null Fejér vármegye - 10. számú vizsgálat - Római Városrészi óvodai konyha - Dunaújváros

Fejér vármegye - 10. számú vizsgálat - Római Városrészi óvodai konyha - Dunaújváros

Fejér vármegye - 10. számú vizsgálat - Római Városrészi óvodai konyha - Dunaújváros

10. számú vizsgálat

A mintavétel helye:
Római Városrészi óvodai konyha
(2400 Dunaújváros, Pajtás utca 2.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 16,6 pont

Menü: Csontleves, Paradicsomos húsos káposzta, Teljes kiőrlésű kenyér

Mintavétel ideje: 2023.03.30.

Mintavételi alap : 102 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 4-6 éves

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Margaréta Főzőkonyha
(Óvoda Dunaújváros, Lilla köz 1. (Hungest Kft. Báziskonyha))

Részletes érzékszervi minősítés:

Csontleves 

Külső megjelenés: Az alaplé tiszta, áttetsző, megfelelően élénk, aranysárga színű, felületén gyöngyöző zsiradékcseppek láthatók kellő mennyiségben. Benne fekete színű fűszerszemcsék és zöld fűszernövénydarabok találhatók.Tartalmaz sárgarépadarabokat, melyek egy része hullámos hasáb alakú, másik része karikára vágott, többségük szétfőtt, törmelékes. Találhatók benne különböző méretű és alakú zeller- és fehérrépadarabok, ezek egy része szétfőtt. Levesbetétként törtfehér színű cérnametéltet tartalmaz, amely nem törmelékes, nem áll össze csomókba. Az összetevők egymáshoz viszonyított aránya megfelelő.
Állomány: Az alaplé megfelelően hígan folyó. A zöldségek szétfőttek, törmelékesek. A levesbetét kellően megfőtt, puha, nem áll össze csomókba.
Illat: Jellegzetes, tiszta illatú. A zöldségek és a fűszerek illata harmonikusan érezhető.
Íz: A zöldségek és a fűszerek íze egymással jól harmonizál, de a só ízfokozó hatása nem megfelelően érvényesül.

 

Paradicsomos húsos káposzta

Külső megjelenés: Paradicsomra jellemző megfelelően élénk, pirosas színű, egynemű, csomómentes alaplé képezi az étel alapját, melyben közel azonos méretűre aprított káposztadarabok találhatók. Zsiradékcseppeket megfelelő mennyiségben és arányban tartalmaz, fényes felületű. Láthatók bennne fekete színű fűszerszemcsék. A hús közel egyforma nagyságúra kockázott, világosbarna színű. Nem jól tisztított, tartalmaz zsíros, inas részeket. Az összetevők aránya nem megfelelő, a hús mennyisége aránytalanul kevesebb a paradicsomszósz mennyiségéhez képest.
Állomány: Az alaplé a jellegének megfelelő sűrűségű, selymes, bársonyos, a sűrítés egynemű, homogén, csomómentes, sima. A káposztadarabok és a húskockák egyenletesen átfőttek, puhák, jól rághatók. A zsíros, inas részek rágási maradékot adnak.
Illat: Telt, édes-savanykás. A felhasznált hús, a káposzta, a paradicsom és a fűszerek illata harmonikusan érezhető.
Íz: Telt, édes-savanykás, karakteres. A felhasznált hús, a káposzta, a paradicsom és a fűszerek íze harmonikusan érezhető.

Teljes kiőrlésű kenyér

Külső megjelenés: Szabályos, formában sült, fél szelet kenyér. A héj a kenyértípusra jellemzően aranybarna színű, sima felületű, az alsó héj összefüggő. A kenyérbél átsült, a héjtól nem elváló, egyenletes, a felhasznált lisztre jellemző világosbarna színű.
Állomány: A kenyérbél átsült, egyöntetű állományú, rugalmas, csomómentes, egyenletesen lazított, fajtára jellemzően laza,vékony pórusfalu, jellemzően a durva őrlemények jól láthatók benne egyenletes eloszlásban.
Illat: Aromás, a kenyértípusra jellemzően fűszerezett, harmonikus.
Íz: Aromás, a kenyértípusra jellemzően fűszerezett, harmonikus.

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/ anyaghányad nyilvántartás:

Csontleves

  • sárgarépa hasáb, tisztított
  • gyökér, fagyasztott
  • zellergumó, hasáb, tisztított
  • vöröshagyma, friss
  • száraztészta, 8 tojásos, csiga
  • fokhagyma, tisztított
  • olaj, napraforgó
  • levespor, csontleves, fűszerkeverék
  • petrezselyemzöld, friss, csomós
  • bors, fekete, őrölt
  • só, jódozott
  • kurkuma, szárított, őrölt
  • víz, ivó

Fokhagymás sertés aprópecsenye

  • sertés, comb, csont nélkül
  • vöröshagyma, tisztított
  • liszt, búza, BL-55
  • olaj, napraforgó
  • fokhagyma, tisztított
  • só, jódozott
  • petrezselyemzöld, friss, csomós
  • fűszerpaprika, csemege, őrölt
  • bors, fekete őrölt
  • víz, ivó

Paradicsomos káposztafőzelék

  • fejeskáposzta, tisztított
  • vöröshagyma, tisztított
  • paradicsom, sűrített
  • só, jódozott
  • bors, fekete, őrölt
  • köménymag, őrölt
  • cukor, kristály
  • liszt, búza, BL-55
  • olaj, napraforgó
  • víz, ivó

Teljes kiőrlésű kenyér


Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >