null Fehér könyv a Salmonella elleni védekezést célzó integrált minőségszabályozási rendszerhez

Fehér könyv a Salmonella elleni védekezést célzó integrált minőségszabályozási rendszerhez

2014. szeptember 24, szerda

A szalmonellák kiemelt jelentőségű kórokozó mikroorganizmusok, melyek közül egyes szerotípusok, mint a Salmonella Enteritidis és a Salmonella Typhimurium különösen nagy számban okoztak humán megbetegedéseket.

A szalmonellózisra (S. Enteritidis és S. Typhimurium) vonatkozó monitoring és védekezés 1997. óta folyik Magyarországon. A védekezésre vonatkozó szabályokat egy hivatalos iránymutató (ún. „Fehér könyv”), a „Salmonella elleni védekezést célzó integrált minőségszabályozási rendszer a baromfiszektor számára Magyarországon” című kiadvány tartalmazta. A védekezés szabályainak felállítása azzal a céllal készült, hogy az európai közösségi célok hazánkban is mielőbb megvalósulhassanak.
A „Fehér könyv” elkészítését egy hazai és külföldi szakértőkből álló csoport végezte el. A szakértők különböző intézményeket képviseltek: A Magyar Tudományos Akadémia Állatorvos-tudományi Bizottságát, az Országos Élelmiszervizsgáló Intézetet, az Országos Állategészségügyi Intézetet, de számos gyakorlatban dolgozó szakember is részt vett a dokumentum kidolgozásában. Külföldről az Agri-Livestock Consultant Ltd. vett részt az előkészítésben, mely munka finanszírozása az Európai Unió PHARE programjának keretében valósult meg.
A program a házityúk fajba tartozó teljes baromfivertikumot felölelte, így iránymutatást tartalmazott a tenyészállományokra, a keltetőüzemekre, a broiler- és árutojás termelő állományokra, a tojáscsomagolókra, a baromfi vágóhidakra, a darabolóüzemekre, sőt a takarmánykeverő üzemekre is.
Megállapításai a teljes baromfi szektor számára hasznos és értékes segítséget jelentenek.
Köszönet illeti a könyv szerzőit, akik örömmel járultak hozzá a pdf változat elkészítéséhez és közreadásához, így az információk mostantól szabadon hozzáférhetőek mindenki számára.

Fehér Könyv Salmonella

Élelmiszer közvetítette megbetegedések 2009

Termelői Útmutató


Friss hírek

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >

2025. december 18, csütörtök

Megjelent az Európai Bizottság útmutatója a BPA betiltásával kapcsolatban

Az Európai Bizottság tavaly év végén betiltotta a biszfenol-A (BPA) használatát az élelmiszerekkel érintkező anyagokban, ami jelentős változásokat hoz a csomagolóanyagok és fogyasztási cikkek területén. A rendelet gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban felmerült kérdések tisztázására a Bizottság most egy kérdés–válasz alapú útmutatót adott ki.

Tovább >