null Enyhítő intézkedést vezetett be a Nébih Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében

Enyhítő intézkedést vezetett be a Nébih Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében

2022. február 3, csütörtök

Lehetővé vált a korábban meghozott korlátozó intézkedések enyhítése Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében, mivel az elmúlt hetekben jelentősen csökkent a madárinfluenza-kitörések száma. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) mindkét megyében feloldotta a védőkörzetek nagy részét. Emellett a felügyeleti (megfigyelési) körzeten belül is lazultak a vízibaromfi-állományokra elrendelt szigorú mozgatási korlátozások, így mostantól lehetséges a tömő alapanyag mozgatása.

Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében a következetesen végrehajtott járványügyi intézkedéseknek köszönhetően sikerült megállítani a járvány terjedését, ami lehetővé tette a védőkörzetek nagy részének feloldását. 

Ezzel párhuzamosan mindkét közigazgatási egységben engedélyezte az országos főállatorvos a felügyeleti (megfigyelési) körzeten belül a víziszárnyasok technológiai mozgatását. A könnyítés azonban nem érinti a Bács-Kiskun megyei Kiskunfélegyháza, Kunszállás, Fülöpjakab és Városföld területét, ahol továbbra is tilos a vízibaromfik technológiai mozgatása.

Mindkét megye korlátozás alatt nem álló területein, valamennyi baromfifajra vonatkozóan érvényben marad a mintavételi kötelezettség, mind a vágóhídra, mind a továbbtartásra szállítást megelőzően.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatos információk, tájékoztatók elérhetőek a Nébih tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza


Friss hírek

2024. május 17, péntek

Május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is véget ér a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak és a jelenleg is zajló esőzésnek köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésben, 2024. május 18-tól visszavonja a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun vármegyében. A hatósági döntés eredményeképpen egyetlen vármegyében sem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

Tovább >

2024. május 16, csütörtök

Új űrlappal válik egyszerűbbé a szőlőiskolai üzemeltetők ügyintézése

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a szőlőiskolát üzemeltetők figyelmét a hivatal honlapján elérhető új nyomtatványra. A Nébih a ‒ többpéldányos, papíralapú űrlap helyett használható ‒ elektronikus nyilvántartási lapot a termelők terheinek csökkentése érdekében hozta létre. A szőlőiskolában felhasznált szaporítóanyagokról szóló nyomtatványt az őstermelők postai úton is, a cégek és az egyéni vállalkozók pedig elektronikusan küldhetik be. A leltár és címkerendelés adatait július 31-ig, a szaporítási jelentés adatait viszont már május 20-ig várja a hivatal.

Tovább >