Fejér megye - 94. számú vizsgálat - Dózsa György Általános Iskola Főzőkonyha - Dunaújváros
Fejér megye - 94. számú vizsgálat - Dózsa György Általános Iskola Főzőkonyha - Dunaújváros
94. számú vizsgálat (Főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Dózsa György Általános Iskola Főzőkonyha
(2400 Dunaújváros, Köztársaság út 14.)
A menü minősítése:
ÁTLAG FELETTI | 15,6 pont |
Menü: Reszelttészta leves, Sárgaborsófőzelék sertéspörkölttel, Kókuszgolyó
Mintavétel ideje: 2019. október 17.
Mintavételi alap : 450 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 éves korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe :
ZALAGAST Kft.
(1119 Budapest, Fehérvári út 85.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Reszelttészta leves (530 g /adag)
Külső megjelenés: |
Az alaplé opálos, pirospaprikától narancssárgára színezett, felületén apró, göngyöző zsiradékcseppek. Benne fekete és piros fűszerszemcsék és zöld fűszernövénydarabok láthatók. Különböző méretű és nagyságú, szabálytalan alakú, jól tisztított sárgarépa-, petrezselyemgyökér-, és karalábédarabokat tartalmaz. Levesbetétként tötfehér színű, különböző méretű és alakú, szétmálló, törmelékes tésztadarabokat tartalmaz. Összhatásában nem tetszetős megjelenésű, nem étvágygerjesztő. |
Állomány: |
Az alaplé jellemző sűrűségű, hígan folyó, homogén. A zöldségek és a levesbetét is túlfőtt, szétmálló, puha. A petrezselyemgyökér fás, rágási maradékot ad. |
Illat: |
Jellegtelen, üres, ételízesítő jellegű illat dominál. Enyhén zöldséges illat érezhető. |
Íz: |
Enyhén zöldséges, de jellegtelen, üres ízű. A só ízfokozó hatása nem érvényesül. |
Sárgaborsófőzelék sertéspörkölttel (293 g /adag)
Külső megjelenés: |
Az alapszósz jellegzetes sűrűségű, sárgás színű, piros és fekete fűszerszemcséket tartalmaz. Látható benne egy darab, zöld színű babérlevél, illetve sárga színű borsószemek. A sűrítés homogén, csomómentes. A pörkölt szaft-alapja a jellegzetesnél hígabb, pirospaprikától narancssárgára színezett, felületén nagyméretű zsiradékcseppekkel. Fekete és piros fűszerszemcséket, zöld színű paprikadarabot tartalmaz. A hús különböző méretűre kockázott, nem megfelelően tisztított, inas, mócsingos részeket tartalmaz. metszéslapja barnás színű. |
Állomány: | A főzelék jellemző sűrűség, sima, csomómentes. A sárgaborsó kellően átfőt, puha. A szaft-alap hígan folyó, a hús megfelelően átfőtt, puha, omlós, de a zsíros és inas részek rágósak. |
Illat: | Jellegzetes, telt, a sárgaborsó illata harmonikusan érezhető. A zsiradékon megfuttatott pirospaprika, a pirított hagyma, a hús pörkanyagának aromás illata és a hozzáadott fűszerek illata harmonikusan érezhető. |
Íz: | Jellegzetes, telt ízű. A zsiradékon megfuttatott pirospaprika, a pirított hagyma, a hús pörkanyagának aromás íze és a hozzáadott fűszerek íze harmonikusan érezhető. |
Kókuszgolyó (40 g /adag)
Külső megjelenés: |
1 db, 3,5 cm átmérőjű, fehér kókuszreszelékkel egyenletesen borított, sötétbarna színű golyó. Metszéslapja sötétbarna színű, benne világosbarna színű kekszdarabok láthatók. |
Állomány: | Megfelelően kidolgozott, az összetevők egyenletesen oszlanak el. Puha, képlékeny, jellemző átlagú. |
Illat: | Jellegzetesen édes, kókuszos illatú. Tiszta, harmonikus, telt. |
Íz: | Jellegzetesen édes, kókuszos-kekszes harmonikus ízű. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Reszelttészta leves:
- tojás
- liszt
- feketebors, őrölt
- ételízesítő
- fűszerpaprika, csemege
- étolaj
- só, jódozott
- gyökérkocka, mirelit
- karalábékocka, mirelit
- petrezselyemzöld, mirelit
- sárgarépakocka, mirelit
- zellerkocka, mirelit
- vöröshagyma
Sárgaborsófőzelék:
- füstölt kenyérszalonna
- babérlevél
- liszt
- bors, fekete, őrölt
- ételízesítő
- fűszerpaprika, csemege
- étolaj
- sárgaborsó
- só, jódozott
- fokhagyma
- vöröshagyma
Sertéspörkölt:
- sertéscomb
- vöröshagyma
- lecsó, natúr, konzerv
- fűszerpaprika, csemege
- bors
- olaj
- só
Kókuszgolyó
- háztartási keksz
- kakaópor
- kókuszreszelék
- kristálycukor
- vegyes íz
- margarin
- magozott meggy, mirelit
- tej, 15%-os