null Fejér megye – 72. számú vizsgálat – Verebi Iskola és Óvoda Tálalókonyha

Fejér megye – 72. számú vizsgálat – Verebi Iskola és Óvoda Tálalókonyha

Fejér megye – 72. számú vizsgálat – Verebi Iskola és Óvoda Tálalókonyha

72. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Verebi Iskola és Óvoda Tálalókonyha
(2477 Vereb, Berényi út 4-6.)

 

A menü minősítése:

ÁTLAGOS

 

 

Menü: Zöldségleves, Fejtettbab főzelék, Sertéspörkölt, Teljeskiőrlésű kenyér

 

 

Mintavétel ideje: 2017. november 21.

Mintavételi alap :  35 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: óvodás

Főzőkonyha:
 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 

 Zöldségleves (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Az alaplé enyhén opálos, megfelelően élénk, sárgás színű, zsiradékcseppet nem tartalmaz. Zöld fűszernövénydarabok, piros és fekete fűszerszemcsék láthatók benne. Tartalmaz jól tisztított, közel azonos méretű sárgarépa-és zöldségkockákat, illetve hagymadarabokat. Levesbetétként törtfehér színű kiskocka tészta található benne, összefőtt tésztadarabokat tartalmaz. Idegen anyagtól mentes.
Állomány: Az alaplé hígan folyó, a zöldségek kellően átfőttek, puhák. A levesbetét túlfőtt, szétmálló, összefőtt darabokat tartalmaz.
Illat: Zöldséges, telt harmonikus illat jellemzi. Idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegzetes zöldséges ízű, harmonikus, megfelelően fűszerezett. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fejtettbab főzelék, Sertéspörkölt (3 dl + 10 dkg /adag)

 

Külső megjelenés: Az alapszósz jellegzetes sűrűségű, törtfehér színű. A sűrítés kicsapódott, enyhén csomós. Babérlevelet és apró zöld fűszerdarabokat tartalmaz. Közel azonos méretű, ép, szabályos alakú, világosbarna színű babszemek láthatók benne.
A pörköltszaft pirospaprikától narancsos-pirosra színezett, megfelelő sűrűségű. Zsiradékcseppet megfelelő mennyiségben és arányban tartalmaz. A szaftban találhatók piros és fekete fűszerszemcsék, változó nagyságú hagyma- és paprikadarabok.
A hús barnás színű, egyenetlen méretű, nem jól tisztított, zsíros részeket tartalmaz. Idegen anyagtól mentes.
Állomány: Az alapszósz jellemző sűrűségű. A sűrítés kicsapódott, enyhén csomós. A zöldségek kellően átfőttek, puhák. A szaft megfelelő sűrűségű, homogén, a hús kellően átfőtt, puha, de zsíros részeket tartalmaz.
Illat: Jellegzetesen savanykás, telt, harmonikus illat jellemzi a főzeléket. A sertéspörkölt paprikás, hagymás, húsos, jellemzően fűszeres, telt, harmonikus illatú.. Idegen szagtól mentesek.
Íz: Jellegzetesen telt, savanykás, harmonikus íz jellemzi a főzeléket. A sertéspörkölt paprikás, hagymás, húsos, jellemzően fűszeres ízű. Idegen íztől mentesek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teljeskiőrlésű kenyér
 

Külső megjelenés: 1 szelet, formában sült, arányosan domború, szabályos alakú kenyér. A héj a kenyértípusra jellemzően sötétbarna, matt, cserepes. A kenyérbél átsült, a héjtól nem elváló, egyenletes, a felhasznált lisztre jellemzően barnás színű.
Állomány: A kenyérbél átsült, egyöntetű állományú, rugalmas, csomómentes, egyenletesen lazított, laza szerkezetű, vékony pórusfalú, a durva őrlemények jól láthatók egyenletes eloszlásban. nem morzsálódó, nem széteső a bélzet.
Illat: A kenyértípusra jellemző, aromás illatú. harmonikus, idegen szagtól mentes.
Íz: A kenyértípusra jellemző, harmonikus, telt íz jellemzi. Idegen íztől mentes.

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adag :

Zöldségleves
Sárgarépa mirelit 2 kg
Száraztészta 0,8 kg
Petrezselyemgyökér 0,8 kg
Karfiol 0,5 kg
Cukkini 0,5 kg
Karalábé 0,5 kg
Zeller 0,3 kg
Zöldborsó mirelit 0,5 kg
Zeller 0,3 kg
Olaj 0,3 l
Vöröshagyma 0,2 kg
Ételízesítő 0,01 kg
Feketebors 0,05 kg

Sertés pörkölt
Sovány sertéshús 5 kg
Lecsókonzerv 1,5 kg
Vöröshagyma 1 kg
Olaj 0,4 dl
Fűszerpaprika 0,1 kg
Só 0,02 kg
Feketebors 0,003 kg
Kömény 0,003 kg

Fejtettbab főzelék
Fejtett bab 6 kg
Tejföl 12% 2 l
Liszt 0,5 kg
Olaj 0,4 l
Vöröshagyma 0,2 kg
Ecet 0,05l
Cukor 0,02 kg
Só 0,02 kg
Őrölt bors 0,05 kg

 


 

 


Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >