null Első ízben ítélték oda a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet

Első ízben ítélték oda a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet

2019. szeptember 27, péntek

Első ízben ítélték oda a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyet, a minősítés csodaszarvassal illusztrált arany fokozatát hét, tejfölt előállító cégnek adták át pénteken a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK), Budapesten.

Nagy István agrárminiszter a díjátadó ünnepségen kiemelte, hogy a KMÉ értékteremtő minőségrendszer valódi garanciát jelent és hiteles információt nyújt a vásárlóknak a kiemelkedő minőségű, biztonságos magyar termékekről.

A tárcavezető elmondta, hogy a KMÉ arany fokozatú védjegy használatára azokkal a termékkel lehet pályázni, amelyek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által szervezett termékmustrákon a legjobb termékek között szerepelnek. A termékmustra egyfajta jó értelemben vett versenyhelyzetet is teremt, folyamatos fejlesztésre ösztönözi a gyártókat.

Csaknem száz termék labor- és érzékszervi vizsgálata előzte meg a döntést, hogy mely termékek lesznek jogosultak a védjegy használatára. Az élelmiszerbiztonság, a minőség, az ízvilág és az igényes csomagolás egyaránt kiemelkedő az arany fokozatú védjeggyel ellátott termékeknél - tette hozzá.

Nagy István kiemelte, hogy az élelmiszeripari vállalkozások alig 2 százaléka tevékenykedik a tejtermékgyártásban, azonban foglalkoztatásban a szakágazat jelentősége meghaladja a 7 százalékot, árbevétele pedig 8 százalékot képvisel a szektoron belül. Hozzátette, hogy a tejtermékgyártás az egyik leginnovatívabb élelmiszeripari szakágazat, a termékeket vagy a csomagolást tekintve egyaránt folyamatos a fejlesztés, valamint a vásárlói igények követése is.

Kitért arra is, hogy a 2014-2020-as támogatási időszakban a magyar tejipar hazai és uniós forrásokból egyaránt jelentős támogatásban részesült: a Vidékfejlesztési programból, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból (Ginop), a nagyvállalati beruházási támogatásból és a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) beruházásösztönzési célelőirányzatából már több mint 25 milliárd forint áramlott a szektorba.

A Kiváló Minőségű Élelmiszer Alap és Arany Fokozatú védjegyek használati jogát elnyert tejfölök

12%-os zsírtartalmú tejfölök
     - Aro tejföl, 850 g (Metro Kereskedelmi Kft.)
     - Fittej tejföl, 150 g és 330 g (Naszálytej Zrt.)
     - Pilos tejföl, 450 g (Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt.

20%-os zsírtartalmú tejfölök
     - Farmer tejföl, 150 g és 330 g (Sole-Mizo Zrt.)
     - Kuntej tejföl, 300 g és 800 g (Lactalis Group, Kuntej Zrt.)
     - Pilos tejföl, 800 g (Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt.)
     - Reál tejföl, 330 g (Reál Hungária Élelmiszer Kft.)
     - Tallér élőflórás tejföl, 315 g (Naszálytej Zrt.)

25%-os zsírtartalmú tejfölök
     - Nádudvari tejföl, 270 g (Nádudvari Élelmiszer Kft.)

A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszerről további információk olvashatóak a kme.hu weboldalon.

Hír forrása: MTI és Nébih