Fejér megye - 79. számú vizsgálat - Tópart Idősek Otthona
Fejér megye - 79. számú vizsgálat - Tópart Idősek Otthona
79. számú vizsgálat (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Tópart Idősek Otthona
(2484 Agárd, Tópart u. 13.)
A menü minősítése:
ÁTLAG FELETTI | 17,7 pont |
Menü: Zöldbableves, Paradicsomos káposzta, Sült hús
Mintavétel ideje: 2018. október 15.
Mintavételi alap: 28 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: idős
Főzőkonyha:
Retro Ízek Konyhája
(8000 Székesfehérvár, Prohászka u. 53.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Zöldbableves (4 dl/adag)
Külső megjelenés: | Az alaplé opálos, pirospaprikától narancssárgára színezett, felületén kellő mennyiségű és arányú zsiradékcseppek láthatók. A piros és fekete fűszerszemcsék mellet, jól tisztított zöldbab, sárgarépa- és hagymadarabokat tartalmaz. Az összetevők aránya megfelelő. A levesbetét törtfehér színű csipetke tészta. A leves elnevezése és a bírált étel megjelenése összhangban van. Idegen anyagtól mentes. |
Állomány: | Az alaplé hígan folyó. A zöldségek kellően átfőttek, puhák. A tészta egyenletesen átfőtt, nem összetapadó. |
Illat: | Az adott zöldségekre jellemzőittatú. A fűszerek illata jól érezhető. A leves elnevezése és a bírált étel illata összhangban van. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Jellegzetes zöldséges-fűszeres ízű, a bors íze erőteljesebben érezhető, az dominál. A levesbetét tiszta ízű. A leves elnevezése és a bírált étel íze összhangban van. idegen íztől mentes. |
Paradicsomos káposzta, sült hús (30 + 10 dkg/adag)
Külső megjelenés: |
Paradicsomra jellemző, piros színű, megfelelő sűrűségű, egynemű, csomómentes, fényes felületű az alaplé. Benne különböző méretűre vágott édes káposztadarabok.Az alaplé tartalmaz fekete fűszerszemcséket és zöld fűszernövénydarabokat kellő arányban és mennyiségben. A hús, szelet húsra jellemzőformájú, szabályos, egyenletes vastagságú, nem hiányos. Megfelelően tisztított zsíros részektől mentes. Metszéslapjának színe a fehértől a világosbarnáig terjed. Összhatásában tetszetős megjelenésű. Idegen anyagot nem tartalmaz. |
Állomány: | Az alaplé a jellegének megfelelő sűrűségű, selymes. A sűrítés egynemű, csomómentes. A káposztadarabok jól átfőttek, rágási maradékot nem adnak. A hús kellően átfőtt, puha, rugalmas, de kissé kiszáradt. Zsíros, rágós részeket nem tartalmaz. A hús felülete is kellően megsült. |
Illat: | Telt, harmonikus, jellegzetesen édes-savanykás, paradicsomos illatú. Az étel elnevezése és a bírált étel illata összhangban van. A hús jellegzetesen sült hús illatú. Az étel elnevezése és a bírált étel illata összhangban van. A sült hús jellegzetesen sült hús illatú, de a fűszerek illata nem érezhető rajta. Idegen szagtól mentesek. |
Íz: | Telt, jellegzetes, paradicsomosízű a szósz, de kissé édes. Az étel elnevezése és a bírált étel íze összhangban van. A hús sült húsra jellemző ízű, fűszerezettség nem érezhető rajta. Idegen íztől mentesek. |
Részletes összetétel/anyaghányad 10 adagra:
Zöldbableves
Zöldbab 70 dkg
Sárgarépa 20 dkg
Tészta 10 dkg
Só 1 dkg
Bors 1 dkg
Ételízesítő 1 dkg
Pirospaprika 2 dkg
Babérlevél 0,05 dkg
Olaj 0,5 dl
Liszt 10 dkg
Sült hús
Hús 1 kg
Só 1 dkg
Bors 1 dkg
Sülthús fűszer 2 dkg
Olaj 1,5 dl
Paradicsomos káposzta
Káposzta 1,5 kg
Paradicsompüré 20 dkg
Só 1 dkg
Bors 1 dkg
Kömény 1 dkg
Liszt 20 dkg
Olaj 1 dl
Cukor 15 dkg
Hagyma 5 dkg