Fejér megye - 97. számú vizsgálat - Bory Jenő Általános Iskola Főzőkonyha - Székesfehérvár
Fejér megye - 97. számú vizsgálat - Bory Jenő Általános Iskola Főzőkonyha - Székesfehérvár
97. számú vizsgálat (Főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Bory Jenő Általános Iskola, Főzőkonyha
(8000. Székesfehérvár, Tolnai u. 41.)
A menü minősítése:
ÁTLAG FELETTI | 16,3 pont |
Menü: Szilvaleves, Csirkemájrizottó reszeltsajttal és sárgarépás káposztasalátával
Mintavétel ideje: 2019. december 11.
Mintavételi alap : 170 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 éves korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe :
Hungast Vital Kft.
(1119 Budapest, Fehérvári út 85.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Szilvaleves (335 g /adag)
Külső megjelenés: |
Az alaplé opálos, rózsaszínes, színintenzitása megfelelően élénk. Barna fűszerszemcséket, egész szegfűszeget és fahéjrudat tartalmaz. Közel azonos méretű almakockákat, szétfőtt szilvadarabokat és sötét színű lepöndörödött héjdarabokat tartalmaz. A sűrítés egyenletesen oszlik el, homogén, csomómentes. |
Állomány: |
Az alaplé jellemző sűrűségű, krémesen folyó, a sűrítés homogén, csomómentes. Az almakocka kellően átfőtt, puha, a szilva szétfőtt. |
Illat: |
Jellegzetes, telt, harmonikus, aromás, szegfűszeges, fahéjas illat. |
Íz: |
Jellegzetes, telt, harmonikus, jellemzően fűszeres, gyümölcsös, tejszínes ízű. |
Csirkemájrizottó reszeltsajttal (330 g /adag)
Külső megjelenés: |
A rizs a szafttól világosbarnára színeződött, a rizsszemek épek, nem sérültek, közel azonos méretűek, különállóak. Fekete fűszerszemcséket és zöld fűszernövény darabokat tartalmaz. Közel azonos méretű sárgarépa- és zellerkockákat illetve zöldborsószemeket tartalmaz. Barna színű kisebb-nagyobb csirkemáj darabokat tartalmaz kis mennyiségben. Száraz, szaftot nem tartalmaz. A reszelt sajt világossárga színű, egyenletesre reszelt. |
Állomány: | A rizsszemek, a zöldségek és a máj megfelelően átfőttek, puhák. Száraz, szaftot nem tartalmaz. A sajt egyenletesen olvadt, puha. |
Illat: | Jellegzetes, telt illatú. A máj, a zöldségek, a rizs és a fűszerek illata harmonizál. A sajt jellegzetes, aromás illatú. |
Íz: | Jellegzetes, aromás, ízletes. Az összetevők íze jól harmonizál. A só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül. A sajt jellegzetesen aromás, telt, karakteres ízű. |
Sárgarépás káposztasaláta (68 g /adag)
Külső megjelenés: |
Kisebb-nagyobb szeletekre vágott sárgarépát, vékonyra szeletelt káposztacsíkokat tartalmaz, felöntőlé nem található rajta. A zöldségek épek, egészségesek, jól tisztítottak, színük megfelelő. |
Állomány: | Rugalmas, az összetevőkre jellemző állományú, nem megpuhult. |
Illat: | Az illata harmonikus, édeskés, ecetes, savanykás, a felhasznált növényi részekre jellemző. |
Íz: | A felhasznált növényi részekre jellemző, harmonikus, édeskés, savanykás, ecetes, aromás ízű. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Szilvaleves:
- alma, fagyasztott
- citromlé, 40%
- kristálycukor
- fahéj, egész
- búzaliszt
- pudingpor, puncs ízű
- só, jódozott
- szegfűszeg, egész
- szilva, fagyasztott
- főzőtejszín, 20%
- vaniliáscukor
Csirkemájrizottó reszeltsajttal:
- bazsalikom, morzsolt
- bors, fekete, őrölt
- csirkemáj, szív nélkül
- fokhagyma, fagyasztott
- gyökér, fagyasztott
- napraforgóétolaj
- petrezselyemzöld, fagyasztott
- rizs, előgőzölt
- sárgarépa, fagyasztott
- só, jódozott
- vöröshagyma, kockázott, fagyasztott
- zeller, fagyasztott
- zöldborsó fagyasztott
- zöldségleves, fűszerkeverék
- trappista sajt