null Fejér megye – 71. számú vizsgálat – Tópart Idősek Otthona

Fejér megye – 71. számú vizsgálat – Tópart Idősek Otthona

Fejér megye – 71. számú vizsgálat – Tópart Idősek Otthona

71. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Tópart Idősek Otthona Tálalókonyha
(Agárd-Gárdony, Tópart u. 13.)

 

A menü minősítése:

ÁTLAGOS

 

 

Menü: Magyaros burgonyaleves, Tökfőzelék sertéspörkölt, Fehér kenyér

 

 

Mintavétel ideje: 2017. november 23.

Mintavételi alap :  27 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: idős

Főzőkonyha: Retró Ízek Konyhája (Szifigyet Közhasznú Nonprofit Kft.)
 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 

Magyaros burgonyaleves (4 dl/adag)

Külső megjelenés: Opálos, fűszerpaprikától narancssárgára színezett az alaplé, felületén apró zsiradékcseppek megfelelő mennyiségben és arányban. Tartalmaz zöld fűszernövénydarabokat, fekete és piros fűszerszemcséket, közel azonos méretű sárgarépa-, zöldség- és hagymadarabokat. Ezenkívül láthatók benne kisebb-nagyobb méretű burgonyakockák. A zöldségek jól tisztítottak. Levesbetétként törtfehér színű, csipetke jellegű tésztát tartalmaz. A tészta ép, közel azonos méretű, és nem áll össze csomókba. Az összetevők aránya és mennyisége megfelelő, tetszetős megjelenésű, idegen anyagot nem tartalmaz.
Állomány: Az alaplé hígan folyó. A zöldségek és a levesbetét egyenletesen átfőttek, kellően puhák, nem adnak rágási maradékot.
Illat: Zöldséges-burgonyás-fűszeres, telt illat jellemzi. Harmonikus, idegen szagtól mentes.
Íz: Zöldséges-burgonyás-fűszeres ízű, telt, harmonikus, megfelelően fűszerezett. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tökfőzelék, sertéspörkölttel (3 dl + 10 dkg /adag)

 

Külső megjelenés: Az alapszósz jellegzetes sűrűségű, sárga színű. Benne zöld kapordarabok, piros fűszerszemcsék, közel azonos méretű tökdarabok találhatók. Felületén kellő mennyiségű és arányú zsiradékcseppek láthatók. A sűrítés kicsapódott, nem homogén.

Az összetevők aránya megfelelő, idegen anyagtól mentes.

A pörköltszaft megfelelő sűrűségű, fűszerpaprikától narancsos-barnára színezett. Megfelelő arányban tartalmaz hagymadarabokat, fekete és piros fűszerszemcséket és zsiradékcseppeket.A hús barna színű, egyenetlen nagyságú, nem jól tisztított, zsíros részeket tartalmaz. Idegen anyagtól mentes.

Állomány: A főzelék jellemző sűrűségű. A tök egyenletesen átfőtt, puha, jól rágható, nem ad rágási maradékot. A sűrítés kicsapódott, nem homogén.
Illat: A főzeléket savanykás, tökös-kapros illat jellemzi. Harmonikus.
Íz: A főzelék savanykás-kapros-tökös ízű. Harmonikus, telt, jellemzően fűszerezett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 10 adag :

Magyaros burgonyaleves
Burgonya 2,5 kg
Vegyes zöldség 20 dkg
Lecsó 15 dkg
Só 3 dkg
Bors 1 dkg
Pirospaprika 1 dkg
Liszt 10 dkg
Fűszerkömény 1 dkg
Levesbetét 20 dkg

Tökfőzelék
Tök, mirelit 1 kg
Vöröshagyma 20 dkg
Ecet 3 dl
Cukor 2 dkg
Tejföl 3 dl
Olaj 1 dl

Sertéspörkölt
Vöröshagyma 20 dkg
Olaj 1 dl
Sertéshús 60 dkg
Pirospaprika 2 dkg
Só 3 dkg
Bors 1 dkg
Lecsó 10 dkg

 


Friss hírek

2025. április 22, kedd

Tanúsító szervezet elismerése

Magyarországon az Öko EK rendelet által előírt ellenőrzési rendszer keretén belül két tanúsító szervezet ellenőrzése alatt tevékenykedhetnek az ökológiai gazdálkodást folytatni kívánó gazdálkodók. A 34/2013. VM rendelet alapján az ökológiai termelés, feldolgozás, forgalmazás ellenőrzési és tanúsítási tevékenység végzésére a NÉBIH jogosult tanúsító szervezetet elismerni.

Tovább >

2025. március 31, hétfő

Közlemény elveszett „zöld könyvekről” (2025.03.31.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >