null Faanyag nyomon követéssel az illegális fakitermelés ellen

Faanyag nyomon követéssel az illegális fakitermelés ellen

2016. május 26, csütörtök

Az illegális fakitermelés jelenti a legnagyobb problémát a faanyag kereskedelmi lánc szereplőinek – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) február végén elvégzett kérdőíves felméréséből. A felmérés többek között a hatóság ellenőrzéseinek tervezését segíti. Emellett a NÉBIH a tudatos vásárlói magatartás elterjedését segítő széles körű tájékoztató programot is indít.

Az illegális fakitermelők elleni sikeres fellépés érdekében a faanyag kereskedelmi lánc szereplői és a NÉBIH közti szoros együttműködésére van szükség. E közös munka első állomásaként a NÉBIH február végén kérdőíves felmérést végzett az erdőgazdálkodók és a faipari szereplők körében. A kérdőívek kitöltése névtelenül és önkéntes alapon történt. A válaszok 54%-a magánerdő-gazdálkodóktól érkezett, míg a kitöltők 30%-a állami erdőgazdálkodók, 16%-a pedig faipari vállalkozások voltak.

A felmérés többek között arra kereste a választ, hogy a faanyag kereskedelmi lánc szereplői mennyire ismerik a hazai szabályozás részleteit, nyilvántartási, adatszolgáltatási kötelezettségeiket, valamint milyen problémákat tapasztalnak munkájuk során. A válaszokból kiderült, hogy a magán és az állami erdőterületen gazdálkodók 90%-ának jelentős piaci versenyhátrányt jelent a falopás és az illegálisan forgalmazott fa. A jelenség a faipari vállalkozások 70%-ának is gondot okoz. A kitöltők döntő többsége szerint az illegálisan kitermelt faanyag leginkább tűzifaként kerül forgalomba.

Az illegális fakitermelés világszintű probléma, és bár Európában jóval kisebb mértékű, mint a világ más tájain, így is komolyan veszélyezteti az erdők egészségi állapotát, a biológiai sokféleséget. Emellett jelentős gazdasági hátrányt okoz a jogkövető kereskedelmi szereplők és a vásárlók számára. Az Európai Unió külön cselekvési tervet dolgozott ki, hogy az illegális fakitermelésből származó faanyagok, valamint az ezekből készült termékek ne kerülhessenek piaci forgalomba, emellett rendeletben szabályozta a faanyagok és fatermékek nyomonkövethetőségének biztosítását.

A felmérés eredményei alapján a NÉBIH jövőbeni ellenőrzéseinél a tűzifa-kereskedelem kerül a középpontba. Az akciókat más hatóságokkal, de elsősorban az állami adóhatósággal együttműködve végzik majd a szakemberek. Széles körű tájékoztató program is indul, amivel a hatóság a tudatos vásárlói magatartás elterjedését és a jogkövető szereplők munkáját szeretné segíteni. A programban az aktuális tudnivalókról és az ellenőrzések tapasztalatairól is szó lesz.

A faanyagterméklánc felügyeletéért is felelős NÉBIH célja egy olyan nyilvántartási és ellenőrzési rendszer működtetése, amely a jogkövető szereplők és a vásárlók érdekeit szolgálja. A hatóság minden lehetséges eszközzel korlátozza a jogszerűtlen fakitermelést, kereskedelmi tevékenységet folytatók mozgásterét.

Kapcsolódó tartalmak:
A közlemény letölthető formátumban


Friss hírek

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.02.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >