null Fehér könyv a Salmonella elleni védekezést célzó integrált minőségszabályozási rendszerhez

Fehér könyv a Salmonella elleni védekezést célzó integrált minőségszabályozási rendszerhez

Fehér könyv a Salmonella elleni védekezést célzó integrált minőségszabályozási rendszerhez
2014. szeptember 24, szerda

A szalmonellák kiemelt jelentőségű kórokozó mikroorganizmusok, melyek közül egyes szerotípusok, mint a Salmonella Enteritidis és a Salmonella Typhimurium különösen nagy számban okoztak humán megbetegedéseket.

A szalmonellózisra (S. Enteritidis és S. Typhimurium) vonatkozó monitoring és védekezés 1997. óta folyik Magyarországon. A védekezésre vonatkozó szabályokat egy hivatalos iránymutató (ún. „Fehér könyv”), a „Salmonella elleni védekezést célzó integrált minőségszabályozási rendszer a baromfiszektor számára Magyarországon” című kiadvány tartalmazta. A védekezés szabályainak felállítása azzal a céllal készült, hogy az európai közösségi célok hazánkban is mielőbb megvalósulhassanak.
A „Fehér könyv” elkészítését egy hazai és külföldi szakértőkből álló csoport végezte el. A szakértők különböző intézményeket képviseltek: A Magyar Tudományos Akadémia Állatorvos-tudományi Bizottságát, az Országos Élelmiszervizsgáló Intézetet, az Országos Állategészségügyi Intézetet, de számos gyakorlatban dolgozó szakember is részt vett a dokumentum kidolgozásában. Külföldről az Agri-Livestock Consultant Ltd. vett részt az előkészítésben, mely munka finanszírozása az Európai Unió PHARE programjának keretében valósult meg.
A program a házityúk fajba tartozó teljes baromfivertikumot felölelte, így iránymutatást tartalmazott a tenyészállományokra, a keltetőüzemekre, a broiler- és árutojás termelő állományokra, a tojáscsomagolókra, a baromfi vágóhidakra, a darabolóüzemekre, sőt a takarmánykeverő üzemekre is.
Megállapításai a teljes baromfi szektor számára hasznos és értékes segítséget jelentenek.
Köszönet illeti a könyv szerzőit, akik örömmel járultak hozzá a pdf változat elkészítéséhez és közreadásához, így az információk mostantól szabadon hozzáférhetőek mindenki számára.

Fehér Könyv Salmonella

Élelmiszer közvetítette megbetegedések 2009

Termelői Útmutató


Friss hírek

Csongrád-Csanád megyében jelentősen bővült a madárinfluenza miatt elrendelt megfigyelési körzet
2021. december 3, péntek

Csongrád-Csanád megyében jelentősen bővült a madárinfluenza miatt elrendelt megfigyelési körzet

A Csongrád-Csanád megyei Csengele településen két gazdaságban madárinfluenzát mutatott ki a Nébih laboratóriuma. A vírus továbbterjedésének megakadályozása érdekében szükségessé vált a megyében kijelölt felügyeleti (megfigyelési) körzet számottevő bővítése. Az intézkedés egy Bács-Kiskun megyei települést is érint.

Tovább >

Indul a téli szezonális ellenőrzés
2021. december 1, szerda

Indul a téli szezonális ellenőrzés

December elsejétől téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést rendel el Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az akció célja, hogy az ünnepeket megelőző időszakban megnövekedett forgalom mellett is biztonságos és jó minőségű élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira és az otthonokba.

Tovább >