Fejér megye – 69. számú vizsgálat – "Laci bácsi" konyhája, Óvoda Főzőkonyha - Csákvár
Fejér megye – 69. számú vizsgálat – "Laci bácsi" konyhája, Óvoda Főzőkonyha - Csákvár
69. számú vizsgálat – (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
"Laci bácsi" konyhája, Óvoda Főzőkonyha
(8083 Csákvár, Ady E. út 2.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS |
Menü: Májgombócleves, Tökfőzelék, Vagdalt
Mintavétel ideje: 2017. október 24.
Mintavételi alap : 65 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: óvodás
Főzőkonyha: u.a.
Üzemeltető:
Részletes érzékszervi minősítés:
Májgombócleves (2 dl/adag)
Külső megjelenés: | Az alaplé opálos, kissé zavaros, fűszerpaprikától barnás-narancsosra színezett, megfelelően élénk. Benne piros és fekete fűszerszemcsék, zöld fűszernövénydarabok, illetve különböző méretű, és szabálytalan alakú, jól tisztított sárgarépa- és fehérrépadarabok láthatók. Az összetevők aránya megfelelő. Levesbetétként májgombócot tartalmaz, mely barnás színű és zöld fűszernövénydarabokat tartalmaz. A májgombócok szabálytalan alakúak és különböző méretűek. |
Állomány: | Az alaplé jellemző sűrűségű, homogén. A zöldségek szétfőttek, szétmállók. A májgombóc egyenletesen átfőtt, könnyen rágható, a dúsítóanyag megfelelő arányban és egyenletesen elkeverve van jelen. |
Illat: | Enyhe zöldséges illat jellemzi, a máj illata dominál. harmonikus, idegen szagtól mentes. |
Íz: | Telt ízhatású, a zöldségek-fűszerek- májgombóc íze harmonikus. Idegen íztől mentes. |
Tökfőzelék, vagdalt (2 dl + 7 dkg /adag)
Külső megjelenés: | Az alapszósz jellegzetes sűrűségű, fűszerpaprikától narancssárgára színezett. A sűrítőanyag- tejföl kicsapódott, nem egynemű. Láthatók benne zöld kapordarabok megfelelő mennyiségben és közel azonos nagyságú, sárga színű tökdarabok. felülete sötétebb színűre pirult, a belseje világosabbra sült. A belsejében fekete és piros fűszerszemcsék láthatók egyenletes arányban, kellően tömör. |
Állomány: | A főzelék jellemző sűrűségű, de nem homogén. A tök túlfőtt, szétmálló. A vagdalt külseje megfelelően megsült, belseje kellően puha, rugalmas, rágáskor jól összeáll, nem ad rágási maradékot. Az összetevők aránya megfelelő. |
Illat: | Harmonikus, savanykás, kapros illatú a főzelék. A vagdalt illata jellegzetes, a sült hús és a fűszerek illata harmonikusan érezhető. Idegen szagtól mentesek. |
Íz: | A főzeléket savanykás-kapros-tökös íz jellemzi. A vagdalt jellegzetes, harmonikus ízű, a sült hús íze és a fűszerek kiegészítik egymást. Idegen íztől mentesek. |
Fehér kenyér (1 db/adag)
Külső megjelenés: | 1 darab fél szelet kenyér. A héja világosbarna színű, matt, cserepes. A kenyérbél átsült, héjától nem elváló, egyenletes, a felhasznált lisztre jellemzően fehér színű. |
Állomány: | A kenyérbél átsült, egyöntetű, rugalmas, csomómentes, egyenletesen lazított, fajtájára jellemzően laza. |
Illat: | Fehér kenyérre jellemzően aromás, harmonikus. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Fehér kenyérre jellemzően aromás, idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 100 adag :
Májgombócleves
Máj 3,5 kg
Tojás 20 db
Búzadara 2,5 kg
Zöldség 2,5 kg
Sárgarépa 4 kg
Vöröshagyma 2 kg
Zeller 1 kg
Lecsó 3 kg
Olaj 3 l
Bors 0,01 kg
Ételízesítő 0,15 kg
Tökfőzelék
Tök 20 kg
Kapor 0,02 kg
Ételízesítő 0,15 kg
Cukor 2,5 kg
Só 0,2 kg
Ecet 0,2 l
Vagdalt
Sertés comb 12 kg
Kenyér 2 kg
Kömény 0,01 kg
Fokhagyma 0,1 kg
Só 0,15 kg
Fűszerpaprika 0,09 kg
Bors 0,03 kg