null Felhívás mezei pocok elleni védekezésre

Felhívás mezei pocok elleni védekezésre

Felhívás mezei pocok elleni védekezésre
2015. február 19, csütörtök

Tavaly az utóbbi évek egyik legjelentősebb mezei pocok (Microtus arvalis) gradációja alakult ki Magyarországon, az ország több megyéjében rendkívüli helyzetet, súlyos károkat okozva. A tavalyihoz hasonló, kedvező környezeti feltételek esetén az idei évben is komoly gondokat jelenthetnek a rágcsálók, amire időben fel kell készülni.

Ezért felhívjuk a gazdálkodók figyelmét az alábbiakra:

A veszélyeztetett területeken a szakmai előírások alapján végezzék el a mezei pocok fertőzöttség felmérését, a későbbiekben rendszeresen kövessék nyomon a károsító egyedszámának alakulását! Azokra a területekre is fordítsanak fokozott figyelmet, amelyeken az előző évben nem alakult ki mezei pocok kártétel! Az indokolt védekezést kellő időben hajtsák végre a későbbi károk megelőzése érdekében! A felmérésben és a védekezés elvégzéséhez szükség szerint vegye igénybe növényorvos, növényvédelmi szakember irányítását!

A védekezési módszereket, eljárásokat az integrált növényvédelem elvét követve célszerű megválasztani. Jelentős mértékben képesek csökkenteni a mezei pocok állományát a táblára telepedett ragadozó madarak, amelyek tevékenységét T-alakú ülőfák kihelyezésével segíthetjük. Noha ez a módszer nem biztosít azonnali megoldást, jelentős mértékű túlnépesedést nem tud felszámolni, hosszú távú alkalmazása mindenképpen hasznos. Arra azonban ügyelniük kell a földhasználóknak, hogy ne helyezzenek ki ülőfát olyan területre, ahol növényvédő szerrel védekeznek a mezei pocok ellen.

A károsító-helyzettől függően, szükség esetén a növényvédelmi hatóság idén is ki fogja adni a Redentin 75 RB szükséghelyzeti felhasználási engedélyét. A tavalyi tapasztalatok azt mutatták, hogy a kockázat-csökkentő intézkedések maradéktalan betartásával nem jelent elfogadhatatlan kockázatot ez a védekezési mód.

A mezei pocok elleni védekezés - mint nagy kártétellel fenyegető kártevő elleni védekezési kötelezettség - minden földhasználónak kiemelt feladata.


Friss hírek

Két nap alatt több mint másfélezer igazolatlan származású oltványt foglalt le a Nébih
2020. október 21, szerda

Két nap alatt több mint másfélezer igazolatlan származású oltványt foglalt le a Nébih

1551 db igazolatlan származású szőlő- és gyümölcsoltványt foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a 2020. október 11-én és 18-án tartott országos szaporítóanyagellenőrzési akció során. A hatósági zár alá vont oltványok – összesen 12 szőlőfajta (558 db) és 10 gyümölcsfaj (993 db) – együttes piaci értéke meghaladja az egymillió forintot.

Tovább >

Ismét a fővárosban csapott le a Nébih
2020. október 20, kedd

Ismét a fővárosban csapott le a Nébih

Súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentő hiányosságokat tártak fel egy budapesti távol-keleti étteremben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei október első napjaiban. A vendéglátóipari egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették az ellenőrök az ott tapasztalt általános takarítatlanság, továbbá a nem nyomonkövethető, valamint lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű alapanyagok miatt.

Tovább >