null Fejér vármegye - 42. számú vizsgálat - Pákozdi Nyitnikék Óvoda - Pákozd

Fejér vármegye - 42. számú vizsgálat - Pákozdi Nyitnikék Óvoda - Pákozd

Fejér vármegye - 42. számú vizsgálat - Pákozdi Nyitnikék Óvoda - Pákozd

42. számú vizsgálat

A mintavétel helye:
Pákozdi Nyitnikék Óvoda
(8095 Pákozd, Hősök tere 8.)

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT 18,1 pont

Menü: Karfiolkrémleves levesgyönggyel, Tavaszi rizseshús, Cékla

Karfiolkrémleves levesgyönggyel, Tavaszi rizseshús, Cékla
 

Korosztály: 4-6 éves
Mintavétel ideje: 2023.04.03.

Mintavételi alap:  17 adag 

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Pákozd Nagyközség Önkormányzata
(8095 Pákozd, Hősök tere 9.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Karfiolkrémleves levesgyönggyel (262 g +38 g /adag)

Külső megjelenés:  
Külső megjelenés: A leves opálos, egynemű, sárgás-narancsos színű, találhatók benne fekete fűszerszemcsék és zöld fűszernövénydarabok. A sűrítés egyenletesen oszlik el benne, csomómentes. Néhány halványsárga és narancsos színű zöldségrost látható benne. Hozzá levesbetétként levesgyöngyök tartoznak. A levesgyöngyök drappos-barnás színűek, kissé olajos felületűek, egyenletesek, közel azonos méretűek és alakúak, nem deformáltak, mennyiségük a leveshez képest megfelelő.
Állomány: A leves jellemző sűrűségű, sűrűn folyó, krémes, sima, selymesen lágy, a sűrítés egynemű, homogén, csomómentes, sima. A zöldségek jól pürésítettek, áttörtek, egyneműsítettek, néhány zöldségdarabot, rostot tartalmaz. A levesgyöngy a levesben megfelelően visszapuhul, de nem ázik szét.
Illat: Jellegzetes, telt. A felhasznált zöldségek, fűszerek és levesbetét illata harmonikusan érezhető.
Íz: Jellegzetesen telt ízhatású, krémes. A felhasznált zöldségek, fűszerek és levesbetét íze harmonikusan érezhető.

Tavaszi rizseshús (250 g / adag)

Külső megjelenés: A rizs az alapanyagra jellemző törtfehér színű, közel egyenletes méretű, hosszúkás alakú. A rizsszemek nem sérültek, többnyire pergősek, kisebb csomókba összeállnak, melyek villával könnyen szétnyomhatóak. Láthatók benne piros és fekete fűszerszemcsék, sárgarépadarabok, zöldborsó-és kukoricaszemek, piros színű paprikadarabok. A sárgarépadarabok kissé szétfőttek, szétesők. Tartalmaz világosbarna színű, különböző méretűre vágott, szabálytalan alakú, jól tiszítított húsdarabokat. Az összetevők egymáshoz viszonyított aránya megfelelő.
Állomány: A rizs jól és egyenletesen átfőtt, nem vizes, nem zsíros, néhány csomót tartalmaz, amely villával könnyen szétnyomható. A hús egyenletesen átfőtt, puha, rugalmas, jól rágható, nem zsíros, nem száraz, inas, nehezen rágható részeket nem tartalmaz. A zöldségek megfelelően puhák, a sárgarépa kissé szétfőtt, széteső. Az összetevők megfelelően elkevertek, eloszlatottak az ételben.
Illat: Jellegzetes, telt. A rizs tiszta illata jól harmonizál a hús, a zöldségek és a felhasznált fűszerek illatával.
Íz: Jellegzetes, telt. A rizs, a hús, a zöldségek és a felhasznált fűszerek íze egymással jól harmonizál.

Cékla (250 g / adag)

Külső megjelenés: A cékla pirosas színű, ép, egészséges, kártevőktől mentes, közel azonos méretűre karikázott. A felöntőlé tiszta, áttetsző pirosas színű.
Állomány: Megfelelően puha, kellően roppanós, lédús.
Illat: Jellegzetes, ecetes-savanykés-édeskés illatú.
Íz: Jellegzetes, ecetes-savanykás-édeskés ízű.

Részletes összetétel/anyaghányad

Karfiolkrémleves levesgyönggyel

  • finomliszt
  • bors, fehér, őrölt
  • szerecsendió, őrölt
  • só, jódozott
  • fokhagyma, friss
  • karfiol, friss
  • sárgarépa
  • vöröshagyma
  • olaj, napraforgó
  • tej, 1,5%
  • tejföl, 20%

Tavaszi rizseshús

  • sertéscomb
  • rizs
  • bors, fehér, őrölt
  • kömény, őrölt
  • só, jódozott
  • vöröshagyma
  • finomfőzelék, mirelit
  • lecsó, konzerv
  • olaj, napraforgó
  • kukorica, csemege, mirelit

Friss hírek

2024. december 3, kedd

Közlemény visszavont „zöld könyvről”

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >