null Elindult a téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés

Elindult a téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés

Elindult a téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés
2015. december 1., kedd

Téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzést rendelt el december elsejétől Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. Az akció célja, hogy a hatóság biztosítsa, az ünnepeket megelőző időszakban is biztonságos élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira, s ezáltal otthonainkba – fogalmazott Zsigó Róbert. A kiemelt ellenőrzés december végéig tart, s valamennyi, az ünnepekhez kötődő népszerű terméket érinti.

A téli szezonális ellenőrzések célja, hogy az ünnep előtti megnövekedett forgalom mellett is teljesüljenek az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények az élelmiszer-előállítás és forgalmazás valamennyi területén.

A szezonális ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálásával a megyei kormányhivatalokhoz tartozó szakemberek hajtják végre december 1-je 31-e között az ország teljes területén. Az ellenőrzés szempontjából kiemelt termékeket a gasztronómiai hagyományok figyelembe vételével határozta meg a hatóság. Ennek megfelelően fokozottan vizsgálják például a friss húst, a hal és haltermékeket, a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, a virslit, az édesipari termékeket, a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, valamint a borászati termékek közül a borokat és a pezsgőket. A fokozott ellenőrzés a teljes élelmiszerláncra kiterjed, egyaránt érinti az élelmiszer-előállító és forgalmazó létesítményeket, beleértve a karácsonyi ünnepi vásárokat, rendezvényeket is.

A NÉBIH kiemelten fontosnak tartja a fogyasztók és a vállalkozók folyamatos tájékoztatását, ismereteik bővítését. Lényeges követelmény, hogy az élelmiszer-vállalkozók a megnövekedett forgalom mellett is betartsák a szabályokat, helyesen tárolják az élelmiszereket, sértetlen legyen a csomagolásuk, és dokumentált a származásuk. Ugyanakkor az ünnepi időszakban a vásárlók részéről is fokozott figyelmet igényel, hogy a megnövekedett kínálatból az igényüknek leginkább megfelelő élelmiszerek kerüljenek a kosarukba. A felmerülő élelmiszerlánc-biztonsági problémák hatékony kezeléséhez továbbra is a vásárlók rendelkezésére áll a NÉBIH zöld száma (06-80/263-244), valamint a hatóság épp egy éve bevezetett mobil alkalmazása, a NÉBIH Navigátor.

 

2015. december 1.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Kapcsolódó anyagok:
a közlemény letölthető formában


Friss hírek

Hajdú-Bihar megyében tarolt a madárinfluenza
2021. április 13., kedd

Hajdú-Bihar megyében tarolt a madárinfluenza

2021. április 13-án Hajdú-Bihar megyében igazolta magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A járvány ezúttal egy Nádudvaron található tenyészpulyka-állományt ért el, ahol a szakemberek már a gyanú alapján megkezdték a mintegy 11.800 egyed felszámolását. A Nébih az új kitörés tükrében ismételten felhívja a baromfitartók figyelmét a járványügyi előírások fokozott betartására.

Tovább >

A hazai gyümölcsösökben is növekszik a fagykárok gyakorisága
2021. április 12., hétfő

A hazai gyümölcsösökben is növekszik a fagykárok gyakorisága

Valószínűleg a globális klímaváltozás egyik hatása, hogy hazai gyümölcsösökben is növekszik a tavaszi fagykárok gyakorisága, kockázata. Az utóbbi években sajnos szinte menetrendszerűen fordulnak elő ilyenkor durva lehűlések, amelyek a gyümölcsfajok közül legnagyobb mértékben a korai virágzásúakat károsítják. Nem csak az alföldi termőtájakon, de a dombvidéki, nagyobb tengerszint feletti magasságuknál fogva viszonylag biztonságosabb területeken is károsodnak az ültetvények.

Tovább >