Fejér vármegye - 42. számú vizsgálat - Pákozdi Nyitnikék Óvoda - Pákozd
Fejér vármegye - 42. számú vizsgálat - Pákozdi Nyitnikék Óvoda - Pákozd
42. számú vizsgálat
A mintavétel helye:
Pákozdi Nyitnikék Óvoda
(8095 Pákozd, Hősök tere 8.)
A menü minősítése:
KIVÁLÓAN MEGFELELT | 18,1 pont |
Menü: Karfiolkrémleves levesgyönggyel, Tavaszi rizseshús, Cékla
Korosztály: 4-6 éves
Mintavétel ideje: 2023.04.03.
Mintavételi alap: 17 adag
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Pákozd Nagyközség Önkormányzata
(8095 Pákozd, Hősök tere 9.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Karfiolkrémleves levesgyönggyel (262 g +38 g /adag)
Külső megjelenés: |
Külső megjelenés: | A leves opálos, egynemű, sárgás-narancsos színű, találhatók benne fekete fűszerszemcsék és zöld fűszernövénydarabok. A sűrítés egyenletesen oszlik el benne, csomómentes. Néhány halványsárga és narancsos színű zöldségrost látható benne. Hozzá levesbetétként levesgyöngyök tartoznak. A levesgyöngyök drappos-barnás színűek, kissé olajos felületűek, egyenletesek, közel azonos méretűek és alakúak, nem deformáltak, mennyiségük a leveshez képest megfelelő. |
Állomány: | A leves jellemző sűrűségű, sűrűn folyó, krémes, sima, selymesen lágy, a sűrítés egynemű, homogén, csomómentes, sima. A zöldségek jól pürésítettek, áttörtek, egyneműsítettek, néhány zöldségdarabot, rostot tartalmaz. A levesgyöngy a levesben megfelelően visszapuhul, de nem ázik szét. |
Illat: | Jellegzetes, telt. A felhasznált zöldségek, fűszerek és levesbetét illata harmonikusan érezhető. |
Íz: | Jellegzetesen telt ízhatású, krémes. A felhasznált zöldségek, fűszerek és levesbetét íze harmonikusan érezhető. |
Tavaszi rizseshús (250 g / adag)
Külső megjelenés: | A rizs az alapanyagra jellemző törtfehér színű, közel egyenletes méretű, hosszúkás alakú. A rizsszemek nem sérültek, többnyire pergősek, kisebb csomókba összeállnak, melyek villával könnyen szétnyomhatóak. Láthatók benne piros és fekete fűszerszemcsék, sárgarépadarabok, zöldborsó-és kukoricaszemek, piros színű paprikadarabok. A sárgarépadarabok kissé szétfőttek, szétesők. Tartalmaz világosbarna színű, különböző méretűre vágott, szabálytalan alakú, jól tiszítított húsdarabokat. Az összetevők egymáshoz viszonyított aránya megfelelő. |
Állomány: | A rizs jól és egyenletesen átfőtt, nem vizes, nem zsíros, néhány csomót tartalmaz, amely villával könnyen szétnyomható. A hús egyenletesen átfőtt, puha, rugalmas, jól rágható, nem zsíros, nem száraz, inas, nehezen rágható részeket nem tartalmaz. A zöldségek megfelelően puhák, a sárgarépa kissé szétfőtt, széteső. Az összetevők megfelelően elkevertek, eloszlatottak az ételben. |
Illat: | Jellegzetes, telt. A rizs tiszta illata jól harmonizál a hús, a zöldségek és a felhasznált fűszerek illatával. |
Íz: | Jellegzetes, telt. A rizs, a hús, a zöldségek és a felhasznált fűszerek íze egymással jól harmonizál. |
Cékla (250 g / adag)
Külső megjelenés: | A cékla pirosas színű, ép, egészséges, kártevőktől mentes, közel azonos méretűre karikázott. A felöntőlé tiszta, áttetsző pirosas színű. |
Állomány: | Megfelelően puha, kellően roppanós, lédús. |
Illat: | Jellegzetes, ecetes-savanykés-édeskés illatú. |
Íz: | Jellegzetes, ecetes-savanykás-édeskés ízű. |
Részletes összetétel/anyaghányad
Karfiolkrémleves levesgyönggyel
- finomliszt
- bors, fehér, őrölt
- szerecsendió, őrölt
- só, jódozott
- fokhagyma, friss
- karfiol, friss
- sárgarépa
- vöröshagyma
- olaj, napraforgó
- tej, 1,5%
- tejföl, 20%
Tavaszi rizseshús
- sertéscomb
- rizs
- bors, fehér, őrölt
- kömény, őrölt
- só, jódozott
- vöröshagyma
- finomfőzelék, mirelit
- lecsó, konzerv
- olaj, napraforgó
- kukorica, csemege, mirelit