Fejér vármegye - 32. számú vizsgálat - Alcsútdobozi József Nádor Általános Iskola Tálalókonyha - Alcsútdoboz
Fejér vármegye - 32. számú vizsgálat - Alcsútdobozi József Nádor Általános Iskola Tálalókonyha - Alcsútdoboz
32. számú vizsgálat (Tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Alcsútdobozi József Nádor Általános Iskola Tálalókonyha
(8087 Alcsútdoboz, Szabadság utca 105.)
A menü minősítése:
NEM FELELT MEG | 7,4 pont |
Menü: Palóc leves, Mákos tészta, Őszibarack befőtt (hámozott, felezett, cukrozott lében)
Mintavétel ideje: 2022.03.23.
Mintavételi alap : 100 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 6-10 év (kisiskolás) korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Alcsútdoboz Település Önkormányzata
(8087 Alcsútdoboz, József A. u. 5.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Palóc leves (406 g /adag)
Külső megjelenés: | Az alaplé pirospaprikától narancssárgára színezett, tetején narancssárga színű zsiradékcseppek kellő arányban és mennyiségben. Piros és fekete fűszerszemcséket, valamint zöld színű zöldfűszer darabkákat tartalmaz. A zöldségek -burgonya, zöldbab- beazonosíthatóak, jól tisztítottak, közel azonos nagyságúak és alakúak, színintenzitásuk megfelelően élénk. A hús világosbarna színű, egyenetlen méretűre és formájúra aprított, tartalmaz néhány inas és mócsingos darabot. Az összetevők aránya és mennyisége megfelelő. |
Állomány: | Az alaplé jellemző sűrűségű, a sűrítés egynemű, sima, csomómentes. A zöldségek egyenletesen és megfelelően átfőttek, kellően puhák. A hús egyenetlenül főtt, a kisebb darabok enyhén túlfőttek, a nagyobb darabok nem elég átpuhultak, kissé kemények, rágósak. Tartalmaz néhány inas és mócsingos darabot is. |
Illat: | Jellegezetes, telt, a felhasznált összetevők illata harmonikusan érezhető. Az étel elnevezése és a bírált étel illata összhangban van. |
Íz: | Jellegzetes, telt, karakteres, a felhasznált összetevők íze harmonikusan érezhető. Az étel elnevezése és a bírált étel íze összhangban van. |
Mákos tészta (291,6 g + 68,3 g /adag)
Külső megjelenés: | A mák szóratban jelentős mennyiségű növényi eredetű, idegen anyag látható. Az étel undort keltő, az érzészervi bírálat nem lefolytatható. |
Őszibarack befőtt (hámozott, felezett, cukrozott lében) (250 g/adag)
Külső megjelenés: | Egyenetlen méretű, élénk narancssárga színű felezett őszibarack. Jól tisztított, zömmel ép, néhány sérült darabot tartalmaz. A felöntőlé tiszta, átlátszó, kis mennyiségű gyümölcs törmeléket tartalmaz. |
Állomány: | A felöntőlé jellegzetes sűrűségű, sűrűn folyó, kis mennyiségű gyümölcstörmeléket tartalmaz. A barack megfelelően érett, jellegzetes állagú, lédús. |
Illat: | A gyümölcsre jellemző, friss, harmonikus, édeskés. |
Íz: | A gyümölcsre jellemző, harmonikus, édeskés. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
- hús (baromfi,sertés,marha)
- húskészítmény, húskonzervek
- belsőség, belsőség készítmények
- hal, halkonzerv
- tej, savanyított
- tejtermékek (sajt, túró)
- egyéb tejkészítmények (tejföl)
- főzőzsiradék (sertés és baromfizsír)
- kenőzsiradék (margarin, vaj)
- cukor, méz
- liszt
- kenyérfélék, péksütemények
- tésztafélék, (száraztészta, mirelit)
- burgonya
- zöldségfélék, friss
- gyümölcsök, friss, mirelit
- száraz hüvelyes
- tojás
- rostos üdítő
- lekvár
- olajos magvak
- egyéb