null Fejér megye - 113. számú vizsgálat - Gánti Német Nemzetiségi Óvoda Főzőkonyha - Gánt

Fejér megye - 113. számú vizsgálat - Gánti Német Nemzetiségi Óvoda Főzőkonyha - Gánt

Fejér megye - 113. számú vizsgálat - Gánti Német Nemzetiségi Óvoda Főzőkonyha - Gánt

113. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Gánti Német Nemzetiségi Óvoda Főzőkonyha
8082 Gánt, Táncsics utca 4.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 17,4pont

 

 

Menü: Csontleves, Kelkáposztafőzelék sertéspörkölttel, búzakenyér

 

 

Mintavétel ideje: 2021. január 26.

Mintavételi alap : 50 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 éves korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Gánt Község Önkormányzata
(8082 Gánt, Hegyalja utca 25.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Csontleves (- g /adag)

Külső megjelenés:

Az alaplé tiszta, áttetsző, aranysárga. Zsiradékcseppeket kellő mennyiségben és arányban tartalmaz. Láthatók benne fekete fűszerszemcsék és zöld fűszernövény darabok.
A zöldségek beazonosíthatók, jól tisztítottak, egyenetlen méretűek. A levesbetét törtfehér színű cérnametélt, nem törmelékes, nem áll össze csomókba.

Állomány:

Az alaplé hígan folyó. A zöldségek egyenletesen átfőttek, puhák, jól rághatóak, rágási maradékot nem adnak. A levesbetét megfelelően és egyenletesen átfőtt.

Illat:

Jellegzetes, tiszta, a zöldségek illata dominál. A levesbetét illata a levessel összhatásban harmonikus. A leves elnevezése és a bírált étel illata összhangban van.

Íz:

Jellegzetes, a zöldségek íze dominál. Kissé alulfűszerezett. A levesbetét íze jellegzetes, a levessel összhatásban harmonikus. A leves elnevezése és a bírált étel íze összhangban van.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kelkáposztafőzelék sertéspörkölttel (- g/adag)

Külső megjelenés:

Az alapszósz jellegzetes sűrűségű, világos-barnás, fűszerpaprikától színezett. Zsiradékcseppeket kellő mennyiségben és arányban tartalmaz. Piros és fekete fűszerszemcséket és zöld fűszernövény darabokat tartalmaz.
A zöldségek beazonosíthatóak, egyenletes méretűek és alakúak, színük a fajtájukra jellemző. A sűrítés-dúsítás egyenletesen oszlik el, csomómentes.
A pörkölt szaft vízszerű, nem megfelelő sűrűségű, barnás-narancsos színű. Felületén zsiradékcseppek láthatók.

Állomány:

A főzelék jellemző sűrűségű, homogén, csomómentes. A zöldségek egyenletesen átfőttek, kellően puhák. A pörkölt szaft a jellegzetestől hígabb. A hús egyenletesen átfőtt, kellően puha, jól rágható, nem zsíros, nem száraz. Rágási maradékot nem ad.

Illat:

A káposzta illata mellett lisztes rántásos illat dominál. A pörkölt telt, karakteres, aromás. A zsíron megfuttatott pirospaprika, a pirított hagyma, a hús és a pörkanyag aromás illata és a fűszerek illata harmonikusan érezhető.
Az étel elnevezése és a bírált étel illata összhangban van.

Íz:

A káposzta jellegzetes íze mellett a sűrítőanyag lisztes íze dominál. A só ízfokozó hatása nem megfelelően érvényesül. A pörkölt jellegzetes, karakteres, aromás ízű.
A zsíron megfuttatott pirospaprika, a pirított hagyma, a hús és pörkanyagának aromás íze és a hozzáadott fűszerek íze harmonikusan érezhető. Az étel elnevezése és illata összhangban van.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Búza fehérkenyér (- g/adag)

Külső megjelenés:

Negyed szelet világosbarna héjú, matt felületű kenyér. A kenyérbél átsült, a héjtól nem elváló, drapp színű.

Állomány:

A kenyérbél átsült, egyöntetű állományú, rugalmas, csomómentes, egyenletesen lazított, vékony pórusfalú.

Illat:

Aromás, kenyértípusra jellemzően fűszerezett, harmonikus illatú.

Íz:

Aromás, kenyértípusra jellemzően fűszerezett, harmonikus ízű.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

 

  • köménymag
  • kristálycukor
  • lecsó, natur
  • majoranna
  • napraforgó étolaj
  • sárgarépa, friss
  • sertéscsont
  • sertéscomb
  • száraztészta
  • szerecsendió
  • főzőtejszín
  • tej
  • TVpaprika
  • vöröshagyma
  • zeller
  • fehérrépa

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >