null Fejér vármegye - 43. számú vizsgálat - Főzőkonyha - Pázmánd

Fejér vármegye - 43. számú vizsgálat - Főzőkonyha - Pázmánd

Fejér vármegye - 43. számú vizsgálat - Főzőkonyha - Pázmánd

43. számú vizsgálat

A mintavétel helye:
Főzőkonyha
(2476 Pázmánd, Fő utca 75 (Főzőkonyha))

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT 18,0 pont

Menü: Tavaszi leves, Rántott hal, kukoricás rizs, majonéz

Tavaszi leves, Rántott hal, kukoricás rizs, majonéz
 

Korosztály: 7-10 éves
Mintavétel ideje: 2023.04.19.

Mintavételi alap:  220 adag 

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Királyi Konyha Gyermekeinkért Intézet
(2476 Pázmánd, Fő utca 25.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Tavaszi leves (395 g /adag)

Külső megjelenés:  
Külső megjelenés: Az alaplé tiszta, kissé opálos, halványsárgás színű, a szétfőtt zöldségektől kissé törmelékes. Találhatók benne sárgarépa- és fehérrépakockák, zellerkockák, zöldborsószemek, karfioldarabok. Láthatók benne továbbá zöld fűszernövénydarabok. A zöldségek közel azonos méretűek, jól tisztítottak, kissé szétfőttek. Levesbetétként kagyló formájú tésztát tartalmaz, melyek törtfehér színűek, nincsenek összetapadva. Az összetevők egymáshoz viszonyíott aránya megfelelő.
Állomány: Az alaplé jellemző sűrűségű, hígan folyó. A zöldségek kissé túlfőttek, a leves alján törmeléket képeznek. A levesbetét megfelelően és egyenletesen átfőtt, a tésztaszemek nincsenek összetapadva, nem állnak össze csomókba.
Illat: Jellegzetes zöldséges, tiszta, harmonikus illatú.
Íz: Jellegzetes, zöldséges, tiszta ízű.

Rántott hal, kukoricás rizs, majonéz (313 g + 88 g / adag)

Külső megjelenés: A hal, a halszeletre jellemző formájú, világosbarnára sült panírral hiánytalanul fedett, érdes felületű. A panír a húshoz jól tapad, megfelelő vastagságú, nem száraz, nem zsíros érzetű. Metszéslapja törtfehér színű, megfelelően tisztított, szálkát nem tartalmaz. A rizs jellemzően törtfehér, természetes színű, egyenletes, közel azonos méretű-alakú rövid rizsszemekből áll. A szemek jól tisztítottak, héjdarabot nem tartalmaznak, kissé szétfőttek, töröttek, kissé összeállnak , de villával könnyen szétnyomhatók. Tartalmaz kukoricaszemeket, melyek nem sérültek, a rizshez viszonyított arányuk megfelelő. A majonéz jellegzetes sűrűségű, vajszínű, fényes felületű, sima, homogén.
Állomány: A halhús kellően átsült, puha, omlós, jól rágható, megfelelő szerkezetű-állagú. Nem zsíros, nem száraz, nehezen rágható részeket, halszálkát nem tartalmaz. A bundázás ropogós, megfelelően átsült, nem visszapuhult, nem kemény, nem zsíros, nem vizes érzetű. A rizsszemek pergősek, de kissé szétfőttek, kissé összeállók. A csomók villával szétnyomhatók. A kukorica és a rizs könnyen rághatók. A majonéz megfelelő sűrűségű, sima, homogén, selymes, krémes állagú.
Illat: A bundázás jellegzetes sült és a halhús illata harmonikusan érezhető, melyet a rizs natúr, semleges illata és a majonéz savanykás illata jól kiegészít.
Íz: A bundázás jellegzetes sült íze és a halhús íze harmonikusan érezhető, melyet a rizs natúr és a majonéz savanykás íze jól kiegészít.

Részletes összetétel/anyaghányad

Anyaghányad nyilvántartás nem áll rendelkezésre.


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >