null Fejér megye- 110. számú vizsgálat - Eszterlánc Tagóvoda Tálalókonyha - Dunaújváros

Fejér megye- 110. számú vizsgálat - Eszterlánc Tagóvoda Tálalókonyha - Dunaújváros

Fejér megye- 110. számú vizsgálat - Eszterlánc Tagóvoda Tálalókonyha - Dunaújváros

110. számú vizsgálat (Tálalókonyha)

A mintavétel helye:
Eszterlánc Tagóvoda Tálalókonyha
(2400 Dunaújváros, Gábor D. u. 7.)

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT 19,7 pont

 

 

Menü: Lebbencsleves, Zöldborsófőzelék csibefasírttal

 

Mintavétel ideje: 2020. december 01.

Mintavételi alap : 85 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 éves korosztály

A főzőkonyhaneve, címe:
Margaréta Óvod Főzőkonyha
(2400 Dunaújváros, Lilla köz.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Lebbencsleves (453 g /adag)

Külső megjelenés:

Az alaplé opálos, pirospaprikától színezett. Színintenzitása megfelően élénk. Felületén narancssárga zsírcseppek láthatók arányos mennyiségben. Fekete és narancssárga fűszerszemcséket és zöld fűszernövény darabokat tartalmaz. A zöldségek beazonosíthatók: sárgarépa, petrezselyem, karalábé, burgonya. Jól tisztítottak, a burgonya kivételével közel azonosí méretűek. A burgonya nagyobb kockákra vágott. A levesbetét tészta, törtfehér és halványbarna, ép nem törmelékes, közel azonos méretű, alakú, nem csomós. Mennyisége az alapléhez viszonyítva arányos. A leves elnevezése és a bírált étel megjelenése összhangban van.

Állomány:

Az alaplé jellemző sűrűségű, hígan folyó. A kisebb méretű zöldségek túlfőttek, szétmállóak, a burgonya kellően puha, megfelelően főtt. A  levesbetét megfelelően és egyenletesen átfőtt, egyenletesen megpirult, majd főzés hatására visszapuhult, rágási maradékot nem ad.

Illat:

Jellegzetes, harmonikus, telt, a hagyma-zsiradék-pirospaprika-zöldségek-fűszerek-levesbetét illata harmonikusan érezhető. A leves elnevezése és a bírált étel illata összhangban van, arra jellemző.

Íz:

Telt ízhatású, aromás, jellegzetes, harmonikus, a hagyma-zsiradék-pirospaprika-zöldségek-fűszerek-levesbetét íze harmonikus. A só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül, megfelelően fűszerezett. A leves elnevezése és a bírált étel íze összhangban van, arra jellemző.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zöldborsófőzelék csibefasírttal (350g /adag)

Külső megjelenés:

 Az alapszósz jellegzetesen sűrű, halványzöld színű, zsiradékcseppeket kellő mennyiségben és arányban tartalmaz. Fekete fűszerszemcséket és zöld fűszernövény darabokat tartalmaz. A zöldségek beazonosíthatók: zöldborsó, amely élénk zöld színű, jól tisztítottak, azonos méretűek, szabályos alakúak. A sűrítés egyenletes, homogén, csomómentes, sima. A csibefasírt préselt, figurára formázott, ép, tiszta, tetszetős megjelenésű. Rágós, inas részeket nem tartalmaz. Összhatásában az étel tetszetős megjelenésű, étvágygerjesztő. A főzelék és a hús elnevezése és a bírált étel megjelenése összhangban van.

Állomány:

 Az főzelék jellemző sűrűségű, a sűrítés egynemű, sima. A zöldborsó kellően puha, jól rágható, rágási maradékot nem ad. A fasírt kellően átsült, puha, rugalmas, jól rágható, nem zsíros, nem száraz, nem inas, megfelelően préselt. A bundázás ropogós, nem kemény, nem zsíros, nem vizes érzetű.

Illat:

Jellegzetes,telt, friss, a zöldségek-fűszerek-sűrítőanyag illata harmonikusan érezhető. A fasírt karakteres, friss illatú, a bundázás jellegzetes sült illata és a hús illata harmonikusan érezhető. A főzelék és a hús elnevezése és a bírált étel illata összhangban van.

Íz:

Jellegzetes, telt, friss, a zöldségek-fűszerek-sűrítőanyag íze harmonikus. Édeskés, jellemzően fűszerezett, ízesített, a só ízfokozó hatása a főzeléknél és a húsnál is jól érvényesül. A fasírt kellemesen telt, karakteres, friss ízű. A bundázás jellegzetes sült íze és a hús íze harmonikus, megfelelően fűszerezett. A főzelék és a hús elnevezése és a bírált étel íze összhangban van, arra jellemző.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Lebbencsleves

  • liszt
  • feketebors
  • ételízesítő
  • fűszerpaprika, csemege
  • natur lecsókonzerv
  • étolaj, só, jódozott
  • száraztészta
  • gyökérkocka, mirelit
  • sárgarépakocka, mirelit
  • zellerkocka, mirelit
  • burgonya, tisztított
  • vöröshagyma, tisztított

Zöldborsófőzelék

  • liszt
  • kristálycukor
  • étolaj
  • petrezselymzöld, mirelit
  • zöldborsó, mirelit
  • tej, 1,5%

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >