A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 éves korosztály
A főzőkonyhaneve, címe:
Margaréta Óvod Főzőkonyha
(2400 Dunaújváros, Lilla köz.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Lebbencsleves (453 g /adag)
Külső megjelenés:
Az alaplé opálos, pirospaprikától színezett. Színintenzitása megfelően élénk. Felületén narancssárga zsírcseppek láthatók arányos mennyiségben. Fekete és narancssárga fűszerszemcséket és zöld fűszernövény darabokat tartalmaz. A zöldségek beazonosíthatók: sárgarépa, petrezselyem, karalábé, burgonya. Jól tisztítottak, a burgonya kivételével közel azonosí méretűek. A burgonya nagyobb kockákra vágott. A levesbetét tészta, törtfehér és halványbarna, ép nem törmelékes, közel azonos méretű, alakú, nem csomós. Mennyisége az alapléhez viszonyítva arányos. A leves elnevezése és a bírált étel megjelenése összhangban van.
Állomány:
Az alaplé jellemző sűrűségű, hígan folyó. A kisebb méretű zöldségek túlfőttek, szétmállóak, a burgonya kellően puha, megfelelően főtt. A levesbetét megfelelően és egyenletesen átfőtt, egyenletesen megpirult, majd főzés hatására visszapuhult, rágási maradékot nem ad.
Illat:
Jellegzetes, harmonikus, telt, a hagyma-zsiradék-pirospaprika-zöldségek-fűszerek-levesbetét illata harmonikusan érezhető. A leves elnevezése és a bírált étel illata összhangban van, arra jellemző.
Íz:
Telt ízhatású, aromás, jellegzetes, harmonikus, a hagyma-zsiradék-pirospaprika-zöldségek-fűszerek-levesbetét íze harmonikus. A só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül, megfelelően fűszerezett. A leves elnevezése és a bírált étel íze összhangban van, arra jellemző.
Zöldborsófőzelék csibefasírttal (350g /adag)
Külső megjelenés:
Az alapszósz jellegzetesen sűrű, halványzöld színű, zsiradékcseppeket kellő mennyiségben és arányban tartalmaz. Fekete fűszerszemcséket és zöld fűszernövény darabokat tartalmaz. A zöldségek beazonosíthatók: zöldborsó, amely élénk zöld színű, jól tisztítottak, azonos méretűek, szabályos alakúak. A sűrítés egyenletes, homogén, csomómentes, sima. A csibefasírt préselt, figurára formázott, ép, tiszta, tetszetős megjelenésű. Rágós, inas részeket nem tartalmaz. Összhatásában az étel tetszetős megjelenésű, étvágygerjesztő. A főzelék és a hús elnevezése és a bírált étel megjelenése összhangban van.
Állomány:
Az főzelék jellemző sűrűségű, a sűrítés egynemű, sima. A zöldborsó kellően puha, jól rágható, rágási maradékot nem ad. A fasírt kellően átsült, puha, rugalmas, jól rágható, nem zsíros, nem száraz, nem inas, megfelelően préselt. A bundázás ropogós, nem kemény, nem zsíros, nem vizes érzetű.
Illat:
Jellegzetes,telt, friss, a zöldségek-fűszerek-sűrítőanyag illata harmonikusan érezhető. A fasírt karakteres, friss illatú, a bundázás jellegzetes sült illata és a hús illata harmonikusan érezhető. A főzelék és a hús elnevezése és a bírált étel illata összhangban van.
Íz:
Jellegzetes, telt, friss, a zöldségek-fűszerek-sűrítőanyag íze harmonikus. Édeskés, jellemzően fűszerezett, ízesített, a só ízfokozó hatása a főzeléknél és a húsnál is jól érvényesül. A fasírt kellemesen telt, karakteres, friss ízű. A bundázás jellegzetes sült íze és a hús íze harmonikus, megfelelően fűszerezett. A főzelék és a hús elnevezése és a bírált étel íze összhangban van, arra jellemző.
Részletes összetétel/anyaghányad :
Lebbencsleves
liszt
feketebors
ételízesítő
fűszerpaprika, csemege
natur lecsókonzerv
étolaj, só, jódozott
száraztészta
gyökérkocka, mirelit
sárgarépakocka, mirelit
zellerkocka, mirelit
burgonya, tisztított
vöröshagyma, tisztított
Zöldborsófőzelék
liszt
kristálycukor
étolaj
só
petrezselymzöld, mirelit
zöldborsó, mirelit
tej, 1,5%
Friss hírek
2024. november 21, csütörtök
Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)
A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.
ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.
Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.
Alapműködést biztosító és funkcionális sütik:
Ezek a sütik nélkülözhetetlenek a weboldalon történő navigáláshoz és különböző funkcióinak használatához.
Statisztikai célú sütik:
Ezekből a sütikből ismerjük meg, hogyan használod a weboldalt, így segítenek nekünk az oldal működésének javításában.
Hirdetési célú sütik:
Ezen sütiket hirdetőpartnereink helyezik el az oldalunkon keresztül. Ezeket a sütiket a vállalatok az Ön érdeklődési körének megfelelő profil felállítására és ahhoz illeszkedő hirdetések megjelenítésére használhatják más oldalakon.