 780 000 állat szállítási körülményeit) vizsgáltak meg a hatósági állatorvosok. Szabálytalanságot, jogsértést nem állapítottak meg, így – hasonlóan a 2015-ös ellenőrzéssorozathoz – sem figyelmeztetést, sem bírságot nem szabtak ki.

Zsigó Róbert hozzátette: az ellenőrzések eddigi eredményei alapján még korai lenne általános érvényű tapasztalatot megfogalmazni, hiszen a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzések december végéig tartanak, így teljes mérleg akkor vonható. Az államtitkár ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a vásárlók is segíthetik a szakemberek munkáját azzal, hogy amennyiben élelmiszerbiztonsági problémát észlelnek, azt bejelenthetik a NÉBIH zöld számán (80/263-244), vagy a hatóság által bevezetett mobil alkalmazáson, a NÉBIH Navigátoron keresztül.

Forrás: FM Sajtóiroda



Friss hírek

2025. március 26, szerda

Újabb telepen igazolták a ragadós száj- és körömfájás jelenlétét a Nébih vizsgálatai

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Levél településen egy tejelő szarvasmarha-állományban igazolta a ragadós száj- és körömfájás (RSzKF) betegség jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A vírusürítés csökkentése érdekében a 3000 állatot számláló gazdaság vakcinázását a vármegyei kormányhivatal szakemberei haladéktalanul megkezdték, és napokon belül elindul a telep felszámolása is. A Győri és Mosonmagyaróvári járásokban több korlátozó intézkedés is életbe lépett. A járványterjedés megelőzésében kiemelten fontos szerepe van a háztáji, fogékony állatok mielőbbi levágásának.

Tovább >

2025. március 26, szerda

Élelmiszerbiztonság húsvétkor is: elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Az idei évben március 24. és április 18. között zajlik a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amelyet a húsvéti időszak élelmiszerbiztonsága érdekében Tállai András, az Agrárminisztérium élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára rendelt el. A húsvéti hagyományokhoz kapcsolódó, népszerű termékekre fókuszálva, a közel egy hónapig tartó ellenőrzési periódusban a szakemberek többek között sonkákat, húsvéti édességeket, kalácsot, étkezési tojásokat és borokat vizsgálnak.

Tovább >