null Fejér megye - 81. számú vizsgálat - Lakat Lak Kft. Főzőkonyha - Bodajk

Fejér megye - 81. számú vizsgálat - Lakat Lak Kft. Főzőkonyha - Bodajk

Fejér megye - 81. számú vizsgálat - Lakat Lak Kft. Főzőkonyha - Bodajk

81. számú vizsgálat (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Lakat Lak Kft. Főzőkonyha
(8053 Bodajk, Bányász lakótelep 16.)

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT 18,0 pont

 

 

Menü: Zöldségleves, Burgonyafőzelék, Sertéspörkölt, Fehér kenyér

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. november 6.

Mintavételi alap : 935 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 év

A főzőkonyha üzemeltetője:
Lakat Lak Kft. 
(8053 Bodajk, Bányász lakótelep 16.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Zöldségleves (2,5-3,5 dl/adag)

Külső megjelenés: Az alaplé tiszta, felületén kellő mennyiségben és arányban láthatók zsiradékcseppek. Benne közel azonos méretű, jól tisztított sárgarépa-, petrezselyem-, zeller- és karalábékockák, illetve zöld fűszernövénydarabok találhatók. A levesbetét törtfehér színű eperlevél tészta. A leves elnevezése és a bírált étel megnevezése összhangban van. Idegen anyagot nem tartalmaz.
Állomány: Az alaplé jellemző sűrűségű, hígan folyó. A zöldségek és a levesbetét is egyenletesen átfőttek, kellően puhák, rágási maradékot nem adnak.
Illat: Zöldséges, friss érzetet keltő illatú. Idegen szagtól mentes. A leves elnevezése és a bírált étel illata összhangban van.
Íz: Enyhén zsíros ízű, emellett a zöldségek íze harmonikusan érezhető. A leves elnevezése és a bírált étel íze összehangban van. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Burgonyafőzelék, sertéspörkölt (2,5-3,5 dl + 5-6 dkg/adag)

Külső megjelenés: Az alapszósz jellegzetes sűrűségű, sárgás színű, zsiradékcseppeket kellő mennyiségben tartalmaz. Láthatók benne zöld fűszernövénydarabok és fekete fűszerszemcsék. A burgonya jól tisztított és közel azonos méretűre kockázott. A sűrítés egyenletesen oszlik el, homogén, csomómentes. A sertéspörkölt szaftja pirospaprikától narancsosra színezett, jellegének nem megfelelő sűrűségű, hígan folyó. Zsiradékcseppeket kellő mennyiségben tartalmaz. A szaftban piros és fekete fűszerszemcsék és piros lecsópaprikadarabok találhatók. A hús világosbarna színű, különböző méretűre kockázott, jól tisztított. A bírált étel elnevezése és megjelenése összhangban van. Idegen anyagot nem tartalmaz.
Állomány: A főzelék jellemző sűrűségű, egynemű, csomómentes. A burgonya egyenletesen átfőtt, puha. A pörkölt szaftja nem megfelelő sűrűségű, a jellegzetesnél hígabb. A hús kellően átfőtt, rágási maradékot nem ad.
Illat: A főzelék telt, friss illatú, a szaft harmonikusan paprikás-fűszeres illatú. A bírált étel elnevezése és illata összhangban van. Idegen szagtól mentes.
Íz: A főzelék lisztes ízű, a sűítőanyag íze dominál. A sertéspörkölt telt ízű, a hús és a felhasznált fűszerek íze harmonikusan érezhető. A bírált étel elnevezése és íze összhangban van. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fehér kenyér (1 szelet/adag)

Külső megjelenés Egy szelet, formában sült, szabályos alakú fehér kenyér. A héj, a kenyér típusára jellemzően világosbarna színű. A kenyérbél átsült, héjától nem elváló, egyenletes, a felhasznált lisztre jellemző színű. Idegen anyagtól mentes.
Állomány A kenyérbél átsült, egyöntetű állományú, rugalmas, csomómentes, laza szerkezetű.
Illat Aromás, a kenyérípusra jellemzően fűszerezett, harmonikus. Idegen szagtól mentes.
Íz Aromás, a kenyérípusra jellemzően fűszerezett. A sóhasználat megfelelő. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad:

Zöldségleves
Étolaj 0,2 l
Karalábé 0,5 kg
Ételízesítő 0,02 kg
Liszt 0,4 kg
Petrezselyem zöld 0,1 kg
Petrezselyem gyökér 0,6 kg
Sárgarépa 1,5 kg
Jódozott só 0,05 kg
Durum eperlevél tészta 0,4 kg
Vöröshagyma 0,2 kg
Zeller 0,1 kg

Burgonyafőzelék
Babérlevél 0,004 kg
Burgonya 8 kg
Ecet 20% 0,08 l
Étolaj 0,2 l
Liszt 0,4 kg
Jódozott só 0,05 kg
Tejföl 12% 1,5 l
Vöröshagyma 0,2 kg

Sertéspörkölt
Étolaj 0,4 l
Fokhagyma 0,04 kg
Őrölt kömény 0,004 kg
Lecsó 0,5 kg
Pirospaprika 0,05 kg
Sertés lapocka 4 kg
Jódozott só 0,05 kg
Vöröshagyma 1 kg


 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >