null Fejér vármegye - 06. számú vizsgálat - István Király Ált. Isk. Főzőkonyha - Székesfehérvár

Fejér vármegye - 06. számú vizsgálat - István Király Ált. Isk. Főzőkonyha - Székesfehérvár

Fejér vármegye - 06. számú vizsgálat - István Király Ált. Isk. Főzőkonyha - Székesfehérvár

06. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
István Király Ált. Isk. Főzőkonyha
(8000 Székesfehérvár, Kelemen Béla utca 30/a)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 17,4 pont

Menü: Csurgatott tojás leves, Zöldséges sertésragu bulgurral

Mintavétel ideje: 2022.02.07.

Mintavételi alap : 1000 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 11-14 éves gyermek

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
István Király Ált. Isk. Főzőkonyha
(8000 Székesfehérvár, Kelemen Béla utca 30/a)

Részletes érzékszervi minősítés:

Csurgatott tojás leves (355,7 g /adag)

Külső megjelenés: Az alaplé opálos, barnás-narancsos színű. Barna és piros fűszerszemcséket tartalmaz. Felületén megfelelő mennyiségű és arányú narancssárga zsiradék látható. A tojás jól eloszlatott, a foszlányok nagysága és színe jellemző. A sűrítés egyenletesen oszlik el, csomómentes. A tojás mennyisége az alapléhez viszonyítva megfelelő, arányos.
Állomány: Az alaplé jellemző sűrűségű, a sűrítés egynemű, csomómentes. A tojás megfelelő, laza állományú.
Illat: Jellegzetes, de a kömény illata kissé elnyomja a többi összetevő illatát
Íz: Telt, jellegzetes, harmonikus, jellemzően ízesített. A leves elnevezése és a bírált étel íze összhangban van.

 

 

 

 

 

 

Zöldséges sertésragu bulgurral (216,4 g + 235,6 g /adag)

Külső megjelenés: A szaft-alap megfelelő sűrűségű, narancssárgára színezett, csomómentes, sima. Zsiradékot kellő mennyiségben és arányban tartalmaz. Zöldfűszerdarabokat és apró sárgarépa-darabkákat tartalmaz. Közel azonos méretű, szabályos alakú, ép, jellemző élénkzöld színű zöldborsóval dúsított megfelelő mennyiségben és arányban. A hús egyenetlen méretű, szabálytalan alakú, világosbarna színű, néhány mócsingos, inas darabot tartalmaz. A bulgur sárgás színű, megfelelő színintenzitású, jellegzetes alakú, matt felületű, pergő szemekből áll.
Állomány: A szaft-alap megfelelő sűrűségű, egynemű, homogén. A zöldborsó és a hús megfelelően és kellően átfőtt, puha, jól rágható. A hús tartalmaz néhány zsíros, inas darabot. A bulgur egyenletesen átfőtt, kellően puha, jellegzetesen rugalmas, pergős. Nem vizes, nem zsíros, nem száraz.
Illat: Jellegzetes, telt, karakteres. A felhasznált összetevők illata harmonikusan érezhető, és megfelelően illeszkedik a bulgur natúr gabona illatához.
Íz: Jellegzetes, telt. A felhasznált összetevők íze harmonikusan érezhető, és megfelelően illeszkedik a bulgur natúr gabona ízéhez.

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Csurgatott tojásleves

  • tojás
  • liszt
  • olaj (napraforgó)
  • babérlevél
  • fűszerpaprika, csemege
  • só, jódozott
  • fokhagyma friss
  • ecet
  • kömény, őrölt

Zöldséges sertésragu bulgurral

  • olaj (napraforgó)
  • bulgur
  • jódozott só
  • ételízesítő (sómentes)
  • sertéslapocka
  • liszt
  • zöldborsó mirelit
  • sűrített paradicsom konzerv
  • vöröshagyma
  • fokhagyma friss

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >