null Elkészült az Aszú- és Pezsgőkiválóságok 2018/2019-es kötete

Elkészült az Aszú- és Pezsgőkiválóságok 2018/2019-es kötete

2018. december 20, csütörtök

Az Országkóstoló sorozat részeként elkészült az aszú- és pezsgőkiválóságok 2018/2019-es kötete. A december 18-án megjelent kiadványban – a szakmai bírálatok alapján – 15 aszú- és 33 pezsgőkiválóságot ismerhetnek meg az érdeklődők. A kiadvány célja, hogy segítse a vásárlókat az ünnepi italok, az aszúk és a pezsgők kiválasztásában.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai szervezésében és az Országos Borszakértő Bizottság és meghívott szakértők közreműködésével zajlott le az Országkóstoló sorozat idei aszú- és pezsgőmustrája. A most megjelent, sorozatban a harmadik kötet 15 aszú- és 33 pezsgőkiválóságot ismertet. Előbbi kategóriában öt termék a TOP aszúkiválóság, míg hét pezsgő a TOP pezsgőkiválóság címet is kiérdemelte. A kiadvány célja, hogy segítse a vásárlókat az ünnepi italok, az aszúk és a pezsgők kiválasztásában.

A kiadványt bemutató sajtótájékoztatón dr. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy mind a tokaji aszúra, mind a pezsgőre a borászkodás legmagasabb fokaként tekintünk. Mindkét termékkör esetében azonban paradigmaváltásra van szükség: ne a kivételes pillanatokhoz társítsunk egy-egy különleges italt, hanem épp fordítva, tegye az ital ünneppé a pillanatot, amelyben fogyasztjuk! Az Országkóstoló pont azt a célt szolgálja, hogy a vásárlók megismerjék e szemléletet, valamint a két kategória minőségi termékeit, ezáltal is segítve a választást.
Bognár Lajos köszöntőjében hangsúlyozta, hogy mind az Országkóstoló rendezvényre, mind az annak esszenciájának tekinthető kiadványra szükség van. Ezt bizonyítja, hogy évről évre egyre több a nevezés, valamint a kötettel kapcsolatos pozitív fogyasztói visszajelzés.

Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, az Országos Borszakértő Bizottság (OBB) elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Tokaj maga egy csoda. Minden adott e térségben, hogy elkészítsék azt a borkülönlegességet,amihez a nemesrothadás, az aszusodás kell. A pezsgőkészítés pedig a borászati szakma csúcsa, hiszen a bor másodlagos erjedése során nyert aromák és széndioxid tartalom adja meg a pezsgők különlegességét Örömét fejezte ki, hogy az Országkóstoló minden kategóriájában valódi szakértők értékelték a termékeket.

Az esemény házigazdájaként Mészáros Kálmán, a Nébih Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának vezetője elmondta, hogy az Országkóstoló egészét – a minták összegyűjtésétől a kóstoláson át egészen a kiadvány elkészítéséig – a Nébih borászati szakemberei végezték. A céljuk az volt, hogy a megmérettetés mögött egy hiteles, szakmai alapokon nyugvó bírálati rendszer álljon. Magára a programra ugyanakkor mint márkára tekintenek. A borász szakma támogatása mellett kulcsfontosságú az is, hogy a fogyasztók keressék, szeressék és higgyenek benne. A hozzájuk vezető útnak pedig a kiválóságokat bemutató kiadvány az egyik legfőbb eszköze. A verseny szervezése során számos új ötlet is született, melyből a jövőben szeretnének majd minél többet átültetni a gyakorlatba is – hangsúlyozta Mészáros Kálmán.

Kapcsolódó anyagok:
Aszú- és pezsgőkiválóságok könyve 2018/2019

Borítókép forrása: AM Sajtó - Nehrebeczky Mária



Friss hírek

2023. január 27, péntek

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtöttük a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Tovább >

2023. január 26, csütörtök

Fontos határidő: 2022-es BIONYOM adatszolgáltatás a Nébih felületén!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a biomassza-kereskedők, biomassza-feldolgozók és az üzemanyag-forgalmazók figyelmét, hogy március 20-ig kell elkészíteniük és elektronikus úton benyújtaniuk a 2022. évre vonatkozó BIONYOM adatszolgáltatást. Az ehhez szükséges webes felület már elérhető a hivatal honlapján.

Tovább >