null Előkészületben a glifozát hatóanyag státuszának megújítása

Előkészületben a glifozát hatóanyag státuszának megújítása

Előkészületben a glifozát hatóanyag státuszának megújítása
2021. június 15, kedd

Feszített ütemben halad az előkészítő szakmai munka annak érdekében, hogy a glifozát hatóanyag európai uniós státuszának megújításáról időben döntés születhessen. A négy előkészítő tagállam határidőre elkészítette jelentéstervezetét, melyben, az eddigi tudományos adatok alapján, a hatóanyag megújítására tettek javaslatot.

Mint azt korábbi cikkünkben jeleztük, a glifozát hatóanyag státuszának megújítására vonatkozó kérelem szakmai értékelését négy tagállam (Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország) közösen végzi. Az uniós jogszabályok alapján meghatározott adatkövetelmények és az egységes értékelési alapelvek szerint összeállított jelentéstervezet – a tagállami hatóságok összehangolt szakmai együttműködésének köszönhetően – határidőre elkészült. 

A megújítási folyamat következő szakaszában az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), valamint a hatóanyag harmonizált osztályozásának felülvizsgálatával kapcsolatos feladatok ellátása tekintetében az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) folytatja a megkezdett munkát. Amint a két uniós testület a jelentéstervezetet formai és tartalmi szempontból megfelelőnek ítéli, honlapján elérhetővé teszi és nyilvános konzultációra bocsátja. 

A nyilvános konzultáció előreláthatóan 2021. szeptember elején indul, ezt követően két hónap áll majd rendelkezésre, hogy bárki szakmai észrevételt tegyen a mintegy 11 ezer oldalas tervezettel kapcsolatban. Az észrevételek alapján a jelentéstervezetet, amennyiben szükséges, a négy tagállami hatóság szakemberei módosítani fogják. 

Az eddigi adatok alapján a jelentéstervezet a glifozát hatóanyag megújítására tesz javaslatot. Kiemelendő, hogy az összes rendelkezésre álló, releváns adatot és információt figyelembe véve, az értékelő tagállamok továbbra sem találtak bizonyítékot arra, hogy a hatóanyag rákkeltő (karcinogén) volna, vagyis ezen besorolására véleményük szerint nincs szükség.

Az ECHA által koordinált, harmonizált osztályozási vélemény várhatóan 2022 nyár elején lesz elérhető, a szakmai értékelést lezáró EFSA összefoglaló jelentés pedig jövő őszre készül el a tervek szerint. E kettő szolgál majd a hatóanyag megújításához kapcsolódó döntéshozatali eljárás alapjául. A végső döntés meghozatala mindenképpen a glifozát hatóanyag jelenlegi státuszának lejárati ideje, azaz 2022. december 15. előtt esedékes.

Bővebb információ az eljárásról, annak további szakaszairól, valamint az értékelő jelentéstervezet főbb megállapításairól az Assessment Group (europa.eu) oldalon tekinthető meg.


Friss hírek

Kedvezőbb kereskedelmi feltételeket hozhat a madárinfluenza-mentes státusz visszanyerése
2021. augusztus 3, kedd

Kedvezőbb kereskedelmi feltételeket hozhat a madárinfluenza-mentes státusz visszanyerése

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal. Az importkorlátozások mielőbbi feloldása érdekében Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatta a partnerországok hatóságait a mentes besorolásról.

Tovább >

„Karanténkutatás 2.0” - Élelmiszerfogyasztási szokások a Covid-19 járvány harmadik hullámában
2021. augusztus 3, kedd

„Karanténkutatás 2.0” - Élelmiszerfogyasztási szokások a Covid-19 járvány harmadik hullámában

Csaknem kétezren vettek részt a Nébih, a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform Egyesület második közös reprezentatív kutatásában 2021 májusában. A felmérésből kiderült, hogyan változtak a Covid-19 járvány első és harmadik hulláma között a háztartások élelmiszervásárlási és élelmiszerfogyasztási szokásai. Az eredmények azt mutatják, hogy az első hullám idején tapasztalt sokkhatás elmúlt, ugyanakkor a lakosság megőrizte az elővigyázatosságát, és vannak olyan szokások, amelyek hosszú távon is velünk maradnak.

Tovább >