null Fejér megye - 79. számú vizsgálat - Tópart Idősek Otthona

Fejér megye - 79. számú vizsgálat - Tópart Idősek Otthona

Fejér megye - 79. számú vizsgálat - Tópart Idősek Otthona

79. számú vizsgálat (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Tópart Idősek Otthona
(2484 Agárd, Tópart u. 13.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 17,7 pont

 

 

Menü: Zöldbableves, Paradicsomos káposzta, Sült hús

 

 

Mintavétel ideje: 2018. október 15.

Mintavételi alap: 28 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: idős

Főzőkonyha:
Retro Ízek Konyhája
(8000 Székesfehérvár, Prohászka u. 53.)
 

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldbableves (4 dl/adag)

Külső megjelenés: Az alaplé opálos, pirospaprikától narancssárgára színezett, felületén kellő mennyiségű és arányú zsiradékcseppek láthatók. A piros és fekete fűszerszemcsék mellet, jól tisztított zöldbab, sárgarépa- és hagymadarabokat tartalmaz. Az összetevők aránya megfelelő. A levesbetét törtfehér színű csipetke tészta. A leves elnevezése és a bírált étel megjelenése összhangban van. Idegen anyagtól mentes.
Állomány: Az alaplé hígan folyó. A zöldségek kellően átfőttek, puhák. A tészta egyenletesen átfőtt, nem összetapadó.
Illat: Az adott zöldségekre jellemzőittatú. A fűszerek illata jól érezhető. A leves elnevezése és a bírált étel illata összhangban van. Idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegzetes zöldséges-fűszeres ízű, a bors íze erőteljesebben érezhető, az dominál. A levesbetét tiszta ízű. A leves elnevezése és a bírált étel íze összhangban van. idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paradicsomos káposzta, sült hús (30 + 10 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Paradicsomra jellemző, piros színű, megfelelő sűrűségű, egynemű, csomómentes, fényes felületű az alaplé. Benne különböző  méretűre vágott édes káposztadarabok.Az alaplé tartalmaz fekete fűszerszemcséket és zöld fűszernövénydarabokat kellő arányban és mennyiségben. A hús, szelet húsra jellemzőformájú, szabályos, egyenletes vastagságú, nem hiányos. Megfelelően tisztított zsíros részektől mentes. Metszéslapjának színe a fehértől a világosbarnáig terjed. Összhatásában tetszetős megjelenésű. Idegen anyagot nem tartalmaz.

Állomány: Az alaplé a jellegének megfelelő sűrűségű, selymes. A sűrítés egynemű, csomómentes. A káposztadarabok jól átfőttek, rágási maradékot nem adnak. A hús kellően átfőtt, puha, rugalmas, de kissé kiszáradt. Zsíros, rágós részeket nem tartalmaz. A hús felülete is kellően megsült. 
Illat: Telt, harmonikus, jellegzetesen édes-savanykás, paradicsomos illatú. Az étel elnevezése és a bírált étel illata összhangban van. A hús jellegzetesen sült hús illatú. Az étel elnevezése és a bírált étel illata összhangban van. A sült hús jellegzetesen sült hús illatú, de a fűszerek illata nem érezhető rajta. Idegen szagtól mentesek.
Íz: Telt, jellegzetes, paradicsomosízű a szósz, de kissé édes. Az étel elnevezése és a bírált étel íze összhangban van. A hús sült húsra jellemző ízű, fűszerezettség nem érezhető rajta. Idegen íztől mentesek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 10 adagra:

Zöldbableves
Zöldbab 70 dkg
Sárgarépa 20 dkg
Tészta 10 dkg
Só 1 dkg
Bors 1 dkg
Ételízesítő 1 dkg
Pirospaprika 2 dkg
Babérlevél 0,05 dkg
Olaj 0,5 dl
Liszt 10 dkg

 

Sült hús
Hús 1 kg
Só 1 dkg
Bors 1 dkg
Sülthús fűszer 2 dkg
Olaj 1,5 dl
 

Paradicsomos káposzta
Káposzta 1,5 kg
Paradicsompüré 20 dkg
Só 1 dkg
Bors 1 dkg
Kömény 1 dkg
Liszt 20 dkg
Olaj 1 dl
Cukor 15 dkg
Hagyma 5 dkg

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >