null Fehér könyv a Salmonella elleni védekezést célzó integrált minőségszabályozási rendszerhez

Fehér könyv a Salmonella elleni védekezést célzó integrált minőségszabályozási rendszerhez

2014. szeptember 24, szerda

A szalmonellák kiemelt jelentőségű kórokozó mikroorganizmusok, melyek közül egyes szerotípusok, mint a Salmonella Enteritidis és a Salmonella Typhimurium különösen nagy számban okoztak humán megbetegedéseket.

A szalmonellózisra (S. Enteritidis és S. Typhimurium) vonatkozó monitoring és védekezés 1997. óta folyik Magyarországon. A védekezésre vonatkozó szabályokat egy hivatalos iránymutató (ún. „Fehér könyv”), a „Salmonella elleni védekezést célzó integrált minőségszabályozási rendszer a baromfiszektor számára Magyarországon” című kiadvány tartalmazta. A védekezés szabályainak felállítása azzal a céllal készült, hogy az európai közösségi célok hazánkban is mielőbb megvalósulhassanak.
A „Fehér könyv” elkészítését egy hazai és külföldi szakértőkből álló csoport végezte el. A szakértők különböző intézményeket képviseltek: A Magyar Tudományos Akadémia Állatorvos-tudományi Bizottságát, az Országos Élelmiszervizsgáló Intézetet, az Országos Állategészségügyi Intézetet, de számos gyakorlatban dolgozó szakember is részt vett a dokumentum kidolgozásában. Külföldről az Agri-Livestock Consultant Ltd. vett részt az előkészítésben, mely munka finanszírozása az Európai Unió PHARE programjának keretében valósult meg.
A program a házityúk fajba tartozó teljes baromfivertikumot felölelte, így iránymutatást tartalmazott a tenyészállományokra, a keltetőüzemekre, a broiler- és árutojás termelő állományokra, a tojáscsomagolókra, a baromfi vágóhidakra, a darabolóüzemekre, sőt a takarmánykeverő üzemekre is.
Megállapításai a teljes baromfi szektor számára hasznos és értékes segítséget jelentenek.
Köszönet illeti a könyv szerzőit, akik örömmel járultak hozzá a pdf változat elkészítéséhez és közreadásához, így az információk mostantól szabadon hozzáférhetőek mindenki számára.

Fehér Könyv Salmonella

Élelmiszer közvetítette megbetegedések 2009

Termelői Útmutató


Friss hírek

2023. március 28, kedd

Ismét együttműködik a Nébih és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség

Ötödször is kiérdemelte a Nébih ÉLI Radioanalitikai Referencia Laboratóriuma az Együttműködő Központ kijelölést a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségtől (NAÜ). A 2026-ig szóló együttműködés célja a radioanalitikai mérési eredmények megbízhatóságának és összehasonlíthatóságának növelése, továbbá a méréstechnikák fejlesztése, a szakemberek képzése és tanfolyamok szervezése.

Tovább >

2023. március 28, kedd

Közös gondolkodás, azaz élelmiszerpazarlás európai szemmel

Az élelmiszerpazarlás csökkentésével kapcsolatos javaslatcsomagot állított össze az EU uniós állampolgárok bevonásával. A 23 pontos program megalkotásában két magyar állampolgár vett részt. Az élelmiszerpazarlás terén eddig elvégzett tagállami munka egyértelmű elismerése, hogy a Nébih Maradék nélkül programjának vezetőjét is felkérték, szakértőként vegyen részt a panel munkáját segítő öttagú Tudományos Bizottságban.

Tovább >