null Fejér vármegye - 32. számú vizsgálat - Alcsútdobozi József Nádor Általános Iskola Tálalókonyha - Alcsútdoboz

Fejér vármegye - 32. számú vizsgálat - Alcsútdobozi József Nádor Általános Iskola Tálalókonyha - Alcsútdoboz

Fejér vármegye - 32. számú vizsgálat - Alcsútdobozi József Nádor Általános Iskola Tálalókonyha - Alcsútdoboz

32. számú vizsgálat (Tálalókonyha)

A mintavétel helye:
Alcsútdobozi József Nádor Általános Iskola Tálalókonyha
(8087 Alcsútdoboz, Szabadság utca 105.)

A menü minősítése:

NEM FELELT MEG 7,4 pont

Menü: Palóc leves, Mákos tészta, Őszibarack befőtt (hámozott, felezett, cukrozott lében)

Palóc leves, Mákos tészta, Őszibarack befőtt (hámozott, felezett, cukrozott lében)

Mintavétel ideje: 2022.03.23.

Mintavételi alap : 100 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 6-10 év (kisiskolás) korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Alcsútdoboz Település Önkormányzata
(8087 Alcsútdoboz, József A. u. 5.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Palóc leves (406 g /adag)

Külső megjelenés: Az alaplé pirospaprikától narancssárgára színezett, tetején narancssárga színű zsiradékcseppek kellő arányban és mennyiségben. Piros és fekete fűszerszemcséket, valamint zöld színű zöldfűszer darabkákat tartalmaz. A zöldségek -burgonya, zöldbab- beazonosíthatóak, jól tisztítottak, közel azonos nagyságúak és alakúak, színintenzitásuk megfelelően élénk. A hús világosbarna színű, egyenetlen méretűre és formájúra aprított, tartalmaz néhány inas és mócsingos darabot. Az összetevők aránya és mennyisége megfelelő.
Állomány: Az alaplé jellemző sűrűségű, a sűrítés egynemű, sima, csomómentes. A zöldségek egyenletesen és megfelelően átfőttek, kellően puhák. A hús egyenetlenül főtt, a kisebb darabok enyhén túlfőttek, a nagyobb darabok nem elég átpuhultak, kissé kemények, rágósak. Tartalmaz néhány inas és mócsingos darabot is.
Illat: Jellegezetes, telt, a felhasznált összetevők illata harmonikusan érezhető. Az étel elnevezése és a bírált étel illata összhangban van.
Íz: Jellegzetes, telt, karakteres, a felhasznált összetevők íze harmonikusan érezhető. Az étel elnevezése és a bírált étel íze összhangban van.

 

Mákos tészta (291,6 g + 68,3 g /adag)

Külső megjelenés: A mák szóratban jelentős mennyiségű növényi eredetű, idegen anyag látható. Az étel undort keltő, az érzészervi bírálat nem lefolytatható.
   

Őszibarack befőtt (hámozott, felezett, cukrozott lében) (250 g/adag)

Külső megjelenés: Egyenetlen méretű, élénk narancssárga színű felezett őszibarack. Jól tisztított, zömmel ép, néhány sérült darabot tartalmaz. A felöntőlé tiszta, átlátszó, kis mennyiségű gyümölcs törmeléket tartalmaz.
Állomány: A felöntőlé jellegzetes sűrűségű, sűrűn folyó, kis mennyiségű gyümölcstörmeléket tartalmaz. A barack megfelelően érett, jellegzetes állagú, lédús.
Illat: A gyümölcsre jellemző, friss, harmonikus, édeskés.
Íz: A gyümölcsre jellemző, harmonikus, édeskés.

Részletes összetétel/anyaghányad :

  • hús (baromfi,sertés,marha)
  • húskészítmény, húskonzervek
  • belsőség, belsőség készítmények
  • hal, halkonzerv
  • tej, savanyított
  • tejtermékek (sajt, túró)
  • egyéb tejkészítmények (tejföl)
  • főzőzsiradék (sertés és baromfizsír)
  • kenőzsiradék (margarin, vaj)
  • cukor, méz
  • liszt
  • kenyérfélék, péksütemények
  • tésztafélék, (száraztészta, mirelit)
  • burgonya
  • zöldségfélék, friss
  • gyümölcsök, friss, mirelit
  • száraz hüvelyes
  • tojás
  • rostos üdítő
  • lekvár
  • olajos magvak
  • egyéb

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >