null Fejér vármegye - 25. számú vizsgálat - Hétszínvirág Óvoda (Tálalókonyha) - Ercsi

Fejér vármegye - 25. számú vizsgálat - Hétszínvirág Óvoda (Tálalókonyha) - Ercsi

Fejér vármegye - 25. számú vizsgálat - Hétszínvirág Óvoda (Tálalókonyha) - Ercsi

25. számú vizsgálat (Tálalókonyha)

A mintavétel helye:
Hétszínvirág Óvoda
(2451 Ercsi, Türr István utca 15.)

A menü minősítése:

NEM FELELT MEG 7,5 pont

Menü: Eresztett tojásleves, Finomfőzelék + főtt baromfivirsli

Eresztett tojásleves, Finomfőzelék + főtt baromfivirsli

Mintavétel ideje: 2022.03.17.

Mintavételi alap : 48 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 éves (óvodás korosztály)

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Ercsi Város Önkormányza
(Ercsi, Bem J. u. 1.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Eresztett tojásleves (271,6 g /adag)

Külső megjelenés: Az alaplé fakó, átlátszó, vízszerű, tetején narancssárga színű zsiradék látható, mely az edény oldalához tapad. A leves különböző fázisokra válik szét, nem egynemű. A tojás nem egyenletesen eloszlatott. Náhány narancssárga és barna fűszerszemcsét tartalmaz.
Állomány: A jellegzetesnél hígabb alaplé, mely fázisokra válik szét. A tojás nem egyenletesen eloszlatott, szétázott.
Illat: Jellegtelen, üres, a leves elnevezése és a bírált étel illata nincs összhangban.
Íz: Jellegtelen, üres, íztelen. A só ízfokozó hatása nem érvényesül megfelelően. Az étel elnevezése és a bírált étel íze nincs összhangban.

 

Finomfőzelék + főtt baromfivirsli (166,6 g + 61,6 g /adag)

Külső megjelenés: Az alapszósz jellegzetes sűrűségű, az elpépesedett répától narancssárga színű. A sűrítőanyag törtfehér színű, nem egyenletesen eloszlatott, különböző méretű csomókba áll össze. Zöld színű fűszernövény darabkák láthatóak benne. A zöldségek beazonosíthatóak, egyenetlen méretűek, túlfőttek, szétmállóak. Nem jól tisztított, elszíneződött zöldségdarabokat tartalmaz. Az összetevők aránya nem megfelelő, a répa mennyisége jóval meghaladja a borsóét. A virsli narancsos-barnás színű, hengeres formájú, egyenletes vastagságú, teteje beírdalt. Felülete zsiradéktól enyhén csillogó.
Állomány: Az alapszósz jellemző sűrűségű, a sűrítés nem egynemű, különböző méretű csomókat tartalmaz. A zöldségek, túlfőttek, szétmállóak, pépesek. A virsli egyenletesen átfőtt, kellően puha, kissé szivacsos.
Illat: Jellegtelen, a sárgarépa illata dominál, elnyomja a többi összetevő illatát, nem harmonikus. A virsli illata jellegezetes, a sült fűszeres húspép illata érezhető.
Íz: Nem megfelelően ízesített, a sűrítőanyag íze dominál, lisztes ízű. Az étel elnevezése és a bírált étel íze nincs összhangban. A virsli jellegezetes ízű, a fűszeres sült húspép íze érezhető.

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Eresztett tojásleves:

  • búzaliszt
  • vöröshagyma
  • napraforgóolaj
  • jódozott só
  • tojás
  • fűszerpaprika
  • köménymag

Főtt virlsi

  • virsli

Finomfőzelék:

  • tej 1,5%
  • zöldborsó
  • sárgarépa
  • petrezselyemgyökér
  • búzaliszt
  • petrezselyemzöld
  • napraforgóolaj
  • jódozott só
  • feketebors

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >