null Fehér könyv a Salmonella elleni védekezést célzó integrált minőségszabályozási rendszerhez

Fehér könyv a Salmonella elleni védekezést célzó integrált minőségszabályozási rendszerhez

2014. szeptember 24, szerda

A szalmonellák kiemelt jelentőségű kórokozó mikroorganizmusok, melyek közül egyes szerotípusok, mint a Salmonella Enteritidis és a Salmonella Typhimurium különösen nagy számban okoztak humán megbetegedéseket.

A szalmonellózisra (S. Enteritidis és S. Typhimurium) vonatkozó monitoring és védekezés 1997. óta folyik Magyarországon. A védekezésre vonatkozó szabályokat egy hivatalos iránymutató (ún. „Fehér könyv”), a „Salmonella elleni védekezést célzó integrált minőségszabályozási rendszer a baromfiszektor számára Magyarországon” című kiadvány tartalmazta. A védekezés szabályainak felállítása azzal a céllal készült, hogy az európai közösségi célok hazánkban is mielőbb megvalósulhassanak.
A „Fehér könyv” elkészítését egy hazai és külföldi szakértőkből álló csoport végezte el. A szakértők különböző intézményeket képviseltek: A Magyar Tudományos Akadémia Állatorvos-tudományi Bizottságát, az Országos Élelmiszervizsgáló Intézetet, az Országos Állategészségügyi Intézetet, de számos gyakorlatban dolgozó szakember is részt vett a dokumentum kidolgozásában. Külföldről az Agri-Livestock Consultant Ltd. vett részt az előkészítésben, mely munka finanszírozása az Európai Unió PHARE programjának keretében valósult meg.
A program a házityúk fajba tartozó teljes baromfivertikumot felölelte, így iránymutatást tartalmazott a tenyészállományokra, a keltetőüzemekre, a broiler- és árutojás termelő állományokra, a tojáscsomagolókra, a baromfi vágóhidakra, a darabolóüzemekre, sőt a takarmánykeverő üzemekre is.
Megállapításai a teljes baromfi szektor számára hasznos és értékes segítséget jelentenek.
Köszönet illeti a könyv szerzőit, akik örömmel járultak hozzá a pdf változat elkészítéséhez és közreadásához, így az információk mostantól szabadon hozzáférhetőek mindenki számára.

Fehér Könyv Salmonella

Élelmiszer közvetítette megbetegedések 2009

Termelői Útmutató


Friss hírek

2023. december 4, hétfő

December 4-től kezdődik a téli szezonális ellenőrzés

Dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár december 4. és 31. között országos téli szezonális ellenőrzést rendelt el. Az ellenőrzéseket – a korábbiakhoz hasonlóan – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja, melyben a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei egyaránt közreműködnek. A csaknem egyhónapos mustra célkitűzése a téli ünnepi időszak legnépszerűbb termékeinek és vendéglátóhelyeinek ellenőrzése.

Tovább >

2023. december 1, péntek

A Nébih idén is lehetőséget ad az anyatehéntartás-támogatást igénybe vevők számára az adatok előremenő bejelentésére

Az anyatehéntartás-támogatást igénylő állattartóknak a Nébih idén is segítséget nyújt a támogatás feltételeként megszabott, szaporítási eseményekre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségük teljesítésében. Az intézkedés jelentősen könnyíti az állattartók számára a támogatási rendeletben foglalt adminisztrációs feladataik teljesítését, mindamellett a legegyszerűbben továbbra is a webENAR felületen tehetnek eleget a kötelezettségnek.

Tovább >