null Félidőben a nyári élelmiszerbiztonsági ellenőrzések

Félidőben a nyári élelmiszerbiztonsági ellenőrzések

2014. augusztus 12, kedd

Több mint 16 000 ellenőrzött tétel, csaknem 4 millió Forint összértékű forgalomból kivont termék, 4000 megvizsgált létesítmény és 37 millió Forint bírság a nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés július 1. és 31. közötti első szakaszának mérlege. A táborok, éttermek, előállító helyek mellett az élelmiszerbiztonsági ellenőrök vizsgálták többek között olyan népszerű rendezvények ideiglenes vendéglátó helyeit is, mint az OZORA Fesztivál, a Balaton Sound, az EFOTT és a Forma 1.

A teljes élelmiszerláncra kiterjedő, országosan összehangolt ellenőrzéseket a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága és a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságai, valamint növény- és talajvédelmi igazgatóságai végzik.

A szakemberek kiemelten vizsgálják többek között a nyári időszakhoz kapcsolódó élelmiszereket (pl. cukrászsütemények, hamburger, gyros, hazai természetes vizekből származó halak, grill termékek, görögdinnye, szezonális zöldség-gyümölcs), az ifjúsági és gyermektáborok étkeztetését, az idegenforgalmi szempontból frekventált helyen működő vendéglátó létesítményeket (büfék, cukrászdák, fagylaltozók, éttermek stb.), a nagy tömegeket megmozgató rendezvényeken történő élelmiszer-forgalmazást és a halsütödéket is.

A hatósági ellenőrzés az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának feltételeire, az élelmiszerbiztonságra ható tevékenységekre (például a hűtési láncra, az ételek készen tartására és kezelésére) a forgalomba hozott élelmiszerek minőségére, a termékek nyomon-követhetőségére egyaránt kiterjed.

Az első szakasz részeredményei alapján számos területen javulás tapasztalható. A 4067 ellenőrzött létesítménynél 25 esetben kellett elrendelni a tevékenység korlátozását, 118 alkalommal figyelmeztettek és 251 estben bírságoltak a szakemberek. A hiányosságok leginkább a higiéniai feltételekkel, a dolgozó egészségügyi alkalmasságával, képzettségével és a forgalmazott termékek minőségével kapcsolatban merültek fel.

A termékeknél nőtt a jelöléssel kapcsolatos hibák, valamint az engedély vagy bejelentés nélküli, ismeretlen eredetű élelmiszer tételek száma. A szakemberek összesen 16 386 tételt vizsgáltak, mintegy 30 tonna terméket vontak ki a forgalomból 3 850 989 Ft értékben.

A nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzések augusztus végéig folytatódnak.


Élelmiszer-, és Takarmánybiztonsági Igazgatóság


Friss hírek

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.02.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >