null Elindult a téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés

Elindult a téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés

2015. december 1, kedd

Téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzést rendelt el december elsejétől Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. Az akció célja, hogy a hatóság biztosítsa, az ünnepeket megelőző időszakban is biztonságos élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira, s ezáltal otthonainkba – fogalmazott Zsigó Róbert. A kiemelt ellenőrzés december végéig tart, s valamennyi, az ünnepekhez kötődő népszerű terméket érinti.

A téli szezonális ellenőrzések célja, hogy az ünnep előtti megnövekedett forgalom mellett is teljesüljenek az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények az élelmiszer-előállítás és forgalmazás valamennyi területén.

A szezonális ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálásával a megyei kormányhivatalokhoz tartozó szakemberek hajtják végre december 1-je 31-e között az ország teljes területén. Az ellenőrzés szempontjából kiemelt termékeket a gasztronómiai hagyományok figyelembe vételével határozta meg a hatóság. Ennek megfelelően fokozottan vizsgálják például a friss húst, a hal és haltermékeket, a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, a virslit, az édesipari termékeket, a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, valamint a borászati termékek közül a borokat és a pezsgőket. A fokozott ellenőrzés a teljes élelmiszerláncra kiterjed, egyaránt érinti az élelmiszer-előállító és forgalmazó létesítményeket, beleértve a karácsonyi ünnepi vásárokat, rendezvényeket is.

A NÉBIH kiemelten fontosnak tartja a fogyasztók és a vállalkozók folyamatos tájékoztatását, ismereteik bővítését. Lényeges követelmény, hogy az élelmiszer-vállalkozók a megnövekedett forgalom mellett is betartsák a szabályokat, helyesen tárolják az élelmiszereket, sértetlen legyen a csomagolásuk, és dokumentált a származásuk. Ugyanakkor az ünnepi időszakban a vásárlók részéről is fokozott figyelmet igényel, hogy a megnövekedett kínálatból az igényüknek leginkább megfelelő élelmiszerek kerüljenek a kosarukba. A felmerülő élelmiszerlánc-biztonsági problémák hatékony kezeléséhez továbbra is a vásárlók rendelkezésére áll a NÉBIH zöld száma (06-80/263-244), valamint a hatóság épp egy éve bevezetett mobil alkalmazása, a NÉBIH Navigátor.

 

2015. december 1.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Kapcsolódó anyagok:
a közlemény letölthető formában


Friss hírek

2024. július 23, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.07.23.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >