null Fejér megye – 69. számú vizsgálat – "Laci bácsi" konyhája, Óvoda Főzőkonyha - Csákvár

Fejér megye – 69. számú vizsgálat – "Laci bácsi" konyhája, Óvoda Főzőkonyha - Csákvár

Fejér megye – 69. számú vizsgálat – "Laci bácsi" konyhája, Óvoda Főzőkonyha - Csákvár

69. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

"Laci bácsi" konyhája, Óvoda Főzőkonyha
(8083 Csákvár, Ady E. út 2.)

 

A menü minősítése:

ÁTLAGOS

 

 

Menü: Májgombócleves, Tökfőzelék, Vagdalt

 

 

Mintavétel ideje: 2017. október 24.

Mintavételi alap :  65 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: óvodás

Főzőkonyha: u.a.
Üzemeltető:

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 

Májgombócleves (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Az alaplé opálos, kissé zavaros, fűszerpaprikától barnás-narancsosra színezett, megfelelően élénk. Benne piros és fekete fűszerszemcsék, zöld fűszernövénydarabok, illetve különböző méretű, és szabálytalan alakú, jól tisztított sárgarépa- és fehérrépadarabok láthatók. Az összetevők aránya megfelelő. Levesbetétként májgombócot tartalmaz, mely barnás színű és zöld fűszernövénydarabokat tartalmaz. A májgombócok szabálytalan alakúak és különböző méretűek.
Állomány: Az alaplé jellemző sűrűségű, homogén. A zöldségek szétfőttek, szétmállók. A májgombóc egyenletesen átfőtt, könnyen rágható, a dúsítóanyag megfelelő arányban és egyenletesen elkeverve van jelen.
Illat: Enyhe zöldséges illat jellemzi, a máj illata dominál. harmonikus, idegen szagtól mentes.
Íz: Telt ízhatású, a zöldségek-fűszerek- májgombóc íze harmonikus. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tökfőzelék, vagdalt (2 dl + 7 dkg /adag)

 

Külső megjelenés: Az alapszósz jellegzetes sűrűségű, fűszerpaprikától narancssárgára színezett. A sűrítőanyag- tejföl kicsapódott, nem egynemű. Láthatók benne zöld kapordarabok megfelelő mennyiségben és közel azonos nagyságú, sárga színű tökdarabok. felülete sötétebb színűre pirult, a belseje világosabbra sült. A belsejében fekete és piros fűszerszemcsék láthatók egyenletes arányban, kellően tömör.
Állomány: A főzelék jellemző sűrűségű, de nem homogén. A tök túlfőtt, szétmálló. A vagdalt külseje megfelelően megsült, belseje kellően puha, rugalmas, rágáskor jól összeáll, nem ad rágási maradékot. Az összetevők aránya megfelelő.
Illat: Harmonikus, savanykás, kapros illatú a főzelék. A vagdalt illata jellegzetes, a sült hús és a fűszerek illata harmonikusan érezhető. Idegen szagtól mentesek.
Íz: A főzeléket savanykás-kapros-tökös íz jellemzi. A vagdalt jellegzetes, harmonikus ízű, a sült hús íze és a fűszerek kiegészítik egymást. Idegen íztől mentesek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fehér kenyér (1 db/adag)

 

Külső megjelenés: 1 darab fél szelet kenyér. A héja világosbarna színű, matt, cserepes. A kenyérbél átsült, héjától nem elváló, egyenletes, a felhasznált lisztre jellemzően fehér színű.
Állomány: A kenyérbél átsült, egyöntetű, rugalmas, csomómentes, egyenletesen lazított, fajtájára jellemzően laza.
Illat: Fehér kenyérre jellemzően aromás, harmonikus. Idegen szagtól mentes.
Íz: Fehér kenyérre jellemzően aromás, idegen íztől mentes.

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adag :

Májgombócleves
Máj 3,5 kg
Tojás 20 db
Búzadara 2,5 kg
Zöldség 2,5 kg
Sárgarépa 4 kg
Vöröshagyma 2 kg
Zeller 1 kg
Lecsó 3 kg
Olaj 3 l
Bors 0,01 kg
Ételízesítő 0,15 kg

Tökfőzelék
Tök 20 kg
Kapor 0,02 kg
Ételízesítő 0,15 kg
Cukor 2,5 kg
Só 0,2 kg
Ecet 0,2 l

Vagdalt
Sertés comb 12 kg
Kenyér 2 kg
Kömény 0,01 kg
Fokhagyma 0,1 kg
Só 0,15 kg
Fűszerpaprika 0,09 kg
Bors 0,03 kg

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >