Fejér megye – 71. számú vizsgálat – Tópart Idősek Otthona
Fejér megye – 71. számú vizsgálat – Tópart Idősek Otthona
71. számú vizsgálat – (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Tópart Idősek Otthona Tálalókonyha
(Agárd-Gárdony, Tópart u. 13.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS |
Menü: Magyaros burgonyaleves, Tökfőzelék sertéspörkölt, Fehér kenyér
Mintavétel ideje: 2017. november 23.
Mintavételi alap : 27 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: idős
Főzőkonyha: Retró Ízek Konyhája (Szifigyet Közhasznú Nonprofit Kft.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Magyaros burgonyaleves (4 dl/adag)
Külső megjelenés: | Opálos, fűszerpaprikától narancssárgára színezett az alaplé, felületén apró zsiradékcseppek megfelelő mennyiségben és arányban. Tartalmaz zöld fűszernövénydarabokat, fekete és piros fűszerszemcséket, közel azonos méretű sárgarépa-, zöldség- és hagymadarabokat. Ezenkívül láthatók benne kisebb-nagyobb méretű burgonyakockák. A zöldségek jól tisztítottak. Levesbetétként törtfehér színű, csipetke jellegű tésztát tartalmaz. A tészta ép, közel azonos méretű, és nem áll össze csomókba. Az összetevők aránya és mennyisége megfelelő, tetszetős megjelenésű, idegen anyagot nem tartalmaz. |
Állomány: | Az alaplé hígan folyó. A zöldségek és a levesbetét egyenletesen átfőttek, kellően puhák, nem adnak rágási maradékot. |
Illat: | Zöldséges-burgonyás-fűszeres, telt illat jellemzi. Harmonikus, idegen szagtól mentes. |
Íz: | Zöldséges-burgonyás-fűszeres ízű, telt, harmonikus, megfelelően fűszerezett. Idegen íztől mentes. |
Tökfőzelék, sertéspörkölttel (3 dl + 10 dkg /adag)
Külső megjelenés: | Az alapszósz jellegzetes sűrűségű, sárga színű. Benne zöld kapordarabok, piros fűszerszemcsék, közel azonos méretű tökdarabok találhatók. Felületén kellő mennyiségű és arányú zsiradékcseppek láthatók. A sűrítés kicsapódott, nem homogén.
Az összetevők aránya megfelelő, idegen anyagtól mentes. A pörköltszaft megfelelő sűrűségű, fűszerpaprikától narancsos-barnára színezett. Megfelelő arányban tartalmaz hagymadarabokat, fekete és piros fűszerszemcséket és zsiradékcseppeket.A hús barna színű, egyenetlen nagyságú, nem jól tisztított, zsíros részeket tartalmaz. Idegen anyagtól mentes. |
Állomány: | A főzelék jellemző sűrűségű. A tök egyenletesen átfőtt, puha, jól rágható, nem ad rágási maradékot. A sűrítés kicsapódott, nem homogén. |
Illat: | A főzeléket savanykás, tökös-kapros illat jellemzi. Harmonikus. |
Íz: | A főzelék savanykás-kapros-tökös ízű. Harmonikus, telt, jellemzően fűszerezett. |
Részletes összetétel/anyaghányad 10 adag :
Magyaros burgonyaleves
Burgonya 2,5 kg
Vegyes zöldség 20 dkg
Lecsó 15 dkg
Só 3 dkg
Bors 1 dkg
Pirospaprika 1 dkg
Liszt 10 dkg
Fűszerkömény 1 dkg
Levesbetét 20 dkg
Tökfőzelék
Tök, mirelit 1 kg
Vöröshagyma 20 dkg
Ecet 3 dl
Cukor 2 dkg
Tejföl 3 dl
Olaj 1 dl
Sertéspörkölt
Vöröshagyma 20 dkg
Olaj 1 dl
Sertéshús 60 dkg
Pirospaprika 2 dkg
Só 3 dkg
Bors 1 dkg
Lecsó 10 dkg